Σε ρυθμούς εκλογών κινούνται οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας

Με προοπτική τις κάλπες

Ένα βήμα πριν τις εκλογές βρίσκεται η χώρα και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων δείχνει να έχει φέρει το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας σε δεύτερη μοίρα και να έχει στραφεί εξ ολοκλήρου στην προεκλογική προετοιμασία.

Η προσφυγή στις κάλπες θεωρείται δεδομένη από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, καθώς και η σημερινή τελευταία ψηφοφορία αναμένεται να μην αποδώσει τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση, με τις κινήσεις του πρωθυπουργού να αποτελούν την καλύτερη περί αυτού επιβεβαίωση.

Υποσχέσεις, προσχωρήσεις, μεθοδεύσεις και συνδιαλλαγές συνιστούν το πολιτικό σκηνικό, με τις εκλογικές λίστες να βρίσκονται σχεδόν στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ εντείνεται ο δημόσιος πολιτικός λόγος και αντίλογος.

Οι δοκιμασμένοι ανά τα χρόνια, κομματικοί συνδυασμοί, φαίνεται πως παρασύρθηκαν στη δίνη των δικών τους κινήσεων, ειδικά κατά την περίοδο των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι εξ αυτών να μετρούν ισχυρότατες απώλειες, που η τριβή των επιλογών τους επέφερε.

Είτε πρόκειται για κόμματα παλαιάς κοπής, είτε για καιροσκοπικούς συνδυασμούς, σε κάθε περίπτωση τα πρόσωπα του πολιτικού στερεώματος επιζητούν με κάθε θυσία την διάσωση και την παραμονή τους στο μετεκλογικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί.

Κομματικές κινήσεις

Από την πλευρά του πρωθυπουργού, η διαγγελματική παρουσίαση της πολιτικής των διλημμάτων που έχει επιλέξει ως τη μόνη σανίδα σωτηρίας, γίνεται λόγος για την επικράτηση χάους στην περίπτωση μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, σε μία προσπάθεια εκφοβισμού, όχι τόσο των βουλευτών από τους οποίους επιζητεί μία θετική ψήφο, όσο του μεγάλου σώματος των ψηφοφόρων πολιτών, που δίνουν σταθερό προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα της καταστροφής που επικαλείται ο Αντώνης Σαμαράς, εμφανίζεται ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλά για την έξοδο της χώρας από την κρίση με την ανάληψη της εξουσίας από τις αριστερές δυνάμεις, κινούμενος στην λογική της ενοποίησης των συνιστωσών εκείνων που θα συσπειρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος ψηφοφόρων.

Το γεγονός αυτό εξοργίζει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις των Βρυξελλών, που με κάθε τρόπο προχωρούν σε απροκάλυπτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας, ενισχύοντας την επικοινωνιακή καταστροφολογία, προκειμένου να ανακοπεί η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, που επιχείρησε την τελευταία διάσωση του με την συγκυβέρνηση, καλείται τώρα να πληρώσει το ακριβό αντίτιμο αυτή της επιλογής του, ευρισκόμενο πολύ κοντά στην πλήρη εξαφάνιση του από τον πολιτικό χάρτη, με την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, για ίδρυση νέου κόμματος από τα σπαράγματα της άλλοτε ισχυρής πολιτικής δύναμης, να κατοχυρώνει την πλήρη διάλυση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα συνεχίζει να τραβά την δική του μοναχική, αλλά σταθερή πορεία, αδυνατώντας όμως να ανεβάσει θεαματικά τα ποσοστά του, εμφανιζόμενο σαν να μην μπορεί να κατανοήσει την ανάγκη μεταστροφής των ψηφοφόρων σε κάτι πιο πρακτικό κι όχι τόσο ουτοπικό, με πιο σύγχρονο και ανανεωμένο λόγο.

Οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, αφού έγιναν αποδέκτες των τακτικών που ακολούθησαν αλλά και του πολιτικού τους παρελθόντος, τώρα πλέον επιδιώκουν να διασωθούν, επιλέγοντας να ακολουθήσουν τον ισχυρότερο, δηλώνοντας κομματική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιδιαιτερότητα του χώρου της Χρυσή Αυγής, που παρά την πολύχρονη εξωκοινοβουλευτική της παρουσία, προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων, την ανέδειξαν στην πολιτική επιφάνεια, ώστε να γίνει το τείχος που θα απορροφήσει μεγάλο μέρος αντιδράσεων, πράγμα που συνέβη, με σταδιακή εδραίωση της θέσης της στον κοινοβουλευτικό χώρο, παρά το πλήθος των αμφισβητήσεων που δέχεται, ειδικά τώρα που φθίνει η χρησιμότητα της.

Μετεκλογικές διαμορφώσεις

Αναφερόμενοι στις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, η προσφυγή στις κάλπες, πρόκειται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον πολιτικό χώρο, δίνοντας για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά το προβάδισμα σε αριστερές δυνάμεις, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσκοπικά αποτελέσματα όλου του τελευταίου διαστήματος, τόσο που ο προπορευόμενος ΣΥΡΙΖΑ να ευελπιστεί ακόμα και σε μία μετεκλογική αυτοδυναμία.

Η ισχυρότατη επί χρόνια εκπροσώπηση της Δεξιάς από τη ΝΔ, δείχνει να μετρά τη φθορά της, καθώς η μετεκλογική της δυναμική πρόκειται να περιοριστεί σε περίπου 65-68 εκπροσώπους εντός του κοινοβουλίου, καθώς θα απωλέσει και το μπόνους των 50 εδρών του πρώτου κόμματος, στοιχεία που εκπορεύονται από την μέχρι σήμερα εκφρασμένη γνώμη των ψηφοφόρων, βάσει των πρόσφατων μετρήσεων.

Την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση θα επιχειρήσει να αυξήσει η Χρυσή Αυγή, εκμεταλλευόμενη τις διώξεις των στελεχών της, τις οποίες προτίθεται να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά στο έπακρο.

Αμφίβολη η κοινοβουλευτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ, με τον νέο συνδυασμό του Γιώργου Παπανδρέου να ανακατεύει πολύ την τράπουλα του κεντρώου χώρου, που παρά το πρόσφατο αρνητικό του παρελθόν, θα επιδιώξει να τραβήξει το ενδιαφέρον όσων είχαν στραφεί προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προκαθορίσει το αποτέλεσμα.

Και ενώ η ΔΗΜΑΡ εναγκαλίστηκε τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Φώτη Κουβέλη να κατοχυρώνει μία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος, μετέωρη θεωρείται ακόμα η θέση των ΑΝΕΛ, που δείχνουν να αποχαιρετούν το κοινοβούλιο, παρά τις μέχρι τελευταία στιγμής προσπάθειες της ΝΔ να αποσπάσει τα δυσαρεστημένα στελέχη τους.

Η μεγαλύτερη μεταστροφή των στελεχών του κεντρώου χώρου φαίνεται ότι θα καταγραφεί προς το αμφιβόλου προελεύσεως και προοπτικής Ποτάμι, που ίσως τελικά να είναι αυτό που θα εκφράσει τις καταρρέουσες αυτές πολιτικές δυνάμεις εντός του κοινοβουλίου, αφού μετά και τις τελευταίες του κινήσεις προσάρτησης άστεγων πολιτικών, απέδειξε ότι όσα υποστήριζε στην αρχική του διακήρυξη για μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στις τάξεις του, τελικά αποδείχθηκε κενό γράμμα.

Ετικέτες: