Πυρκαγιά στο «Νήσος Μύκονος» μεταξύ Ικαρίας-Σάμου

Θρίλερ μεσοπέλαγα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια των 173 επιβατών του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Νήσος Μύκονος», στο οποίο σήμανε συναγερμός το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά εν πλω στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ικαρίας και Σάμου.

Αρχικά ο πλοίαρχος ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Λιμενικού Σώματος ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στην τσιμινιέρα του πλοίου, ενώ σε νεότερη επικοινωνία του ενημέρωσε και για ύπαρξη φλόγας εντός του μηχανοστασίου.

Το πλήρωμα ξεκίνησε άμεσα ενέργειες για την κατάσβεση της φωτιάς με ίδια μέσα, ενώ με εντολή του ΕΚΣΕΔ απέπλευσαν από τη Σάμο ένα πλωτό ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού, καθώς και το πλωτό περιπολικό της λιμενικής αρχής Σάμου, στο οποίο επέβαινε ο Λιμενάρχης Σάμου για τον επί τόπου συντονισμό της επιχείρησης. Ταυτόχρονα, δίπλα στο «Νήσος Μύκονος» έσπευσαν τρία παραπλέοντα φορτηγά και ένα επιβατηγό πλοίο προς παροχή συνδρομής, ενώ λίγο αργότερα απέπλευσε από τον Μαραθόκαμπο Σάμου και το ρυμουλκό «Βασιλική».

Με αναπνευστικά προβλήματα 5 επιβάτες

Την ίδια ώρα στο πλοίο επικρατούσε πανδαιμόνιο, καθώς οι τρομοκρατημένοι επιβάτες είχαν ήδη συγκεντρωθεί στους σταθμούς συγκέντρωσης και, όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές, τους είχαν διανεμηθεί σωσίβια ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Λόγω του καπνού, πέντε επιβάτες, τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας, παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και μετεπιβιβάστηκαν κατά προτεραιότητα στο πλωτό περιπολικό του λιμενικού με το οποίο μεταφέρθηκαν στο Βαθύ. Οι υπόλοιποι επιβάτες μετεπιβιβάστηκαν εν πλω στο επιβατηγό «Παναγία Θεοτόκος» με το οποίο μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στη Σάμο. Σύμμαχος στην περιπέτεια επιβατών και πληρώματος υπήρξε ο καλός καιρός, καθώς στην περιοχή επικρατούσαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες με χαμηλής έντασης βορειοδυτικούς ανέμους που δεν ξεπερνούσαν τα 3 μποφόρ.

Αλλαγή δρομολογίων μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών

Η πυρκαγιά τέθηκε σύντομα υπό έλεγχο και η πλοιοκτήτρια εταιρία Hellenic Seaways, με μια εξαιρετικά λιτή ανακοίνωσή της όταν η περιπέτεια των επιβατών είχε λάβει τέλος, ενημέρωσε ότι έχουν όλοι αποβιβαστεί ασφαλώς στο λιμάνι του Καρλοβασίου, διευκρινίζοντας ότι «η εταιρεία έχει ήδη επεξεργαστεί και θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αντικατάστασης του πλοίου της, Νήσος Μύκονος, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα δρομολόγια των επόμενων ημερών».

Το πλοίο θα αντικαθίσταται μέχρι αύριο από το ταχύπλοο HighSpeed 4, ενώ το πλοίο «Αριάδνη» πρόκειται να αντικαταστήσει το «αδελφό» πλοίο «Νήσος Χίος» στη δρομολογιακή γραμμή Χίος-Μυτιλήνη, έτσι ώστε το τελευταίο να καλύψει τα δρομολόγια του «Νήσος Μύκονος» μέχρι την επισκευή των ζημιών, που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον 20 μέρες. Χθες το πρωί το «Νήσος Μύκονος» ρυμουλκήθηκε από τη Σάμο στο λιμάνι του Πειραιά.

Κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, το πλοίο εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιό του από Πειραιά για Σύρο-Μύκονο-Εύδηλο-Καρλόβασι-Βαθύ. Είχε αποπλεύσει στις 15.20 από Εύδηλο με προορισμό το Καρλόβασι με 247 επιβαίνοντες (173 επιβάτες και 74 άτομα πλήρωμα) και 32 Ι.Χ., 3 Δίκυκλα και 10 φορτηγά οχήματα. Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου διερευνά τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό.