Παρέμβαση Επιμελητηρίου Κυκλάδων για ΙΚΑ και ΟΑΕΕ στις Κυκλάδες

Υποβάθμιση κοινωνικών υπηρεσιών

  • Τετάρτη, 25 Ιουνίου, 2014 - 06:10

Για την αναστολή λειτουργίας των παραρτημάτων του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στις Κυκλάδες και για την λειτουργία των τοπικών γραφείων Ο.Α.Ε.Ε του νομού προχώρησε σε παρέμβαση εκ νέου το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τους ιθύνοντες αφενός για να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις και να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των παραρτημάτων του ΙΚΑ στις Κυκλάδες και αφετέρου για να αποκατασταθεί η λειτουργία του τοπικού γραφείου του ΟΑΕΕ στη Νάξο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, απευθύνθηκε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, την Διοικητή του ΟΑΕΕ κ. Γ. Κωτίδου και τον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυροπούλου προκειμένου να καταθέσει τα αιτήματα του Επιμελητηρίου για την κατάσταση που επικρατεί στις κοινωνικές υπηρεσίες των Κυκλάδων.

Στο στόχαστρο εργαζόμενοι κι επιχειρηματίες

Την πάγια θέση του εξέφρασε το Επιμελητήριο Κυκλάδων σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του ΙΚΑ στις Κυκλάδες που οδηγεί σε υποβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών στα νησιά με έντονη οικονομική δραστηριότητα χωρίς να ληφθεί υπόψιν η ανάγκη χρήσης τους από επιχειρήσεις και εργαζομένους. Παράλληλα, διατυπώνεται ο προβληματισμός σχετικά με το αν τα γραφεία κοινωνικής ασφάλισης θα έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες ή αν θα λειτουργούν απλώς ως γραφεία διεκπεραίωσης, παρ όλο που τα δελτία τύπου του Οργανισμού αναφέρουν ότι ο μετασχηματισμός των παραρτημάτων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ σε Γραφεία Κοινωνική Ασφάλισης δεν οδηγεί στην υποβάθμιση παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους και επιχειρήσεις αλλά στοχεύει στην αναβάθμιση τους.

Τα ανωτέρω, όπως υποστηρίζει η πλευρά του Επιμελητηρίου φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις κατά τόπους περιπτώσεις όπως αυτή του γραφείου λειτουργίας της Πάρου όπου θα απασχολούνται ένας με δύο εργαζόμενοι, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την παραλαβή των αιτημάτων και των δικαιολογητικών προκειμένου να τα διαβιβάσουν ταχυδρομικώς στη Νάξο για την διεκπεραίωση τους, “επιδεινώνοντας” έτσι, τις ήδη διαπιστωμένες καθυστερήσεις που υπάρχουν στη διεκπεραίωση εργασιών και εκκρεμών υποθέσεων που είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης που υφίστανται ήδη. Η Πάρος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λόγω του ότι ανήκει στα νησιά των Κυκλάδων με έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι το οποίο δεν δικαιολογεί τον μετασχηματισμό του τοπικού γραφείου και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών που επί σειρά ετών λειτουργούσαν ούτως ή άλλως υπό το καθεστώς της υποστελέχωσης.

Υπολειτουργία ΟΑΕΕ Νάξου

Πέραν όμως της αναστολής των παραρτημάτων του ΙΚΑ, το Επιμελητήριο τοποθετήθηκε και για το μείζον πρόβλημα της λειτουργίας των τοπικών γραφείων του Οργανισμού του ΟΑΕΕ στη Νάξο όπου οι υπάλληλοι λόγω του φόρτου εργασίας, δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ Νάξου, ο οποίος εξυπηρετεί και γειτονικά νησιά, αδυνατεί να λειτουργήσει μετά την απομάκρυνση δύο εκ των τριών εργαζομένων που απασχολούνταν στην υπηρεσία. Η υποστελέχωση και η υποβάθμιση των υπηρεσιών του νομού Κυκλάδων χρήζει άμεσης και οριστικής λύσης, σε αντίθεση με τις σπασμωδικές κινήσεις των υπευθύνων, μέσα από μετατάξεις άπειρων εργαζομένων από άλλες υπηρεσίες όπως αυτό του ΙΚΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Επιμελητήριο. Η υπολειτουργία και η έλλειψη προσωπικού του ΟΑΕΕ Νάξου έχει αρνητικό αντίκτυπο στους κάτοικους και επαγγελματίες των νησιών που αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωποι με ζητήματα όπως η μη παροχή υπηρεσιών στην έδρα τους, η ανάγκη για συνεχείς και πολυδάπανες μετακινήσεις που σε συνδυασμό με το ακτοπλοϊκό πρόβλημα καθιστούν την καθημερινότητα των νησιωτών πρακτικά δυσλειτουργική. Το επιμελητήριο Κυκλάδων τάσσεται υπέρ της μείωσης του δημόσιου τομέα και του λειτουργικού κόστους αλλά μέσα από τη λήψη μέτρων μέσω των περιορισμών των ίδιων αναγκών παρουσίας του δημοσίου και των οργανισμών του, διότι μέσα από ουτοπικές μεταρρυθμίσεις οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και οι εναπομείναντες υπάλληλοι των υπηρεσιών αναγκάζονται να προσπαθούν να καταφέρουν το ακατόρθωτο.

Η περίπτωση του ΟΑΕΕ Νάξου, σύμφωνα με όσα τονίζονται στη σχετική παρέμβαση, “αποτελεί ένα αδικαιολόγητο γεγονός δεδομένου ότι το νησί κατέχει σημαντικό μερίδιο της παραγωγικής δυνατότητας και της επιχειρηματικότητας του νομού Κυκλάδων κάτι που καθιστά την ανάγκη στελέχωσης, απαραίτητη, προκειμένου να εξυπηρετήσει σωστά τόσο το νησί όσο και τα γειτονικά νησιά που είναι εξαρτημένα από την υπηρεσία. Εκτός των άλλων, η υπολειτουργία του οργανισμού επιβαρύνει σημαντικά την λειτουργία του γραφείου της Σύρου.

Βάσει των ανωτέρω και των αρχών της νησιωτικότητας που διέπει τις Κυκλάδες το Επιμελητήριο ζητά να αποκατασταθεί η λειτουργία του εν λόγω τοπικού γραφείου του οργανισμού του ΟΑΕΕ στη Νάξο μέσα από τη στελέχωση του με έμπειρο προσωπικό που θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσεις τους χιλιάδες ασφαλισμένους του νησιού και όχι μόνο.

Ετικέτες: