Έκρηξη της ανεργίας με θετική οπτική του υπουργού Εργασίας

Επιβεβαίωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή των όσων ήταν ήδη γνωστά, αλλά δεν γινόντουσαν παραδεκτά από την κυβέρνηση και αφορούν στον αριθμό των ανέργων στη χώρα, που ξεπερνούν το 1.400.000 άτομα.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ είναι σοκαριστικά ως προς την ταχύτητα αύξησης των ποσοστών ανεργίας, που κατάφερε να σπάσει το δικό της προηγούμενο υψηλό ρεκόρ, με στοιχεία του Ιουνίου, στο ξεκίνημα δηλαδή της τουριστικής περιόδου κατά την οποία, υποθετικά, άνοιξαν περισσότερες θέσεις εργασίας, λόγω της εποχικής απασχόλησης.

Τα αυξημένα ποσοστά

Τα ποσοστά ανεργίας δείχνουν τον αριθμό των ανέργων να έχουν εκτοξευθεί τον στους 1.403.698, ποσό που μεταφράζεται σε αύξηση 27,9%, εκ των οποίων οι 174.709 προστέθηκαν τον τελευταίο χρόνο, αριθμός που μεταφράζεται σε ετήσια αύξηση 14,2%, δηλαδή 128.998 λιγότεροι απασχολούμενοι σε σχέση με πέρυσι.

Όμως ακόμα ανησυχητικότερο είναι το ποσοστό αύξησης εντός ενός μήνα, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, με τους ανέργους να αυξάνονται κατά 20.254 άτομα.

Συνολικά από την περίοδο έναρξης εφαρμογής των μνημονίων μέχρι σήμερα οι άνεργοι που προστέθηκαν στους καταλόγους ανέρχονται σε 787.129 άτομα, και εκτιμάται ότι οι απασχολούμενοι φτάνουν σε 3.628.421 άτομα.

Το ανησυχητικό είναι το ποσοστό που κινήθηκε ανοδικά και αφορά στις παραγωγικές ηλικίες από 25 έως 34 ετών, που φτάνει στο 37,4%, ενώ ακόμα μεγαλύτερο το ποσοστό ανεργίας που αφορά στους νέους που φτάνει στο 58,8%.

Από το σύνολο των ανέργων οι μακροχρόνια άνεργοι ανέρχονται σε 388.494 και οι επιδοτούμενοι άνεργοι είναι 138.142 άτομα.

Μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν να σημειώνονται στο γυναικείο πληθυσμό, όπου και εκεί παρατηρείται αύξηση, με την ανεργία στις γυναίκες από 28,4% τον Ιούνιο του 2012 να φτάνει 31,9% τον Ιούνιο του 2013.

Οι μακροχρόνια άνεργοι φτάνουν τις 388 χιλιάδες 494 ενώ επίδομα ανεργίας λαμβάνουν 138 χιλιάδες 142 άνεργοι.

Θετική οπτική από τον υπουργό Εργασίας

Εντύπωση προκαλεί το σχόλιο του υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Βρούτση, ο οποίος προσπαθεί να ακυρώσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κάνοντας λόγο για νέα δεδομένα που δείχνουν αύξηση της απασχόλησης.

Όπως ο ίδιος αναφέρει «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις θετικές τάσεις στο πεδίο της απασχόλησης τους τελευταίους μήνες καθώς αναφέρεται ότι τον Ιούνιο 2013 παρατηρείται στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας (κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες). Η μείωση αυτή δεν αντανακλάται στα εποχικά προσαρμοσμένα αποτελέσματα διότι η εποχική διόρθωση απαιτεί ένα ικανό αριθμό "παρατηρήσεων" (μηνιαίων αποτελεσμάτων) για να διαγνώσει μεταβολή στην τάση εξέλιξης ενός μεγέθους».

Συμπληρώνει δε ότι με την προσαρμογή, εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ, των νέων δεδομένων, στην προσαρμογή της εποχικότητας, τα ποσοστά ανεργίας θα δώσουν καλύτερη εικόνα.

Ετικέτες: