Κερδισμένοι οι μεγαλοϊδιοκτήτες από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

«Χρυσά» χωράφια

Παραδόθηκε στην τρόικα το τροποποιημένο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία, από την επόμενη χρονιά που θα ξεκινήσει η επιβολή του, έσοδα ύψους 1 δις ευρώ, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς. Έτσι προωθεί ένα μεικτό σύστημα φορολόγησης και για την κτήση και τη χρήση ενός ακινήτου.

Με αλλαγές που επέβαλλε η τρόικα και τις οποίες επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αποφασίστηκαν μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου, με τους συντελεστές που αφορούν στα αγροτεμάχια να μεταβάλλονται, ελαφρύνοντας τον φόρο για τους ιδιοκτήτες μεγάλων και προνομιούχων εκτάσεων.

Με τις τροποποιήσεις στο σχεδιασμό του νέου φόρου, ευελπιστεί το οικονομικό επιτελείο ότι θα λάβει την έγκριση της τρόικας, η οποία την επόμενη εβδομάδα ξεκινά την αξιολόγηση εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Οι τροποιήσεις

Τρία διαφορετικά κλιμάκια θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου, αναλόγως της κατηγορίας των ακινήτων, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπολογισθούν με διαφορετικούς συντελεστές τα κτίσματα, ανεξαρτήτως εάν αυτά είναι ηλεκτροδοτούμενα, εντός ή εκτός σχεδίου και με διαφορετικούς θα φορολογηθούν οι εντός και οι εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Οι μεταβολές του φόρου ακινήτων αφορούν αρχικά τις κλίμακες υπολογισμού, που όσον αφορά στα κτίσματα, οι κλίμακες αυτές μειώνονται σε 20 από τις 33 αρχικές και για κάθε ακίνητο εξαρτώνται από την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, ενώ στις 20 ανέρχονται και οι κλίμακες υπολογισμού φόρου για τα εντός σχεδίου οικόπεδα.

Όσες εκτάσεις έως σήμερα απαλλάσσονταν φόρου, όπως αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, δασικές εκτάσεις κ.λπ. θα δεχθούν φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς το νέο δεδομένο του ενιαίου φόρου είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, δηλαδή των εκτάσεων εκτός σχεδίου, τα οποία θα φορολογούνται ανά στρέμμα και ο υπολογισμός θα γίνεται με 10 κλίμακες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το είδος της καλλιέργειας, η απόσταση από τη θάλασσα κ.λ.π.

Βαρύτερη εμφανίζεται η φορολόγηση των οικοπέδων, ενώ θα επιβάλλεται πλέον φόρος και σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Συντελεστές υπέρ των ολίγων

Ο συντελεστής εκκίνησης για τον υπολογισμό του νέου φόρου, ενώ είχε οριστεί στο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα, πλέον μεταβάλλεται πολλαπλασιαζόμενος, καθώς τα προϋπολογιζόμενα έσοδα δεν ικανοποίησαν τους τεχνοκράτες ελεγκτές, με αποτέλεσμα να τροποποιούνται τα κριτήρια και να επιβαρύνονται με 20% προσαύξηση τα ακίνητα στα οποία εφάπτεται δρόμος.

Όλοι οι ιδιοκτήτες γης είτε πρόκειται για αγροτεμάχια, για δόμηση εντός ή εκτός σχεδίου, είτε για εκτάσεις αγροτικής εκμετάλλευσης θα κληθούν από το 2014 να καταβάλουν τον νέο φόρο, ο υπολογισμός του οποίου, με τις μεταβολές που υπέστη, θα φτάνει ο ανώτερος συντελεστής στα 3,5 ευρώ.

Όσοι ιδιοκτήτες γης μέχρι σήμερα δεν είχαν πληρώσει ουδέποτε φόρο για τα αγροτεμάχια που κατέχουν, πλέον θα καλούνται να πληρώσουν φόρο ιδιαίτερα υψηλό, εκτός των περιπτώσεων των ιδιοκτητών που κατέχουν άνω των 500 στρεμμάτων οι οποίοι θα δεχθούν την ελαφρύτερη φορολόγηση, καθώς ο συντελεστής υπολογισμού θα ξεκινά από 0,30 λεπτά του ευρώ το στρέμμα.

Ούτε οι αγρότες θα απαλλάσσονται από τη φορολόγηση, αφού ο ενιαίος φόρος θα επιβληθεί και για τις αγροτικές εκτάσεις, με ωφελούμενους τους μεγαλοκτηματίες που κατέχουν άνω των 130 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης και για τους οποίους προβλέπεται ελάφρυνση έως και 50%.

Επί αυθαιρέτων και νομίμων

Ο φόρος που θα επιβάλλεται στα κτίσματα, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παρουσιάζει ελαφρύνσεις σχετικά με το ΕΕΤΗΔΕ και το ΕΕΤΑ και αυτό θα ισχύει για τα αυθαίρετα κτίσματα για τα οποία υπήρξε τακτοποίηση εκ μέρους των ιδιοκτητών και για τα νόμιμα ή κατά παρέκκλιση κτίσματα σε εκτός σχεδίου περιοχές, όμως η φορολόγηση θα υπολογίζεται με πολύ υψηλούς συντελεστές, πολλαπλασιάζοντας τουλάχιστον κατά το πενταπλάσιο τον τελικό φόρο.

Ο φόρος για τα αγροτεμάχια στις εκτός σχεδίου περιοχές, οι οποίες είναι παραθαλάσσιες και η αντικειμενική αξία των οικοπέδων εκτιμάται άνω των 20 ευρώ το τ.μ., εντός των οποίων έχουν δομηθεί κτίσματα, διαθέτουν δεντροκαλλιέργειες και το όριο τους εφάπτεται σε επαρχιακή οδό, θα φτάνει στα 236,25 ευρώ το στρέμμα, ενώ θα επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο και το κατασκευασθέν κτίσμα.

Όπως το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, στο σύνολο τους οι φορολογικές επιβαρύνσεις για δομημένα κτίσματα σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου, θα υπερβαίνει τα 800 ή τα 1.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του γηπέδου, εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 μ2, ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων (10.000 μ2), ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις δέκα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πριν την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος».

Ο φόρος για τα αγροτεμάχια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «προκύπτει ως γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα, με ακρίβεια ενός τετραγωνικού μέτρου, του βασικού συντελεστή φορολογίας, του συντελεστή θέσης, του συντελεστή χρήσης, του συντελεστή απόστασης από τη θάλασσα, του συντελεστή απομείωσης επιφανείας, του συντελεστή πρόσοψης και του συντελεστή κατοικίας, όπου αυτός εφαρμόζεται».