Άλλο ένα νησί θύμα της κρίσης

Χωρίς γιατρούς η Σέριφος

Για άλλη μια φορά βρίσκεται σε αναστάτωση ο τομέας της υγείας στα νησιά, αυτή τη φορά μέσα από τις καταγγελίες του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος στήριξης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου.

Αδιαφορία από τους αρμόδιους

Το συμβούλιο αναφέρει ότι οι κάτοικοι της Σερίφου υποφέρουν από την ανεπαρκή ύπαρξη ιατρικού προσωπικού, κάτι το οποίο είναι γνωστό και από τα υπόλοιπα γειτονικά νησιά πού έχουν προβεί σε μηνύσεις κατά του Υπουργείου Υγείας για την αμέλεια που επιδεικνύεται πάνω στο θέμα.

Εκφράζεται η παραδοχή ότι έχει υπάρξει γενικά ένας εφησυχασμός όλο αυτόν τον καιρό, από τη μεριά του νησιού, λόγω της ύπαρξης των αγροτικών γιατρών που στέλνονται από τα πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης.

Η ιδιαίτερη προτίμηση των πανεπιστημίων για το περιφερειακό ιατρείο του νησιού οφείλεται στην προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε ένα χρόνο πριν μεταξύ του ιδρύματος, των πανεπιστημίων, του δήμου Σερίφου, της 2ης Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρεις Πειραιά, του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και της περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφτηκε με στόχο τη μελέτη τρόπων για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας σε νησιά που βιώνουν τον αποκλεισμό στην άμεση υγειονομική περίθαλψη.

Ένα από τα ενδιαφερόμενα πανεπιστήμια για το πρόγραμμα, αυτό της Κρήτης, έστειλε τον γιατρό Γενικής ιατρικής κ. Χλιβέρο, ο οποίος σε συνεργασία με τον βοηθό του κ. Βραχνίδη, είχαν θέσει στόχο να οργανωθεί το ιατρείο με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο ενεργειών. Κάτι το οποίο τελικά δεν ήταν εφικτό λόγω ανεπάρκειας αγροτικών γιατρών, με αποτέλεσμα οι απεσταλμένοι γιατροί να προσφέρουν ιατρική φροντίδα στους κατοίκους του νησιού πού είχαν ανάγκη αντί να ολοκληρώσουν την λειτουργία ηλεκτρονικής κάρτας υγείας που είναι απαιτούμενα από το υπουργείο. Η προληπτική ιατρική αναφέρεται στην δυνατότητα πρόληψης της αρρώστιας ώστε να μην φτάσει ο ασθενής σε κατάσταση ανάγκης για βοήθεια, γεγονός στο οποίο στοχεύει και η νέα πολιτική του υπουργείου Υγείας. Για τον λόγο αυτό διακρίνεται έντονο το ενδιαφέρον των πανεπιστημίων για το ιατρείο της Σερίφου και όχι για να καλύψουν την απουσία των αγροτικών ιατρών που θα έπρεπε να έχουν διοριστεί από το αρμόδιο υπουργείο εδώ και μήνες.

Το συμβούλιο του ιδρύματος ενημέρωσε ότι η υποχρέωση της παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, στη ΔΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας, κάτι το οποίο σημαίνει πώς η ύπαρξη αγροτικών γιατρών στο νησί εξαρτάται από τους παραπάνω οργανισμούς.

Οι ευθύνες της κοινωνίας

Από την άλλη το διοικητικό συμβούλιο δεν αποποιείται τις ευθύνες του και τόνισε ότι η τοπική κοινωνία έχει χρέος να αναλάβει πρωτοβουλίες στους δυσμενείς καιρούς που βιώνει και όχι να περιμένει τον από μηχανής θεό να τις λύσει στα προβλήματα. Σαν πρώτο βήμα πρέπει να βρεθούν τρόποι και να δημιουργηθούν κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών στο νησί. Επίσης δίνει βάση στην ολοκλήρωση του προγράμματος για το οποίο παρευρίσκονται στο νησί οι απεσταλμένοι από το νησί της Κρήτης γιατροί και όχι να υποχρεούνται να παρέχουν ιατρική βοήθεια έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κίνδυνος αποχώρησης τους, κάτι το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη προσπάθεια αλλαγής ιατρικού καθεστώτος που γίνεται από μέρος του νησιού.

Σφίγγει ο κλοιός

Τέλος, σε ανακοίνωση του ο σύλλογος ενημερώνει πώς μέχρι το τέλος του μήνα το νησί θα καταλήξει χωρίς καθόλου γιατρούς, καθώς η μοναδική αγροτική γιατρός αποχωρεί και ο βοηθός του γιατρού Χλίβερου, μετά από ένα δεκαπενθήμερο ακόμα στο νησί, μετατίθεται στην αγροτική του θέση. Για τους παραπάνω λόγους καλεί την τοπική κοινωνία σε συλλογικές κινητοποιήσεις ώστε να δείξουν την δυσαρέσκεια τους απέναντι στους ιθύνοντες.

Ετικέτες: