Στο στόχαστρο της εφορίας οι τραπεζικοί λογαρισμοί

Με την απειλή των κατασχέσεων

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οφειλετών που λαμβάνουν ειδοποιητήρια επιστολή προς τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών τους, εντός 15 ημερών, με την επισήμανση πως σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν τις συνέπειες των κατασχέσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, είναι ο αποστολέας των προειδοποιητικών επιστολών προς τους φορολογούμενους, με τις οποίες ζητά την τακτοποίηση εντός 15 ημέρων των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, ειδάλλως θα κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στην περίοδο έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ανέρχονται στα 22,6 δις ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 875, 19 εκ. ευρώ βρίσκονται υπό ρύθμιση.

Ιδιαιτέρως υψηλός εμφανίζεται και ο αριθμός των οφειλετών, οι οποίοι ανέρχονται σε 2.594.366 άτομα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά στη μη καταβολή των δόσεων του φόρου εισοδήματος ή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Οι οφειλέτες έχουν το δικαίωμα συμφωνιών ρύθμισης των οφειλών τους, με καταβολή του ποσού σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κατασχέσεων μισθών, συντάξεων, τραπεζικών καταθέσεων ή ακόμα και ακίνητης περιουσίας.

Η επιστολή προειδοποίησης

Στην προειδοποιητική επιστολή προς τους φορολογούμενους, που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, αναφέρεται: «Σας υπενθυμίζουμε ότι μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμούν οφειλές σας οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές.

Παρακαλούμε να φροντίσετε για την τακτοποίηση των οφειλών σας εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής».

Παρατίθεται η ηλεκτρονική διεύθυνση μέσω της οποία μπορεί οφειλέτης να λάβει πληροφορίες σχετικά με τις οφειλές, το είδος, το ποσό και τη Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένες, ενώ στις περιπτώσεις ανταπαιτήσεων κατά του Δημοσίου, θα πρέπει εντός της προθεσμίας των 15 ημερών να προσκομισθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όλα τα σχετικά έγγραφα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η επισήμανση στο τέλος της επιστολής, όπου αναγράφεται: «Προσοχή: Για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής Δ.Ο.Υ., δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα».

Η διαδικασία των κατασχέσεων

Οι κατασχέσεις για οφειλές προς Δημόσιες υπηρεσίες και ΔΕΚΟ παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, φτάνοντας έως και τον Σεπτέμβριο στις 81.583, σχεδόν διπλάσιος αριθμός έναντι 48.589, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και από αυτές οι τουλάχιστον 50.000 κατασχέσεις αφορούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Τις κατασχέσεις διατάσσουν οι προϊστάμενοι των εφοριών, οι οποίοι είναι οι άμεσοι αποδέκτες των «απειλών» του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, περί πειθαρχικών κυρώσεων τις οποίες θα υποστούν, έως και απώλεια της θέσης που κατέχουν, σε περίπτωση που δεν πιάσουν συγκεκριμένους στόχους εσόδων.

Το αρχικό βήμα των ειδοποιητηρίων (ηλεκτρονικών ή ταχυδρομικών) προς τους οφειλέτες, ακολουθεί, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τους η άμεση ενεργοποίηση του νόμου περί κατασχέσεων και συγκεκριμένα του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι εφορίες, οι ΔΕΚΟ, οι Δήμοι, τα ασφαλιστικά ταμεία και κάθε δημόσια υπηρεσία αποστέλλουν στις τράπεζες κατασχετήρια για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά και αυτές με τη σειρά τους, εάν ο οφειλέτης συμπεριλαμβάνεται στους πελάτες της, δεσμεύουν το αντίστοιχο ποσό της οφειλής από τον λογαριασμό του.

Εν συνεχεία και εντός μίας εβδομάδας θα πρέπει να δηλωθεί στο Ειρηνοδικείο η τραπεζική δέσμευση και το δεσμευμένο ποσό, εντός 10 ημερών αποστέλλεται από την τράπεζα στην εφορία, η οποία και αναλαμβάνει τη διάθεση του στον φορέα προς τον οποίο εκκρεμεί η οφειλή.

Σε περίπτωση που οι τραπεζικοί λογαριασμοί αντιστοιχούν σε λογαριασμούς μισθοδοσίας, ασφαλιστικών βοηθημάτων ή συντάξεων, υπάρχουν οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις που επιτρέπουν την εκτέλεση κατάσχεσης από 1.000 ευρώ και πάνω και σε ποσοστό 25%, με την προϋπόθεση το ποσό που απομένει να μην υπολείπεται των 1.000 ευρώ.

Πέραν των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών, η εφορία μπορεί να προχωρήσει και σε κατασχέσεις ενοικίων όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές και νοικιάζει το ακίνητο του. Τότε απαιτείται από τον ενοικιαστή του ακινήτου, έναντι της οφειλής, η κατάθεση του ενοικίου στην εφορία και όχι στον ιδιοκτήτη.

Κατασχέσεις πριν την οφειλή

Η υστέρηση που παρουσιάζουν τα κρατικά έσοδα άφησε εκτεθειμένη την κυβέρνηση έναντι των δανειστών, όσον αφορά στους εισπρακτικούς στόχους που είχαν τεθεί για την τρέχουσα χρονιά, γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να αποφασίσει να προχωρήσει σε κατασχέσεις έναντι ανύπαρκτων οφειλών, που όμως υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν.

Όσο εξωπραγματικό και εάν ακούγεται αυτό, έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται η νομοθετική διάταξη που επιτρέπει τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό ποσών που δικαιούται να εισπράξει ο φορολογούμενος από το Δημόσιο, έναντι βεβαιωμένων οφειλών, ασχέτως εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες.

Έτσι ήδη η εφορία έχει προχωρήσει, σε πολλές περιπτώσεις, σε παρακρατήσεις επιστροφών φόρου ακόμα και αγροτικών επιδοτήσεων για οφειλές που αφορούν είτε στην δόση του φόρου εισοδήματος που λήγει στο τέλος του έτους, είτε σε καταβολή φόρου υπεραξίας με μεταγενέστερη ημερομηνία κ.λ.π.

Η τακτική του αυτεπάγγελτου συμψηφισμού αφορά τόσο σε οφειλές που έχουν παραγραφεί, εάν από την ημερομηνία παραγραφής δεν έχει παρέλθει τριετία, όσο και σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες έχουν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης.