Σταμάτησε τον έλεγχο η τρόικα μπλοκάρωντας την εκταμίευση της δόσης

Εκτός πορείας το πρόγραμμα

Άκαρπος, για την ελληνική κυβέρνηση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο έλεγχος της τρόικας, καθώς δεν εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα η εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης του Ιουλίου, ύψους 1 δις ευρώ.

Το ζητούμενο είναι η τήρηση των προαπαιτούμενων, με την τρόικα να εντοπίζει σε όλα τα επίπεδα υστέρηση, στερώντας από την Ελληνική κυβέρνηση την πολυπόθητη θετική εισήγηση.

Από την άλλη πλευρά είναι η στάση του ΔΝΤ που επικεντρώνει στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να συναντάται με την πρόεδρο του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Χωρίς δόση

Αφήνοντας σε αναμονή την Ελληνική πλευρά, για το πότε θα επανέλθει η τρόικα στη χώρα, δεν προχώρησε στην εισήγηση εκταμίευσης της δόσης, θέμα που δεν προβλέπεται να συζητηθεί ούτε κατά τη συνεδρίαση του Εurogroup της 14ης Οκτωβρίου και όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ: " η καταβολή της δόσης βρίσκεται εκτός ατζέντας του και θα ληφθεί η απόφαση κάποια στιγμή στο επίπεδο του Euroworking Group".

Η χώρα δεν φάνηκε συνεπής στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, με αποτέλεσμα η Κομισιόν με επίσημη ανακοίνωση της να καθιστά σαφές ότι απαιτείται το άμεσο κλείσιμο των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, διευκρινίζοντας, ειδικά για την ΕΑΣ, ότι ή θα πρέπει να ανακτηθεί το 1 δις ευρώ των ασύμβατων κρατικών ενισχύσεων ή θα κλείσει άμεσα και θα απολυθεί το σύνολο του προσωπικού της.

Η κυβέρνηση λοιπόν έχει να αντιμετωπίσει από τη μία πλευρά το ενδεχόμενο παύσης πληρωμών αντιστοίχως του ποσού της δόσης που δεν θα εκταμιευτεί και από την άλλη την επιτάχυνση των διαδικασιών προς τήρηση των τεσσάρων προαπαιτούμενων.

Ήδη πάντως έχει εκδηλωθεί έντονα η δυσαρέσκεια από την πλευρά των Βρυξελλών, για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης, που οδήγησε να διακοπεί απότομα ο έλεγχος από την τρόικα, χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εκτός εάν εντός των αμέσως επόμενων ημερών ληφθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις, γεγονός που θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας και κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες, πληρωθούν τα χρέη των δήμων προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, κλείσει το θέμα των πανεπιστημίων, ανοίξει το επάγγελμα των δικηγόρων και φυσικά οδηγηθούν άμεσα σε απόλυση 12.500 υπάλληλοι.

Το πλεόνασμα μετατρέπεται σε νέα μέτρα

Όσα επικοινωνιακά προσπαθούσε να περάσει η Ελληνική κυβέρνηση για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου, καταρρίφθηκαν άμεσα από τον έλεγχο της τρόικας, φέρνοντας την εφαρμογή νέων μέτρων με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Όχι μόνο χάνει αυτό το επικοινωνιακό χαρτί της η κυβέρνηση, αλλά υποχρεούται να προκαλέσει ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο κοινωνικό σύνολο, με πρόσθετα μέτρα, η εφαρμογή των οποίων θα πρέπει να ξεκινήσει με την έναρξη του 2014, ενώ στο ίδιο σενάριο θα κινηθούν και το 2015 και 2016.

Έτσι θα πρέπει από την επόμενη χρονιά να υπάρξει μείωση δαπανών και αύξηση των εσόδων περίπου κατά 3 δις ευρώ, με το οικονομικό κενό του 1,5 δις ευρώ του ασφαλιστικού συστήματος και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών να δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, δεδομένα που θα ανεβάσουν τον οικονομικό πήχη των νέων μέτρων στα 4 δις ευρώ στο νέο προϋπολογισμό σε σχέση με τον περσυνό.

Από την πλευρά δε της τρόικας διαμηνύθηκε στην κυβέρνηση ότι σε ότι αφορά στα μέτρα δεν αρκεί το να αρνείται να συζητήσει επ’ αυτού, αλλά να βρει και να εφαρμόσει κοινωνικά δίκαια μέτρα.

Συνάντηση Σαμαρά με Λαγκάρντ

Έχοντας εισπράξει το αρνητικό κλίμα των Βρυξελλών, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποίησε εχθές συνάντηση με την πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι το Ταμείο θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ η χώρα μας από την άλλη ευελπιστεί σε ένα νέο πακέτο βοήθειας.

Από την πλευρά Λαγκάρντ είναι δεδομένη η δυσαρέσκεια για την οικονομική πορεία της χώρας, όμως δεν πρόκειται να δώσει τελικές απαντήσεις, εάν πρώτα δεν πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αποφύγει να τοποθετηθεί σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς θα προσπαθήσει να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Άλλωστε ο ίδιος θα πρέπει να παραδεχτεί και το χρηματοδοτικό κενό που έχει να αντιμετωπίσει για το 2015-2016, οπότε θα πρέπει, αφού γίνει ανάλυση της μέχρι τώρα πορείας, να διερευνήσει και τις πιθανότητες που συζητά το Ταμείο, ενώ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση καθώς δεν μπορεί να πείσει με το προσφιλές του πρωτογενές πλεόνασμα, αφού ήδη καταγράφηκε υστέρηση στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Ετικέτες: