Σήμερα κατατίθενται οι καταστάσεις απογραφής των υπαλλήλων

Διαθεσιμότητα στους ΟΤΑ

Προς διαθεσιμότητα και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην κατάθεση των καταστάσεων απογραφής του συνόλου του προσωπικού, προκειμένου να προχωρήσει το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Κατόπιν αυτής της κίνησης ανοίγει ο δρόμος για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι τους να αποτελέσουν το δεύτερο κύμα όσων ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η εγκύκλιος που απέστειλε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και με την οποία ζητείται η καταγραφή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ και των 2 βαθμών, τις εποπτευόμενες από τα υπουργεία δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ζητά «Άμεση ενημέρωση των στοιχείων του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου για όλους τους απογεγραμμένους και καταληκτική προθεσμία αποστολής αρχείων για την απογραφή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Επιχειρήσεων των Υπουργείων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Έως σήμερα οφείλεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιβεβαίωσης των στοιχείων όλων των απογεγραμμένων υπαλλήλων, με τους «αρμόδιους προϊστάμενους των Διευθύνσεων Διοικητικού Προσωπικού να βεβαιωθούν ότι: 1. έχουν απογράψει όλους τους υπόχρεους σε απογραφή και 2. τα στοιχεία των απογεγραμμένων στο Μητρώο να είναι πλήρη, έγκυρα και επικαιροποιημένα. Επισημαίνεται ότι οι υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις ανωτέρω ενέργειες μέχρι 15 Οκτωβρίου 2013».

Ο υπουργός εμφανίζεται ιδιαίτερα αυστηρός, καθώς επισημαίνει πως εάν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση, όσον αφορά στην επίσπευση των διαδικασιών, ώστε να κατατεθούν έως τις 15 Οκτωβρίου οι σχετικές καταστάσεις από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Διοικητικού Προσωπικού, θα θέσει τους υπευθύνους σε πειθαρχικό έλεγχο για παραβίαση καθήκοντος, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Η μη έγκαιρη εκπλήρωση των προαναφερόμενων υποχρεώσεων από τα αρμόδια όργανα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία συνιστά λόγο ελέγχου για την τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος βάσει του άρθρου 106 του Ν.3528/2007 όπως ισχύει».

Πόρτα εξόδου και για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Όπως γίνεται εμφανές από τους παραλήπτες της εγκυκλίου, το μέτρο της διαθεσιμότητας διευρύνεται, καθώς θα συμπεριλάβει εκτός των υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα και τους εργαζόμενους σε ΟΤΑ, Ανεξάρτητες Αρχές, Εκκλησία και εκπαιδευτικούς, οδηγώντας στην πόρτα της εξόδου, μέχρι το τέλος του 2014, περί τους 50.000 εργαζομένους.

Αν και στη συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού-Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ), συζητήθηκε το θέμα της ένταξης σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να θέτουν συγκεκριμένα αιτήματα επ’ αυτού, παρ’ όλα αυτά εκ μέρους του υπουργού δεν υπήρξε καμία δέσμευση παρά μόνο υπόσχεση ότι θα ληφθούν υπόψη σε μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί ο τομέας της καθαριότητας, ολόκληρου του Δημοσίου αλλά και των ΟΤΑ, σε ιδιώτες, ανάβει το πράσινο φως για απολύσεις, με αναμενόμενη κίνηση την κατάργηση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων, με τους εργαζόμενους της να αποτελούν τη δεξαμενή του κύματος των υπαλλήλων που θα πρέπει να κριθούν «διαθέσιμοι» μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ένα δε από τα επιχειρήματα που προτίθεται να προτάξει η κυβερνητική πλευρά, σε μία προσπάθεια μείωσης των κοινωνικών αντιδράσεων αλλά και του πολιτικού κόστους, είναι ο επηρεασμός της κοινής γνώμης με υπενθύμιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη συσσώρευση των απορριμμάτων κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων των εν λόγω εργαζομένων.

Νέες προσφυγές

Με τις πρώτες δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν υπέρ των εργαζομένων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ανοίγει ο δρόμος για πλήθος ανάλογων κινήσεων και στην περίπτωση των εργαζομένων των ΟΤΑ.

Ήδη το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης του μέτρου της διαθεσιμότητας, στην περίπτωση της ομαδικής αίτησης 22 εκπαιδευτικών που προσέφυγαν, όπως συνέβη και με την ανάλογη απόφαση του Πρωτοδικείου που αφορούσε την προσφυγή δύο σχολικών φυλάκων.

Οι θετικές αυτές δικαστικές αποφάσεις με την επέκταση του μέτρου της διαθεσιμότητας, θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζομένους να προσφύγουν, δημιουργώντας επιπρόσθετο βραχνά στην κυβέρνηση, καθώς ήδη άρχισαν να αφαιρούνται ονόματα από τη λίστα των διαθεσίμων που έχει στα χέρια της η Τρόικα.

Αυτό θα προκαλέσει νέες εντάσεις, καθώς η τρόικα θα απαιτήσει να επεκταθεί το μέτρο σε ακόμα περισσότερους υπαλλήλους ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που αφορούν στην ελάφρυνση του δημόσιου τομέα, ενώ η κυβέρνηση θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση, καλούμενη να επωμισθεί ακόμα ένα βαρύ πολιτικό κόστος, όντας υποχρεωμένη να ακολουθήσει της επιταγές των δανειστών.