Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα παροχών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Δωρεάν ρεύμα, επιδότηση ενοικίου και κάρτα σίτισης

Ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος παροχών, στα πλαίσια των μέτρων καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, με την ανακοίνωση των κριτηρίων προκειμένου να ενταχθούν οι υποψήφιοι δικαιούχοι, υποβάλλοντας τις αιτήσεις τους για παροχή δωρεάν ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και κάρτας τροφίμων.

Ξεκίνησε εχθές 20 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων του προγράμματος ωφέλειας των κοινωνικών μέτρων, που αφορούν σε παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι θα αιτηθούν για δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών, δωρεάν παροχή ρεύματος έως 300 kWh το μήνα, επιδότηση ενοικίου από 70 ευρώ έως 220 ευρώ το μήνα και κάρτα σίτισης αξίας από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω των κωδικών που χρησιμοποιεί ο κάθε δικαιούχος για την πρόσβαση του στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS).

Συγκεκριμένα η αιτήσεις θα γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του υπουργείου (http://www.ypakp.gr) όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος, ενώ για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ.

Λίγες ημέρες προ της έναρξης του προγράμματος είχε προηγηθεί σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.

Όπως αναφέρθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 200,3 εκ. ευρώ, με τα απαιτούμενα κονδύλια να εξοικονομούνται από την αναδιανομή των δαπανών προμηθειών των υπουργείων.

Εκ μέρους του υπουργού Εργασίας αποσαφηνίστηκε ότι οι προσφερόμενες παροχές αποτελούν, μαζί με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το πρώτο βήμα που θα μας εισάγει στην μεταμνημονιακή εποχή.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας μίλησε για ωφέλεια όλων όσοι βρίσκονται σε βαθειά κρίση για εννέα μήνες και πριμοδότηση των οικογενειών με ανήλικα τέκνα.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα περιουσιακά αλλά και εισοδηματικά κριτήρια θα κρίνουν την ένταξη των δικαιούχων στο πρόγραμμα, αναλόγως τόσο του ύψους της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν, αλλά και των καταθέσεων τους, όσο και του ύψους του ετήσιου εισοδήματος τους αναλόγως της οικογενειακής τους κατάστασης.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια, που αποτελούν προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα, αφορούν σε όσους έχουν πραγματικό δηλωθέν εισόδημα για το έτος 2014 έως 6.000 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας τους, χωρίς όμως να σημαίνει αποκλεισμό όσων διαθέτουν εισόδημα άνω του ποσού αυτού, καθώς υπολογίζεται το πραγματικό εισόδημα που προκύπτει από την αφαίρεση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών, της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και των μειώσεων των συντάξεων μετά το 2013.

Το πραγματικό εισόδημα των δικαιούχων θα αφορά στο 2013, δηλαδή ότι περιλαμβάνεται στη δήλωση του 2014 και συγκεκριμένα για μεμονωμένα άτομα ορίζεται σε 2.400 ευρώ ετησίως.

Για οικογένειες χωρίς εξαρτώμενο μέλος διαμορφώνεται στις 3.600 ευρώ, όπως ισχύει και για τα άτομα με ένα εξαρτώμενο μέλος.

Ως εξαρτώμενα μέλη νοούνται τα παιδιά, ανήλικα και ενήλικα έως των 25 ετών, εφόσον σπουδάζουν ή είναι άνεργα, όπως και τα τέκνα ή αδέρφια με ποσοστό αναπηρίας 67%, καθώς και τα ορφανά από τους δύο γονείς παιδιά.

Το ποσό των 3.600 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, φτάνοντας έως τα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Έτσι για οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη ορίζεται στις 4.200 ευρώ, για οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη στις 4.800 ευρώ, για οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη στις 5.400 ευρώ και για οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6.000 ευρώ.

Περιουσιακά κριτήρια

Παράλληλα με τα κριτήρια εισοδήματος, τίθενται και κριτήρια περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αφορούν στην ακίνητη περιουσία και το σύνολο των καταθέσεων των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, είτε αυτή βρίσκεται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, υπολογίζεται η συνολική φορολογητέα αξία της, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο, με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο μέλος και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια τις 200.000 ευρώ.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, το συνολικό ύψος των ατομικών καταθέσεων ή των καταθέσεων του συνόλου των μελών της οικογένειας, στο σύνολο των πιστωτικών ιδρύματων της χώρας και του εξωτερικού, όπως και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λ.π., δεν πρέπει να υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών.

Κριτήρια μοριοδότησης

Κύριο στοιχείο αποτελεί και η μοριοδότηση που θα λαμβάνουν οι αιτούντες, αναλόγως της οικογενειακής και επαγγελματικής τους κατάστασης.

Ειδικότερα στα μεμονωμένα άτομα είτε πρόκειται για άγαμους, είτε χωρισμένους, ή χήρους, με εισοδήματα έως 2.400 ευρώ, θα πριμοδοτείται με 3 μόρια λαμβάνοντας προτεραιότητα στη χορήγηση παροχών έναντι ενός έγγαμου δικαιούχου με εισόδημα 3.000 ευρώ. Για ζευγάρια με δύο ανήλικα παιδιά, στα οποία ένας εκ των δύο γονέων είναι άνεργος και έχει το 1/3 του εισοδήματος της κατηγορίας του, θα πριμοδοτηθεί με 2 μόρια για τα παιδιά, με επιπλέον 2 μόρια λόγω χαμηλότερου εισοδήματος και με 1 μόριο λόγω ανεργίας.

Σε περίπτωση που λείψει από τη χώρα για περισσότερο των 2 μηνών, θα υπάρχει αυτόματη αναστολή της καταβολής των παροχών, εκτός των περιπτώσεων που η αποχώρηση του από τη χώρα σχετίζεται με ανάγκες νοσηλείας.

Προβλέπεται διακοπή των παροχών στις περιπτώσεις θανάτου του δικαιούχου, μόνιμης εγκατάστασης του στο εξωτερικό και στις περιπτώσεις που γνωστοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι όπως θα προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα στοιχεία, παρά την μη πλήρωση των νόμιμων προϋποθέσεων, η καταβολή των παροχών γινόταν κανονικά.