Στο κενό η αίτηση αποφυλάκισης του π. υποδιευθυντή πολεοδομίας Κ. Δικτυόπουλου

Απορριπτέο το αίτημα

Χρέη προς το δημόσιο ύψους 215 χιλιάδων ευρώ

Την άρνηση του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου συνάντησε ο πρώην υποδιευθυντής της πολεοδομίας, κ. Κυριάκος Δικτυόπουλος, ο οποίος είχε καταθέσει αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του.

Καθώς η πολύκροτη υπόθεση του σκανδάλου της πολεοδομίας, με πλήθος εμπλεκόμενων προσώπων, δεν έχει φτάσει ακόμα στις δικαστικές αίθουσες, ένα από τα κύρια πρόσωπα αυτής της υπόθεσης, ο Κ. Δικτυόπουλος βαρύνεται και με χρέη προς το δημόσιο, που τον οδήγησαν κρατούμενο στο σωφρονιστικό κατάστημα Χίου.

Ο πρώην δημόσιος λειτουργός εκτίει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, για την κατηγορία της διατήρησης χρέους προς το δημόσιο, ποσού που ανέρχεται στις 215 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Δικτυόπουλος χρησιμοποιεί κάθε ένδικο μέσο, προκειμένου να επιτύχει την αποφυλάκιση του, χωρίς όμως ουδέποτε να γίνεται λόγος για τις οφειλές του, ενώ προέβη σε κινήσεις που δεν έπεισαν το δικαστήριο για την αγνότητα των προθέσεων του, όπως το αίτημα που κατέθεσε, σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, για έκδοση διαβατηρίου.

Η χθεσινή διαδικασία αφορούσε στη συνέχιση, εξ αναβολής, της δικαστικής εξέτασης του αιτήματος του κατηγορουμένου για αποφυλάκιση του, με το δικαστήριο να αποφαίνεται αρνητικά επ’ αυτού, καθώς είχε ζητήσει να προσκομιστεί τόσο καθαρογραμμένη η πρωτόδικη απόφαση, όσο και σχετική βεβαίωση της αστυνομίας για το εάν είχε προχωρήσει σε διαδικασίες προς έκδοση διαβατηρίου. Γεγονός που αιτιολογούσε τους φόβους του δικαστηρίου για πιθανή προσπάθεια διαφυγής του υπόδικου από τη χώρα.

Εξετάσθηκαν τα στοιχεία που έλλειπαν

Ειδικότερα, χθες το πρωί, λίγο μετά τις δέκα, παρουσιάστηκε στο Τριμελές Εφετείο Αιγαίου, ο δικηγόρος του κ. Δικτυόπουλου, κ. Γιώργος Πλατής προκειμένου να εκπροσωπήσει τον πελάτη του και να εξετασθεί η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης του, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Σημειώνεται πως, ο κ. Δικτυόπουλος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση της κατηγορίας που τον βαραίνει και αφορά σε χρέη προς το δημόσιο, που υπερβαίνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα το εν λόγω αίτημα εξετάζεται εκ νέου καθώς η έδρα του δικαστηρίου είχε αιτηθεί - προκειμένου να αποφανθεί - να υπάρχει καθαρογραμμένη η πρωτόδικη απόφαση και σχετικό έγγραφο, στο οποίο θα αναφέρει η Αστυνομία αν ο Κυριάκος Δικτυόπουλος είχε ζητήσει την έκδοση διαβατηρίου για να φύγει από τη χώρα.

Καμία μεταμέλεια και έκδοση διαβατηρίου

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες στην αίθουσα του δικαστηρίου από το προεδρείο του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου, ο Κυριάκος Δικτυόπουλος είχε προχωρήσει σε ενέργειες για την έκδοση νέου διαβατηρίου. Μάλιστα ο ίδιος είχε υποβάλει την αίτησή του στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας στην Αθήνα και όχι στο Αστυνομικό Τμήμα Σύρου. Τη συγκεκριμένη αίτηση, συνόδευε και με μία υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ισχυριζόταν πως σε βάρος του δεν εκκρεμούσε κάποια ποινική δίωξη για κακούργημα, κάτι που όπως επεσήμανε η πρόεδρος και ο Εισαγγελέας είναι αναληθές. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του περιεχομένου της πρωτόδικης απόφασης, ακούστηκε πως ο κατηγορούμενος δεν έχει δείξει μεταμέλεια. Αφενός λοιπόν, γι αυτόν το λόγο δεν εκδόθηκε νέο διαβατήριο από το Αστυνομικό Τμήμα και αφετέρου χθες το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου έκρινε ότι έπρεπε να απορριφθεί το αίτημα που υπέβαλλε ο κατηγορούμενος.

Η υπεράσπιση

Από την πλευρά της υπεράσπισης του Κυριάκου Δικτυόπουλου, ο δικηγόρος Γιώργος Πλατής, στην επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, ο σχετικός κώδικας παρέχει το δικαίωμα σε αυτόν που κάνει εμπρόθεσμα αίτηση, να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής και να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο. Αντίστοιχα έπραξε και ο πελάτης του. Μάλιστα εξήγησε πως το δικαστήριο, σε περίπτωση που έχει ένα τέτοιο αίτημα, εξετάζει αν συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει ή όχι αυτό αποδεκτό. Κάποιες από αυτές τις προϋποθέσεις είναι ο κατηγορούμενος να έχει γνωστή κατοικία και γνωστή διαμονή, να μην έχει προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του στο εξωτερικό, να μην έχει κριθεί φυγόδικος στο παρελθόν, να μην έχει καταδικαστεί για απόδραση κρατουμένου, να μην έχει παραβιάσει περιορισμούς διαμονής που του έχουν επιβληθεί και τέλος να μην προκύπτει από τα στοιχεία της πράξης του, ότι θα διαπράξει νέα αδικήματα σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος.

Στην αγόρευσή του ο κ. Πλατής υποστήριξε ότι συνέτρεχαν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις, που ο νόμος επιβάλει, ώστε να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής και πρόσθεσε ότι στην απόφαση που οδηγήθηκε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο δεν έχει καμία κρίση που να λέει πως η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Ο ίδιος, όσον αφορά δε, στην πρόθεση του πελάτη του να αποκτήσει νέο διαβατήριο, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος υπέβαλλε την αίτηση στην Αστυνομία όταν δεν υπήρχε ο περιορισμός εξόδου από τη χώρα, καθώς επιθυμούσε να συνοδεύσει πρόσωπο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός του στο εξωτερικό προκειμένου να προχωρήσει σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι από το 2010 που έχει τεθεί σε οριστική αργία από την υπηρεσία του, δεν θα ήταν δυνατόν να διαπράξει κάποιο νέο υπηρεσιακό έγκλημα από τη στιγμή που η περιουσία του είναι δεσμευμένη.

Απέρριψε το αίτημα ο Εισαγγελέας

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος του Κυριάκου Δικτυόπουλου, ο Εισαγγελέας στην πρότασή του, αφού έλαβε υπόψιν του το σύνολο των στοιχείων και το περιεχόμενο της πρωτόδικης απόφασης, ανέφερε μεταξύ άλλων πως προτείνει την απόρριψη του αιτήματος. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι ο κ. Δικτυόπουλος – όπως αποδεικνύεται από την αναγνωσθείσα απόφαση – δεν έδειξε μεταμέλεια, αντίθετα μάλιστα προχώρησε και στην υποβολή αίτησης για έκδοση διαβατηρίου προσερχόμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας στην Αθήνα, που δεν τον γνωρίζουν, προσκομίζοντας μάλιστα μία υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ψευδώς ισχυριζόταν πως σε βάρος του δεν εκκρεμούσε ποινική δίωξη για πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Αυτή του η πράξη, όπως υποστήριξε τέλος ο Εισαγγελέας, συνιστά προπαρασκευαστική δράση για την προετοιμασία φυγής του σε χώρα εκτός ζώνης Σένγκεν. Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αίτημα πρέπει να απορριφθεί, όπως και ανακοινώθηκε από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Αιγαίου.