Στο λιμάνι του Πειραιά το Regal Princess

Έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό

  • Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2014 - 06:10

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε τη Τρίτη 27 Μαΐου το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο Regal Princess προκειμένου να ξεκινήσει το παρθενικό του ταξίδι.

Το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο παγκοσμίως, ξεκίνησε τα δρομολόγια του στις 16 Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του στα ναυπηγεία της Fincantieri στην Ιταλία. Το κρουαζιερόπλοιο με μήκος 330 μέτρα, πλήρωμα 1350 ατόμα, 19 καταστρώματα και 1780 καμπίνες, μετά την έλευση του στον Πειραιά θα συνεχίσει την κρουαζιέρα του στα ελληνικά νησιά, καθώς και στο εξωτερικό. Αν και το δοκιμαστικό ταξίδι είχε ξεκινήσει στις 16 Μαΐου η επίσημη λειτουργία του σημειώθηκε στις 20 Μαΐου με αφετηρία το λιμάνι της Βενετίας. Σημειώνεται ότι κατά την επίσημη λειτουργία του το Regal Princess επισκέφθηκε το νησί της Κέρκυρας για να συνεχίσει το ταξίδι προς τα παράλια της Τουρκίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία επέλεξε το ελληνικό λιμάνι και νησιά του Αιγαίου ως προορισμό, εντάσσοντας τα στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς. Εκτός όμως από τα ελληνικά νησιά, το κρουαζιερόπλοιο θα βρεθεί σε Φλώριδα, Βενετία, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη καθώς και περιοχές της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Regal Princess

Το ''μεγαθήριο'' κρουαζιερόπλοιο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 3560 άτομα και αποτελείται από μεγάλο αίθριο, το οποίο περιλαμβάνει εστιατόρια, φούρνο, ζαχαροπλαστείο, κινηματογράφο, πισίνα ακόμα και συντριβάνια, τα οποία προσφέρουν στους επιβάτες μια ιδιαίτερη αίσθηση πολυτέλειας. Οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου έχουν προσαρμοστεί πλήρως στις ανάγκες των επιβατών, ανάλογα με την ηλικία τους.

Κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά

Όπως προαναφέρθηκε στο προγραμματισμό του κρουαζιερόπλοιου την τιμητική τους θα έχουν τα ελληνικά νησιά, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, το πλοίο αφού κατέπλευσε στον Πειραιά προχθές το πρωί, κατευθύνεται σήμερα Πέμπτη 29 Μαΐου στη Σαντορίνη, για να συνεχίσει το ταξίδι του στα τουρκικά παράλια. Όμως αυτό ήταν η πρώτη επίσκεψη, αφού το κρουαζιερόπλοιο πρόκειται να επισκεφθεί τον Πειραιά και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης αρκετές φορές τους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του έτους προβλέπεται να καταπλεύσει γύρω στις έντεκα φορές ακόμα στη Μύκονο, άλλες τόσες στον Πειραιά και άλλες δύο φορές στο νησί της Σαντορίνης. Η προτίμηση των λιμανιών της Μυκόνου και της Σαντορίνης δεν εκπλήσσουν, καθώς είναι γνωστό ότι απορροφούν το μεγαλύτερο όγκο κρουαζιερόπλοιων στις Κυκλάδες. Δυστυχώς δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για άλλα λιμάνια των Κυκλάδων, που δεν σημειώνουν καμία πρόοδο στο τρόπο προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων είτε λόγω μη σωστής οργάνωσης είτε λόγω ανεπάρκειας υποδομών.

Η σημασία του θαλάσσιου τουρισμού

Πέρα από το Regal Princess στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν άλλα επτά μεγάλα και επιβλητικά κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας χιλιάδες επισκέπτες. Η σχετική κίνηση αναμένεται να ωφελήσει την χώρα στο σύνολο της καθώς ήδη έχει υπάρξει αναβάθμιση των υποδομών, ιδίως του κύριου λιμένα της χώρας, τόσο σε επίπεδο εξυπηρέτησης των πλοίων όσο μέσω του νέου σταθμού υποδοχής επιβατών, που άρχισε τη λειτουργία του πριν από λίγους μήνες. Άλλωστε είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα λιμάνια της χώρας να μπορούν να υποδέχονται μεγαλύτερα σε μέγεθος κρουαζιερόπλοια.

Η ολοένα αυξανόμενη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων αναδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία της βιομηχανίας της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού στην ελληνική οικονομία, γι’ αυτό να δοθεί μεγαλύτερη επενδυτική βαρύτητα σε αυτό τον τομέα. Στους οικονομικά δυσμενείς καιρούς που βιώνει η χώρα, επιδιώκεται η αύξηση προσέλκυσης επιβατών κρουαζιερόπλοιων, μέσα από τη συνεργασία με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.