Πρόγραμμα αλληλεγγύης και προσφοράς

Οι γιατροί του κόσμου στη Κύθνο

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται το πρότυπο πρόγραμμα ''υγεία για όλους'' με πρωτοβουλία των γιατρών του κόσμου σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, οι οποίοι χρηματοδοτούν συνολικά το πρόγραμμα.

Κίνηση  ανθρωπιάς 

Το πρόγραμμα υλοποιείται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, με την υποστήριξη των γιατρών του κόσμου οι οποίοι προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να βοηθήσουν τους πολίτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά ακόμα και σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως η υγεία. Άλλωστε οι ίδιοι στηρίζουν με σθένος ότι η υγεία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου.

Σημαντική ιατρική προσφορά

Στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού προγράμματος ''υγεία για όλους'' προσφέρεται γυναικολογικός, παιδιατρικός, δερματολογικός και οφθαλμολογικός διαγνωστικός έλεγχος σε γυναίκες, παιδιά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εκτός των ιατρικών υπηρεσιών για τον ευπαθή πληθυσμό έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις σε κινητές μονάδες σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, οι οποίες μονάδες αποτελούνται από στελεχωμένο, εκπαιδευμένο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που παρέχει δωρεάν γυναικολογική κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, ψηλάφηση, καρδιογράφημα, δερματολογικό έλεγχο και οφθαλμολογικό έλεγχο. Παράλληλα προσφέρει εξετάσεις και δυνατότητα παραπομπής για οφθαλμολογικές επεμβάσεις βάσει των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων των πολιτών. Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει για τα παιδιά με την παροχή παιδιατρικού ελέγχου, εξετάσεων, παιδικού εμβολιασμού και χορήγησης παιδιατρικής φαρμακευτικής αγωγής.

Η προσπάθεια των γιατρών ξεκίνησε την περασμένη χρονιά με πολύ σημαντικό ποσοστό επιτυχίας αφού προσέφερε ιατρικό έλεγχο σε περισσότερα από 9000 άτομα σε 30 απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αρωγός στην κίνηση ανθρωπιάς είναι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, οι οποίοι χρηματοδοτούν εξολοκλήρου το πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος των επισκέψεων οι κινητές μονάδες των γιατρών του κόσμου θα βρεθούν στο νησί της Κύθνου την ερχόμενη βδομάδα, από Τετάρτη 28 Μαΐου έως Παρασκευή 30 Μαΐου, στο Περιφερειακό ιατρείο Δρυοπίδας Κύθνου προσφέροντας σε όσους έχουν ανάγκη.

Το  έργο των γιατρών  του κόσμου

Κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί ότι οι γιατροί του κόσμου παράγουν έργο από τη δεκαετία του 1990, αποτελούν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των γιατρών του κόσμου διατηρώντας ταυτόχρονα μια γνήσια ελληνική οργάνωση. Το έργο τους αναγνωρίζεται στη συνείδηση των πολιτών καθώς έχει συνδεθεί με την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Ειδικά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, και κυρίως η νησιωτικότητα λόγω ελλείψεων στη στελέχωση ιατρικών θέσεων, η βοήθεια των γιατρών του κόσμου Ελλάδας αποδεικνύεται πολύτιμη.

<