Στο προσκήνιο εκ νέου ο «Καλλικράτης»

Μεταρρυθμίσεις με άρωμα εκλογών

Το πάγιο ζητούμενο της πλειοψηφίας των αιρετών και των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης, για τις αγκυλώσεις και τα αδύναμα σημεία της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», επανέφερε στο προσκήνιο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, μιλώντας για βελτιώσεις του συστήματος.

Εξ αφορμής των αυτοδιοικητικών εκλογών, στο σύνολο τους οι αυτοδιοικητικοί, είτε εν ενεργεία είτε υποψήφιοι, μιλούν για τις δυσλειτουργίες και τις αγκυλώσεις του «Καλλικράτη», χρησιμοποιώντας αυτές πολλές φορές ακόμα και ως πρόσχημα ή δικαιολογία απέναντι σε πιθανές ευθύνες εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων τους.

Ενώ το θέμα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων του «Καλλικράτη» το έχουν θέσει επανειλημμένως οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης, πολλοί εκ των οποίων το είχαν πράξει από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του και ενώ ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών επί μήνες φλερτάρει με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τώρα πλέον και συνυπολογίζοντας τα οφέλη της προεκλογικής εκμετάλλευσης του θέματος, το επαναφέρει εντονότερα, ως άμεσης προτεραιότητας, στην πολιτική του ατζέντα.

Διακομματική για τον «Καλλικράτη»

Ο κ. Μιχελάκης, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία την πρόθεση του να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές ρυθμίσεις στο σύστημα αυτοδιοίκησης πριν την διεξαγωγή των εκλογών, πιέζει για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, που θα αναλάβει να περάσει το «Καλλικράτη» στην επόμενη φάση. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε πριν από μερικούς μήνες «Όχι μόνο θα επιμείνω, αλλά θα ζητήσω να υπάρξει και διακομματική επιτροπή της Βουλής, για να πάμε στην επόμενη φάση του «Καλλικράτη». Θα το κάνουμε άμεσα, πριν τις εκλογές. Γιατί δεν έχει σχέση με τις εκλογές. Ο «Καλλικράτης» έχει κάνει το πρώτο βήμα».

Άλλωστε σχετική με το θέμα επιστολή είχε αποστείλει στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών προς τον πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας του να μεριμνήσει για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, αναφέροντας πως το υπουργείο σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, μεριμνώντας για τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας του θεσμού της αυτοδιοίκησης «και ενόψει της προβλεπόμενης δεύτερης φάσης του Προγράμματος «Καλλικράτης - Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», καταγράφονται και μελετώνται συστηματικά και οι τυχόν αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί μετά την τριετή εμπειρία από την εφαρμογή του».

Θέτει ως στόχευση του υπουργείου «κατά την επόμενη φάση του Καλλικράτη να αποκατασταθούν οι τυχόν δυσλειτουργίες του και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του, προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών».

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εσωτερικών αφορά «στην προώθηση της διαβαθμικής συνεργασίας, την ενίσχυση της επιχειρησιακής και διαχειριστικής ικανότητας των ΟΤΑ, την απλούστευση των διαδικασιών εποπτείας, οργάνωσης και λειτουργίας τους, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας τους, τη μετάβαση στον ψηφιακό δήμο και την προώθηση της συνεργασίας των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών».

Ίδιες περίπου οι δηλώσεις του και μόλις πριν από τρεις ημέρες όταν ανέφερε πως «Έχει ήδη αποφασιστεί, η σύσταση διακομματικής επιτροπής, με αποκλειστικό αντικείμενο τη μετάβαση στην επόμενη φάση του Καλλικράτη, προκειμένου να ακουστούν και να αξιοποιηθούν όλες οι απόψεις για μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση».

Η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ

Η μεταρρυθμιστικές κινήσεις που αφορούν στον «Καλλικράτη» μπορεί να αποτελούν ένα χρήσιμο προεκλογικό όπλο, όμως οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών αφορούν κατά πολύ και τη λειτουργία των αυτοδιοικητικών δομών με υποτυπώδη πλέον κρατική χρηματοδότηση και διατήρηση τους μόνο με ίδια μέσα. Άλλωστε αυτό καθίσταται σαφές από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μιχελάκη, ο οποίος ενημερώνοντας για τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, μίλησε για τον ρόλο των ΟΤΑ στην οικονομία της χώρας, αποσαφηνίζοντας πως οι ίδιοι θα αναλαμβάνουν πλέον την βιωσιμότητα και την οικονομική τους ευρωστία, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η απόφαση για ανάληψη της ευθύνης από τους Δήμους της είσπραξης του φόρου ακινήτων, λέγοντας επακριβώς «Η πρόταση για είσπραξη του φόρου ακινήτων από τους δήμους πιστεύω ότι μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης πόρων».

Να υπενθυμιστεί δε ότι παρόμοια θέση είχε λάβει και ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, όταν είχε αναφέρει, υπερασπιζόμενος της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», πως «Ο Καλλικράτης είναι η μεγαλύτερη και πιο στέρεη μεταρρύθμιση που έγινε τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, παρότι δεν στηρίχτηκε ούτε πολιτικά ούτε διαχειριστικά μετά τον Ιούνιο του 2011. Ας σκεφτούμε, ποια θα ήταν η εικόνα, εάν υπήρχε πολιτική στήριξη και εάν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση. Σημειώνω, ότι χωρίς τον Καλλικράτη το 75% των δήμων της χώρας θα ήταν σε καθεστώς πτώχευσης και οι μισοί μόνιμοι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ήταν υπό απόλυση».

Όπως ο ίδιος ο υπουργός ανέφερε σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, αυτές προκύπτουν κατόπιν συνεννόησης με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, μειώνοντας έτσι τα περιθώρια στις πιθανές αντιδράσεις των αιρετών στις όποιες μεταρρυθμίσεις. «Εντός των προσεχών ημερών καταθέτουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου, με το οποίο αντιμετωπίζεται σειρά από διαπιστωμένες αδυναμίες και χρόνιες παθογένειες στη λειτουργία των ΟΤΑ….. Το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους δήμους όλης της χώρας και συνεργάζεται μαζί τους προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

Ετικέτες: