260 εκ ευρώ για βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας

Το '''εισιτήριο'' θα λάβουν 68.000 παιδιά

  • Τετάρτη, 2 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Την εξασφάλιση του ποσού των 260 εκ. ευρώ για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας, με τον αριθμό των ωφελούμενων να ανέρχεται σε 68.000 παιδιά ανακοίνωσε επίσημα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Για επιτυχία μιλάει το υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργείου με σταθερότητα και υπευθυνότητα συνεχίζεται η υλοποίηση δράσεων αντιμετώπισης της ανεργίας, της υποστήριξης της οικογένειας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής μέσα από τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, και μετά από μια ''δύσκολη'' αλλά συγχρόνως ''επιτυχημένη'' διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το αρμόδιο υπουργείο εξασφάλισε την υλοποίηση ''εμπροσθοβαρών'' δράσεων, πριν ακόμα υπάρξει έγκριση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων, με στόχο την βελτίωση των εργασιακών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών των πολιτών.

Παράλληλα σε διθυραμβικούς τόνους ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις πετυχημένες παρεμβάσεις του υπουργείου σχετικά με το πρόγραμμα εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η φύλαξη βρεφών, νηπίων και παιδιών τόσο σε βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών όσο και σε αντίστοιχα κέντρα για παιδιά με ειδικές ανάγκες προκειμένου να μπορέσουν οι μητέρες να εργαστούν ή να αναζητήσουν μια θέσης εργασίας που αποτελεί μείζον πρόβλημα στους δυσμενείς οικονομικούς καιρούς που μαστίζει την κοινωνία. Σε μια προσπάθεια λοιπόν αναγνώρισης της σπουδαιότητα του εν λόγω προγράμματος που αποτελεί ''ανάσα'' για την ελληνική οικογένεια, και παρ’ ότι οι πόροι για την επόμενη προγραμματική περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 202, είναι σημαντικά περιορισμένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ο υπουργός δήλωσε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση του εν λόγω προγράμματος εξασφαλίστηκαν από κοινοτικούς πόρους το ποσό των 122 εκ. ευρώ για το σχολικό έτος 2014 -2015. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με δηλώσεις του κ. Βρούτση, εξασφαλίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση του προγράμματος, από εθνικούς πόρους του υπουργείου εργασίας προκειμένου να ανέλθει το ποσό στα 160 εκ ευρώ, το οποίο σε συνδυασμό με επιπλέον προγραμματισμένες ρυθμίσεις που θα αφορούν τόσο στον εξορθολογισμό του κόστους ανά θέση φύλαξης μέσω του voucher, όσο και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των σταθμών εκτιμάται ότι θα καλύψει ίδιο αριθμό παιδιών που εξυπηρετήθηκαν και την περσινή χρονιά, που ανέρχεται σε 68.000.

Με κοινωνικά και οικονομικά κριτηρία η επιλογή

Σημειώνεται βέβαια ότι η επιλογή των παιδιών που θα λάβουν το ''εισιτήριο'' για μια θέση τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς της χώρας θα πραγματοποιηθεί βάση κοινωνικών χαρακτηριστικών, με το υπουργείο να λαμβάνει κυρίως μέριμνα για τους γονείς με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα ο υπουργός εργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ''καταφέραμε να εξασφαλίσουμε με πόρους του νέου ΕΣΠΑ τη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», αλλά και την εξυπηρέτηση του ίδιου ακριβώς με πέρυσι αριθμού παιδιών σε όλες τις κατηγορίες δομών φύλαξης' το οποίο είναι η έκβαση μιας συλλογικής προσπάθειας του υπουργείου. Με τη σειρά του ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα των κοινοτικών προγραμμάτων δήλωσε ότι το υπουργείο ''έσπευσε'' να καλύψει τις ανάγκες των γονιών και των παιδιών μέσω κοινοτικών και εθνικών πόρων που διαχειρίζεται δίνοντας προτεραιότητα στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, καθώς και στα άτομα με αναπηρία.