Η ορκωμοσία των βουλευτών και η χωροταξία του κοινοβουλίου

Η νέα Βουλή

Η ορκωμοσία των βουλευτών απορρόφησε, κατά τη χθεσινή ημέρα, το πολιτικό ενδιαφέρον, με την διαδικασία να διεξάγεται ομαλά και την χωροταξία του κοινοβουλίου να αλλάζει, αναλόγως της δύναμης των κομμάτων, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Στη σύνθεση του κοινοβουλίου, πολλά είναι τα νέα πρόσωπα που μετέχουν, ενώ σημαντικές είναι και οι διαφοροποιήσεις στα έδρανα που κατέλαβαν τα κόμματα, μεταβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των μικρών αποκλίσεων που επαναλαμβανόταν την τελευταία 40ετία.

Σύσσωμοι οι εκλεγμένοι των κομμάτων έδωσαν το παρόν στην επίσημη τελετή, με μοναδικούς απόντες τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι μετείχαν σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη της θέσης από την βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου, να συγκεντρώνει τη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων, καθώς η ΚΟ ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα, όπως και το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ θετικά διακείμενη εμφανίζεται και η ΝΔ.

Κατόπιν θα ακολουθήσουν τέσσερεις συνεχόμενες ψηφοφορίες, μέσω των οποίων θα αναδειχθούν τα μέλη του προεδρείου της Βουλής, ενώ αναμένεται και η έκδοση δύο ημερήσιων διατάξεων που θα αφορούν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων πρόκειται να ξεκινήσει το Σάββατο και να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το τελετουργικό

Χωρίς να σημειωθεί καμία παραφωνία ή πρόβλημα στη διαδικασία της ορκωμοσίας της νέας Βουλής, ακολουθήθηκε το καθιερωμένο τελετουργικό, με τους εκλεγμένους των κομμάτων να δίνουν είτε θρησκευτικό είτε πολιτικό όρκο.

Η διαδικασία ξεκίνησε όταν ο α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, διάβασε το προεδρικό διάταγμα το σχετικό με την διάλυση της προηγούμενης Βουλής, εξαιτίας της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και αμέσως μετά ενημέρωσε το σώμα για τις επιστολές των προέδρων των κομμάτων, που ήταν υποψήφιοι σε δύο εκλογικές περιφέρειες, μέσω των οποίων γνωστοποίησαν ποια έδρα επιλέγουν.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, τέλεσε την δοξολογία, παρουσία μελών της Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος στους βουλευτές «καλή δύναμη με σύνεση, ενότητα και πνεύμα και επιδίωξη προκοπής».

Τον πολιτικό όρκο επέλεξαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, πλην της Λιάνας Κανέλλη, η οποία πάντοτε ορκίζεται θρησκευτικά, ενώ στο Κοράνι ορκίστηκε ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, εν αντιθέσει με τους άλλους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά και Καραγιουσούφ Αϊχάν, οι οποίοι έδωσαν πολιτικό όρκο.

Κατανομή στα έδρανα

Τα έδρανα του κέντρου της Βουλής και προς τα αριστερά κατέλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα έδρανα από δεξιά οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τα έδρανα της αριστερής πτέρυγας οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Στα επάνω δεξιά έδρανα, πίσω από τη Ν.Δ., παρέμειναν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με τους έξι προφυλακισμένους εξ αυτών, να παρευρίσκονται στην ορκωμοσία, κατόπιν σχετικής άδειας του εισαγγελέα.

Έτσι με αστυνομική συνοδεία μετέβησαν στο κοινοβούλιο ο Ν. Μιχαλολιάκος, που επανεκλέχθηκε στην Α’ Αθηνών, ο Χρ. Παππάς που εξελέγη βουλευτής Επικρατείας, ο Γ. Γερμενής στη Β’ Αθηνών, ο Ν. Κούζηλος στην Α’ Πειραιώς, ο Γ. Λαγός στη Β’ Πειραιώς και ο Ηλ. Κασιδιάρης στην Αττική.

Πρωτόγνωρη εικόνα για το ΠΑΣΟΚ, η μεταφορά των βουλευτών του από τις πρώτες σειρές στα πίσω έδρανα της Βουλής, λεγόμενα και «ορεινά», πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ να βρίσκονται στο κέντρο και αριστερά το Ποτάμι.

Η σύνθεση με αριθμούς

Εικόνα ανανέωσης εμφανίζει η νέα σύνθεση της Βουλής, που φτάνει το 45%, καθώς από το σύνολο των 300 βουλευτών οι 134 εκλέγονται για πρώτη φορά.

Παρά τις σημαντικές ανακατατάξεις των κομματικών δυνάμεων, η νέα Βουλή είναι πάλι επτακομματική, με την έξοδο της ΔΗΜ.ΑΡ. και την είσοδο του Ποταμιού.

Από το σύνολο των βουλευτών, η πλειοψηφία είναι άνδρες και μόνο 69 γυναίκες μετέχουν στη νέα σύνθεση, αριθμός κατά αυξημένος κατά 5 γυναίκες έναντι της προηγούμενης.

Οι δυνάμεις των κομμάτων μετρούν 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυξημένοι κατά 78, εκ των οποίων οι νεοεκλεγμένοι είναι 88, που μαζί με τους 13 βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., μειωμένοι κατά 7, με νεοεκλεγμένους 6, αποτελούν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η Ν.Δ. έχει 76 βουλευτές, με την δύναμη της μειωμένη κατά 53 βουλευτές και νεοεκλεγμένους 14, η Χρυσή Αυγή με 17 βουλευτές, χάνοντας μία έδρα και με 5 νεοεκλεγμένους, με 17 βουλευτές και το Ποτάμι, εκ των οποίων οι 3 προέρχονται από άλλα κόμματα και επανεκλέγονται ενώ οι 14 είναι νεοεκλεγμένοι, ενισχυμένο κατά 3 έδρες το ΚΚΕ με 15 βουλευτές εκ των οποίων οι 5 είναι νεοεκλεγμένοι και με απώλεια 20 εδρών το ΠΑΣΟΚ με 13 βουλευτές με 3 από αυτούς νεοεκλεγμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτος βουλευτής σε σταυρούς προτίμησης, από το σύνολο των βουλευτών του κοινοβουλίου, είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης που συγκέντρωσε 135.638 ψήφους στην Β' Αθηνών και τελευταίος σε σταυρούς προτίμησης είναι ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χατζησάββας που εξελέγη στο Κιλκίς με 1.642 ψήφους.

Σκληρή αποδείχθηκε η ετυμηγορία των εκλογέων για πρώην υπουργούς, αφήνοντας εκτός βουλής 11 πρώην υπουργούς της Ν.Δ. και 5 του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά για τον νομό Κυκλάδων να αναφερθεί ότι έχει 4 εκπροσώπους στο κοινοβούλιο, τέσσερεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων ο Νίκος Συρμαλένιος ο οποίος επανεκλέγεται και ο Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός που εκλέγονται για πρώτη φορά και έναν βουλευτή της Ν.Δ., τον Γιάννη Βρούτση.

Ετικέτες: