Πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές

Στήνονται κάλπες

Η αποτυχία και της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, οδήγησε στην αναμενόμενη προσφυγή στις κάλπες, με την χώρα να μπαίνει σε ρυθμούς εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου, για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Με σαφή τα σημεία που προκαθόριζαν ότι και η τρίτη ψηφοφορία της Βουλής για προεδρική εκλογή, θα αποβεί άκαρπη, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας είχαν ήδη αρχίσει τις προεκλογικές διεργασίες, καθώς θεωρείτο σχεδόν βέβαιη η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Και κατά την δεύτερη ψηφοφορία, η κυβέρνηση δεν φάνηκε ικανή να μπορέσει να αντλήσει περισσότερες ψήφους από την μερίδα των ανεξάρτητων βουλευτών, διατηρώντας έτσι σταθερές τις 168 θετικές ψήφους της δεύτερης ψηφοφορίας.

Ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία μεταστροφή των λοιπών 12 από τους συνολικά 25 ανεξάρτητους βουλευτές, που και στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει «παρών», όπως και των 12 βουλευτών των ΑΝΕΛ και των 9 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, που θεωρούνταν δεξαμενές άντλησης θετικών ψήφων.

Θετικά υπέρ της εκλογής Δήμα ψήφισαν οι 155 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και 13 ανεξάρτητοι, οι οποίοι είχαν δείξει την πρόθεση στήριξης της κυβερνητικής πρότασης από την προηγούμενη ψηφοφορία.

Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει πτώση της κυβέρνησης και άμεση προκήρυξη εκλογών, με το πολιτικό τοπίο της χώρας να ξεκαθαρίζει στις 25 Ιανουαρίου.

Όπως το Σύνταγμα ορίζει

Με θυροκόλληση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος γνωστοποιείται η διάλυση του κοινοβουλευτικού σώματος και η τελική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Όπως ορίζεται στο άρθρο 32 του Συντάγματος, διαλύεται η παρούσα Βουλή και εντός 21 ημερών από την διάλυση της διεξάγονται οι εκλογές.

Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή νέου Προέδρου από τη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, καθώς πρόκειται για πράξη προτεραιότητας του νέου Σώματος που θα συγκροτηθεί.

Η διαδικασία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, από τη νέα Βουλή προβλέπει ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται η συγκέντρωση θετικών ψήφων των 3/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί εκλογή τότε η διαδικασία ψηφοφορίας επαναλαμβάνεται σε 5 ημέρες, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή συγκέντρωση 151 θετικών ψήφων.

Εάν και η δεύτερη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη τότε προκρίνονται τα δύο επικρατέστερα πρόσωπα μεταξύ των υποψηφίων και εκλέγεται όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους

Πολιτικές τακτικές

Η μη επίτευξη της πολιτικής συναίνεσης, που επιζητήθηκε με κάθε τρόπο από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και παρά την επιστράτευση καταστροφολογικών σεναρίων και εκφοβιστικών διλημμάτων, οδήγησε στο επόμενο βήμα, που δεν είναι παρά η προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Ουσιαστικά αποδείχθηκε πως αυτή η τακτική που επελέγη από την κυβερνητική πλευρά δεν κατάφερε να πείσει, με αποτέλεσμα να βρεθεί η ίδια εγκλωβισμένη στο εκβιαστικό σκηνικό που η ίδια έστησε.

Σύμφωνα λοιπόν με τα πρόσφατα δείγματα γραφής του Αντώνη Σαμαρά αλλά και των στελεχών των δύο κυβερνητικών παρατάξεων, η ίδια μεθοδολογία θα ακολουθηθεί και καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, βρίσκοντας υποστηρικτές από την πλευρά των εταίρων δανειστών μας, αλλά και από τα Μέσα Ενημέρωσης που εκτρέφονται και συντηρούνται από τις ίδιες πηγές.

Άλλωστε η συνέχιση της ύφεσης στους κόλπους της Ευρώπης είναι επιδιωκόμενη από τις τραπεζικές και πολιτικές δυνάμεις που δυναμώνουν από την διόγκωση των χρεών, κρατών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Ισπανία, γεγονός που αιτιολογεί την ταύτιση και τον συντονισμό κοινών αντιδράσεων έναντι της όποιας επερχόμενης αλλαγής.

Άλλωστε ο προγραμματισμός των δανειστών, που προσφάτως εκφράστηκε, για εισαγωγή της χώρας σε τρίτο μνημόνιο, υπό την επωνυμία «προληπτική γραμμή στήριξης», επιβεβαιώνει τα ανωτέρω, διαιωνίζοντας την δημοσιονομική λιτότητα που επιζητούν οι ευρωπαίοι προστάτες.

Καθώς με την λήψη όλο και σκληρότερων μέτρων και με την απροκάλυπτη υπακοή στις εντολές των δανειστών, η κυβέρνηση είχε πλέον απωλέσει την λαϊκή συναίνεση, γεγονός που δεν άφηνε περιθώρια εδραίωσης των νέων συμφωνιών που επιζητούν οι δανειστές.

Έτσι ίσως τελικά να ήταν επιδιωκόμενη και μία εκλογική εκκαθάριση, προκειμένου οι νέοι συνομιλητές να έχουν την πολιτική ισχύ που θα τους αποδώσει μία εκλογική νίκη.

Σε κάθε περίπτωση, ο προπορευόμενος ΣΥΡΙΖΑ, στην διαδρομή μέχρι τις κάλπες θα πρέπει να διατηρήσει έναν νηφάλιο πολιτικό λόγο, μακράν της όποιας πόλωσης και των πολιτικών ανταπαντήσεων, με φόντο την επιχειρούμενη τρομολαγνεία.

Τελικός και καίριος ο λόγος των πολιτών ψηφοφόρων, που τη συσσωρευμένη τραυματική του εμπειρία, σε συνδυασμό με μία καθαρή πολιτική σκέψη, θα κληθεί να τη μετουσιώσει σε ψήφο.

Ετικέτες: