Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με τροπολογία στη Βουλή

Στοιχειώδεις εκπτώσεις και απαλλαγές

Η συγνώμη του υπουργού Εσωτερικών για τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ και η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης να περάσει η είσπραξη του στη τοπική αυτοδιοίκηση, αποτελούν στοιχεία της προσπάθειας που καταβάλλεται από τα κυβερνητικά στελέχη να ρίξουν τους τόνους των αρνητικών σχολιασμών που ακολούθησαν την προχειρότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του μέτρου για τον νέο φόρο.

Διορθωτικές κινήσεις, εκπτώσεις και νέοι υπολογισμοί έχουν δημιουργήσει ένταση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που προσπαθούν να προλάβουν έως την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν στείλει τα νέα σημειώματα για τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να προχωρήσει κανονικά η καταβολή των δόσεων, καθώς τα συγκεκριμένα έσοδα έχουν προϋπολογιστεί και η απώλεια τους θα μεγαλώσει το κενό στα κρατικά ταμεία, όταν τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο έχουν προϋπολογιστεί στα 2,65 δις ευρώ.

Άλλωστε εχθές κατατέθηκε στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, μετά και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Η πληρωμή των δόσεων

Παρά τις μεταβολές και τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μετά τη σωρεία λαθών που παρατηρήθηκαν στους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, σε κάθε περίπτωση και για να βρεθεί η κυβέρνηση εντός των οικονομικών της χρονοδιαγραμμάτων, θα πρέπει η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Προκειμένου να γίνει ο υπολογισμός της έκπτωσης, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις του Ε9 στην ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία οι φορολογούμενοι θα υποβάλλουν τις διορθώσεις για τα ακίνητα τους τα οποία είναι κενά και δεν ηλεκτροδοτούνται.

Θα πρέπει να δηλωθούν οι μεταβολές στα ακίνητα των φορολογουμένων που έγιναν από την 1/1/2014 και όσες θα γίνουν έως τις 30/11/2014, με οριακή ημερομηνία δήλωσης τους στο Ε9 έως τις 31 Ιανουαρίου 2015.

Οι διορθώσεις αυτές κρίνονται απαραίτητες ώστε να υπολογιστεί εάν δικαιούνται έκπτωση, χωρίς όμως να συμψηφίζεται με επιστροφές φόρου, οι οποίες θα εισπράττονται κανονικά ασχέτως εάν έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Πάντως για να ευνοηθεί ένας φορολογούμενος από τις εκπτώσεις του φόρου θα πρέπει να συνυπολογιστούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς το εισόδημα του φορολογούμενο θα πρέπει να είναι κάτω του ορίου που θα οριστεί και αντιστοίχως θα υπολογίζεται και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του.

Εκπτώσεις και απαλλαγές

Σύμφωνα με το κείμενο της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών η έκπτωση θα είναι της τάξης του 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για όλο το 2013 και θα αφορά τόσο στον κύριο όσο και από στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως εφόσον οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία δεν εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων, τόσο η μοναδιαία αξία του οικοπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο για τον υπολογισμό του κύριου φόρου των υποκείμενων σε ΕΝ.Φ.Ι.Α., όσο και η φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου των υποκείμενων σε ΕΝ.Φ.Ι.Α., δεν μπορεί να υπερβαίνει την τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο, με βάση την οποία υπολογίσθηκε ο φόρος ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων κατά το έτος 2013.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων μπορεί να καθορίζονται περιπτώσεις, οι οποίες υπάγονται στις περιπτώσεις απαλλαγής ή μειωμένης καταβολής ΕΝ.Φ.Ι.Α., ενώ παρέχεται απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το υπόλοιπο οικόπεδο, επί του οποίου υπάρχουν κτίρια, τα οποία έχουν χαρακτηρισθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Τα Ν.Π.Δ.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο, αντιμετωπίζονται κατ' ακριβώς όμοιο τρόπο με τα λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδιωτικού δικαίου), όσον αφορά τον συμπληρωματικό φόρο.

Το όριο αξίας περιουσίας για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ ύψους 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και έως 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με έως 2 παιδιά.

Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους δεν υπάρχει όριο ακίνητης περιουσίας.
Καταργείται η προϋπόθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τις απαλλαγές από το φόρο.
Όσον αφορά στα εισοδηματικά όρια που αιτιολογούν απαλλαγή από τον φόρο, θα υπολογιστούν βάσει του πραγματικού τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή τα τεκμήρια μπορεί να στερήσουν την απαλλαγή από φορολογούμενο με πολύ χαμηλό εισόδημα.

Ετικέτες: