Στοιχεία άκρως ανησυχητικά για την συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας

Ποσοστά που τρομάζουν

Με ανησυχητικές αυξήσεις των ποσοστών της ανεργίας, πλην όλων των άλλων προβλημάτων, βρίσκει την χώρα το 2015, καθώς τα νέα στοιχεία απεικονίζουν ανάγλυφα την απόρροια των πολιτικών της πενταετίας των μνημονίων, με κύρια θιγόμενους του νέους.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καθιστούν σαφές το υπάρχον και συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της ανεργίας, του οποίου η πολιτική διαχείριση, με τις πεντάμηνες συμβάσεις απασχόλησης, δεν αποτελεί λύση αλλά απλά λογιστική αποτύπωση στοιχειώδους και ευκαιριακής μείωσης των ποσοστών.

Ακόμα και εν μέσω βαθιάς οικονομικής, αλλά και κοινωνικής κρίσης όπως αυτής που βιώνει η χώρα, η επαγγελματική αποκατάσταση ανέργων συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως προϊόν εκμετάλλευσης, προς ικανοποίηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, όπως παρατηρήθηκε και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ως μία συνέχιση της παράδοσης παλαιοκομματικών τακτικών.

Η οικονομική δυσκαμψία των χωρών της ευρωζώνης, με τον ετήσιο πληθωρισμό της να φτάνει τον Δεκέμβριο στο -0,2%, βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), οδηγεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg, να λάβει πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης.

Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα καταγράφεται μείωση του ΑΕΠ, που φτάνει το 25%, που αν συνυπολογιστεί με τα προαναφερόμενα αιτιολογεί την εκτίναξη της ανεργίας στη χώρα, η οποία εμφανίζεται ανέτοιμη στην αντιμετώπιση της ισχυρής κοινωνικής κρίσης που έχει προκληθεί.

Σε κάθε περίπτωση οι επισημάνσεις διεθνών οργανισμών, τόσο για τις χώρες της ευρωζώνης συνολικά όσο και για την Ελλάδα ειδικότερα, αφορούν στο αυξημένο ποσοστό ανεργίας που θα συνεχίσει να παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα και στην τρέχουσα χρονιά, ενώ οι προβλέψεις άμβλυνσης του προβλήματος εκτείνονται σε βάθος εικοσαετίας.

Απογοητευτικές οι διεθνείς εκτιμήσεις

Οι εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ – ILO) και του ΟΟΣΑ συμφωνούν με δύο διαφορετικές εκθέσεις για την Ελλάδα, δίνουν απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα, όπου οι μακροχρόνια άνεργοι κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό στο σύνολο των ανέργων, το οποίο κυμαίνεται από 60-70%.

Η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασιακή και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ αναφέρει ότι η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης από το 2008 ως το δεύτερο τρίμηνο του 2014, καταγράφηκε στην Ελλάδα, κατά 13,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικά σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ σε ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, με τους μακροχρόνια ανέργους να ανέρχονται σε 74,4% επί του συνόλου των ανέργων.

Ακόμα ανησυχητικότερη είναι η εκτίμηση της ΔΟΕ – ILO, για την μείωση της ανεργίας στη χώρα, υπολογίζοντας ότι σε μία εικοσαετία θα επανέλθει σε προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή το 2034.

Στην έκθεση της Οργάνωσης καταγράφεται η διαπίστωση πως περί του 50% των μακροχρόνια ανέργων, είναι χωρίς δουλειά για περισσότερο από δύο χρόνια, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό των πολιτών της χώρας που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας, το οποίο ήδη βρίσκεται στο 44%, περίπου διπλάσιο από το 2008.

Η ΔΟΕ – ILO, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας στη χώρα ζητά την λήψη μέτρων «έκτακτης ανάγκης».

Εξ ίσου αρνητικά και τα συμπεράσματα του ΟΟΣΑ, για τους αυξανόμενους αριθμούς ανέργων, με την διαπίστωση ανεπάρκειας του συστήματος κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα, προς αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ανεργία στην Ελλάδα θα παραμείνει το 2015 στο 27%, προδίδοντας τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, όπου εκτιμάται στο 22,6%.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την ανεργία κατά το τρέχον έτος την υπολογίζουν στο 25%, ενώ μεταξύ 22% με 23% έως το 2020 είναι η εκτίμηση της ΓΣΕΕ, η οποία σημειώνει ότι πέραν του 2026 θα μπορέσει να επανέλθει η κατάσταση στα προ κρίσης ποσοστά, που κυμαίνονταν περί του 17%.

Σε κάθε περίπτωση τα υψηλά αυτά ποσοστά καθιστούν το πρόβλημα της ανεργίας δύσκολα διαχειρίσιμο, με το κοινωνικό πρόβλημα να εντείνεται, προκαλώντας τριβές που διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό.

Τεράστια αύξηση

Έτος κατά της ανεργίας, ζητά να κηρυχθεί το 2015, η Ομοσπονδία υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, η οποία καλεί τα κόμματα και τους φορείς να υιοθετήσουν αυτή την πρότασή, «καθώς στον αγώνα κατά της ανεργίας χρειάζεται συστράτευση όλων των δυνάμεων».

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ ζητούν η νέα χρονιά να «αποτελέσει σταθμό για την αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την αποκατάσταση της εργασίας ως δικαίωμα, όχι ως εμπόρευμα», συμπληρώνοντας ότι «Καμιά προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας δεν έχει τύχη και προοπτική χωρίς την ολομέτωπη επίθεση κατά της ανεργίας, χωρίς την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας».

Ο λόγος τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς αυτοί φέρονται ως διαχειριστές του ολοένα διογκούμενου προβλήματος της ανεργίας, που σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού κατά τον Νοέμβριο καταγράφηκε αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων κατά 43.890 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.060.067 άτομα.

Μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν επιπλέον 37.126 άνεργοι, αύξηση κατά 22,11%, ενώ 6.674 άτομα προστέθηκαν στους καταλόγους των ανέργων ως αναζητούντες εργασία.

Μέσα δε σε ένα χρόνο υπήρξε αύξηση και του αριθμού των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι από 418.071 άτομα τον αντίστοιχο μήνα του 2013, έφτασαν στα 450.839 άτομα.

Ο αριθμός αυτών που αναζητούν εργασία, μόνο για τον Νοέμβριο ανήλθε σε 854.517 άτομα, από τα οποία 450.809 (52,76%) είναι άνεργοι πέραν του 1 έτους, ενώ 403.708(47,24%) είναι άνεργοι για λιγότερο από 12 μήνες.

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι, κατά τον ίδιο μήνα ήταν μόλις 120.353 άτομα, από τους οποίους οι 33.039 (27,45%) είναι εποχιακά απασχολούμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα.

Από τους επιδοτούμενους ανέργους το μεγαλύτερο ποσοστό 56,03%, δηλαδή 67.428 είναι γυναίκες και το 43,97%, δηλαδή 52.925 είναι άνδρες.

Ετικέτες: