Τα συνταξιοδοτικά στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Τα στατιστικά στοιχεία, το προγράμματος ΗΛΙΟΣ, που αφορούν στην καταγραφή των συνταξιούχων και οι κατανομές των συνταξιοδοτικών ποσών, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία γίνονται εμφανείς οι μεγάλες απώλειες που μετρούν τα ασφαλιστικά ταμεία, τόσο εξαιτίας των υψηλών τιμών ανεργίας, αλλά και από την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας.

Τα ποσά που επισήμως δηλώνονται ότι καταβάλλονται για συντάξεις αποδεικνύουν και τις μεγάλες μειώσεις που έχουν αυτές υποστεί, ενώ νέες περικοπές διαφαίνονται στον ορίζοντα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση.

Συντάξεις και συνταξιούχοι με αριθμούς

Υπερήλικες οι περισσότεροι συνταξιούχοι, καθώς το ποσοστό όσων είναι άνω των 70 ετών φτάνει στο 58% του συνόλου των συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι μεταξύ 60-69 ετών καλύπτουν ένα ποσοστό 26% και στο 15,8% περιλαμβάνονται όλοι οι συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών. Από το ποσοστό αυτό μόλις το 1% αφορά συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.706.924, με το διπλάσιο περίπου αριθμό καταβαλλόμενων συντάξεων που φτάνουν στα 4.455.847, με 2.897.195 από αυτές κύριες και 1.553.159 επικουρικές, ενώ η συνολική δαπάνη, όπως καταγράφεται μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, ήταν 2.303.432.953 ευρώ.

Από το σύνολο των συνταξιούχων περισσότερες είναι οι γυναίκες που φτάνουν στο 1.416.063 και οι άνδρες 1.280.282.

Οι συντάξεις γήρατος, για 766.966 συνταξιούχους, κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ περίπου ανάλογος αριθμός συνταξιούχων, σε ποσοστό 29%, λαμβάνει συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός, επί του συνόλου των συνταξιούχων, 1.408.318 άτομα λαμβάνουν 1 μόνο σύνταξη, 929.888 συνταξιούχοι λαμβάνουν 2 συντάξεις και 303.702 λαμβάνουν 3 συντάξεις, ενώ υπάρχουν και 258 συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν περισσότερες από 7 συντάξεις.

Το πολιτικό συμπέρασμα

Με τις συνεχείς μεταβολές που τα μνημόνια επέφεραν στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος και τα ανάλογα μέτρα που έλαβαν οι τρεις υπουργοί των τελευταίων κυβερνήσεων (Α. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης και Γ. Βρούτσης), γίνεται εμφανές ότι δεν επετεύχθη το επιθυμητό αποτέλεσμα όχι ανάκαμψης αλλά έστω διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος.

Τα παρατιθέμενα, από το υπουργείο, στατιστικά στοιχεία καταμαρτυρούν την αποτυχία της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων που φτάνει στο 84% είναι άνω των 60 ετών.

Το ποσοστό λοιπόν του 15,8% που αντιστοιχεί σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και για τους οποίους δαπανώνται μηνιαίως 393 εκ. ευρώ από το σύνολο δαπάνης των 2,3 δις ευρώ, επιβεβαιώνει ότι δεν κερδήθηκε ουσιαστικά τίποτε, πόσο μάλλον δε η οικονομική ανακούφιση του ασφαλιστικού.

Αντιθέτως με την καλπάζουσα ανεργία, αλλά και τη διόγκωση του φαινομένου της ανασφάλιστης εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα χάνει έσοδα που φτάνουν στο 40% του συνόλου των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων, ποσοστό που μεταφράζεται σε 9 δις ευρώ κάθε έτος, με την αναλογία των οικονομικών απωλειών για τα ασφαλιστικά ταμεία να φτάνει στα 750 εκ. το μήνα.

Όσα δε το τελευταίο διάστημα έρχονται στην επικαιρότητα και αφορούν στην απαίτηση των δανειστών για εφαρμογή των ψηφισμένων ήδη μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, για νέες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, τόσο τα υπουργικά στελέχη επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για διάψευση όλων των ανωτέρω.

Στη λογική αυτή το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μέσω της οποίας διαψεύδει την περεταίρω μείωση των συντάξεων, σημειώνοντας όμως για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές ότι ναι μεν δεν αναμένεται άλλη επιβάρυνση, ούτε νέο μέτρο, που να αφορά τις συντάξεις πέραν των ήδη προβλεπόμενων υποχρεώσεων που απορρέουν από ψηφισμένους νόμους.