Αθέμιτες τακτικές για αλλοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Μεθοδεύσεις και παρασκήνια

Τρεις κάλπες αναμένουν του ψηφοφόρους την Κυριακή, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφήσουν για την εκλογή ευρωβουλευτών, Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, σε όσες περιοχές της χώρας δεν υπήρξαν συνδυασμοί που κατά τον πρώτο εκλογικό γύρο δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Η επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής 25 Μαΐου θα διεξαχθεί μόνο μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών των δύο συνδυασμών που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Σε κάποιες των περιπτώσεων τα ποσοστά μεταξύ των δύο διεκδικητών παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση, με την υπερκάλυψη αυτής της διαφοράς να απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και ακόμα να υπαγορεύει την υιοθέτηση αθέμιτων τακτικών.

Τις τελευταίες αυτές ώρες πριν την τελική εκλογική αναμέτρηση, αυτό που θα πρέπει να επικρατήσει είναι η χαμηλοί τόνοι και η άμβλυνση της καλλιεργούμενης αντιπαλότητας, αντί των όποιων αντιπαραθέσεων μεταξύ των στελεχών και των επικεφαλής των συνδυασμών ή της δημοσίευσης εμπρηστικών μηνυμάτων.

Άλλωστε καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο δόθηκε η δυνατότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης στους τόνους που επέλεξαν οι ίδιοι οι συνδυασμοί.

Τώρα που η εκλογική μάχη μπαίνει στην τελική ευθεία, ας μην επιτραπεί από τους ίδιους τους πολίτες, σε όποιους κύκλους προκαλούν πόλωση, θέτουν εκβιαστικά διλήμματα ή καλλιεργούν αρνητικές καταστάσεις, να βρουν οι μεθοδεύσεις τους πρόσφορο έδαφος. 

Το σημαντικότερο όλων είναι πως ο κάθε πολίτης θα πρέπει να θυμάται πως κατά την ώρα της επιλογής του ψηφοδελτίου του, δεν παρακολουθείται, η ψήφος τους δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστεί και πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να του αρνηθεί, να του στερήσει ή να του περικόψει τις όποιες κοινωνικές παροχές απολαμβάνει.

Οι  μονομάχοι της  κάλπης

Σε τοπικό επίπεδο, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών οι Γιώργος Χατζημάρκος και Γιάννης Μαχαιρίδης, με τον πρώτο να έχει συγκεντρώσει, στην εκλογική αναμέτρηση της 18ηςΜαΐου, ποσοστό 35,70% και τον δεύτερο να ακολουθεί με ποσοστό 32,17%.

Στους Δήμους των Κυκλάδων, 5 νησιά περνούν στον δεύτερο γύρο, με τους δύο υποψήφιους, που συγκέντρωσαν τα υψηλότερα ποσοστά ψήφων, να διεκδικούν την εκλογή τους.

Στη Μύκονο θα αναμετρηθούν ο Κώστας Κουκάς που συγκέντρωσε 45,84% και ο Ανδρέας Φιορεντίνος με 40,45%.

Στη Νάξο ο Μανώλης Μαργαρίτης, με ποσοστό 44,08% και ο Νίκος Μαϊτός, με ποσοστό 36,25%.

Στην Πάρο η μάχη θα δοθεί μεταξύ του Μάρκου Κωβαίου, που συγκέντρωσε ποσοστό 44,29% και του Χρήστου Βλαχογιάννη, με ποσοστό 26,84%.

Στην Τήνο να διεκδικούν τον Δήμο ο Σίμος Ορφανός, με ποσοστό 49,33% και ο Παναγιώτης Κροντηράς, με ποσοστό 42,40% και στη Σύρο ο Γιώργος Μαραγκός που συγκέντρωσε ποσοστό 49,53% και ο Ανδρέας Γιαλόγλου με ποσοστό 33,02%.

Μεθοδεύσεις και πόλωση

Δεδομένη η πόλωση του πολιτικού κλίματος, που επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες και η οποία έχει βρει πρόσφορο έδαφος, με το ενδεχόμενο, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, να ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Καθώς σε κάθε περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί η άγνοια, η αφέλεια ή ακόμα και η εμπιστοσύνη προς συγκεκριμένα πρόσωπα των πολιτών ψηφοφόρων, εφίσταται η προσοχή τους ώστε να μη παρασυρθούν και θέσουν υπό αμφισβήτηση το εκλογικό αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, μέσω των ψηφοδελτίων που διανέμονται εκ των προτέρων στους ψηφοφόρους.

Πληροφορίες θέλουν να έχει παραγγελθεί από εξωπολιτικούς κύκλους, εκτύπωση ψηφοδελτίων με αλλοιωμένα στοιχεία, για ένα εκ των δύο συνδυασμών, ώστε αυτά να διανεμηθούν στους πολίτες και κατά την τελική καταμέτρηση τους στην κάλπη να κριθούν άκυρα, επιφέροντας έτσι πλήγμα στον αντίπαλο συνδυασμό.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι εκ μέρους της εταιρείας ΤΥΠΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ τονίζεται πως δεν μετέχει με κανέναν τρόπο σε τέτοιες μεθοδεύσεις, όμως καθώς δεν είναι η μόνη εκτυπωτική μονάδα της χώρας και τα εν λόγω ψηφοδέλτια μπορεί ήδη να έχουν διοχετευτεί μεταξύ των πολιτών, αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.

Τα ψηφοδέλτια των δύο συνδυασμών που θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία, όπως το υπουργείο Εσωτερικών ορίζει, θα παραδοθούν από τους ίδιους τους συνδυασμούς στους Δήμους, προκειμένου αυτοί να εφοδιάσουν όλα τα εκλογικά τμήματα.

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί από τους ψηφοφόρους είναι πως σε αυτή την εκλογική διαδικασία δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο, καθώς η επαναληπτική ψηφοφορία γίνεται μόνο ανάμεσα στους υποψηφίους δημάρχους.

Έτσι δεν έχουν κανένα λόγο να λαμβάνουν εκ των προτέρων ψηφοδέλτια, παρά να χρησιμοποιήσουν κατά την ψηφοφορία τα ψηφοδέλτια που θα λάβουν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους στα εκλογικά τμήματα.

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διαφυλάξουν την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος και να μην χρησιμοποιηθούν εν αγνοία τους, σε όποια μεθοδευμένη αλλοίωση του.

 

Η ακύρωση των ψηφοδελτίων

Να υπενθυμιστεί ότι όπως δια του νόμου ορίζεται, η ακυρότητα του ψηφοδελτίου, λόγω της διαφοράς της μορφής του κατά τρόπο εμφανή, σε σχέση με τα οριζόμενα με την υπουργική απόφαση, ενώ δεν αποτελεί λόγο ακυρότητας ψηφοδελτίων ενός συνδυασμού όταν αυτά διαφέρουν από άποψη μορφής, και όχι διαστάσεων, μεταξύ των συνδυασμών. Κρίσιμο στοιχείο για την ακυρότητα ενός ψηφοδελτίου από άποψη μορφής, εκτός από την περίπτωση που αυτή είναι εμφανώς διαφορετική από τα οριζόμενα στην υπουργική απόφαση και τη δικαστική απόφαση ανακήρυξης του συνδυασμού, είναι και όταν τα ψηφοδέλτια του ιδίου συνδυασμού για το ίδιο εκλογικό τμήμα έχουν διαφορετική μορφή.

<