Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ μόνο στα τουριστικά νησιά

Με κριτήριο τον τουρισμό

Τέσσερα νησιά από τις Κυκλάδες και ένα από τα Δωδεκάνησα, όπως και ένα νησί των Σποράδων, περιλαμβάνονται τελικά στην ελληνική πρόταση για την ισχύ του μέτρου της εξίσωσης του ΦΠΑ, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των νησιωτών κυβερνητικών βουλευτών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές των Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, μετείχαν μαζί με τους συναδέλφους τους από τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό, Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Στόχος της συνάντησης ήταν να διατυπωθούν και να τεκμηριωθούν εκ μέρους των νησιωτών βουλευτών οι λόγοι οι οποίοι συνηγορούν στην μείωση του αριθμού των νησιών, στα οποία αρχικά θα εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, επιβάλλεται η άμεση αντιμετώπιση νομοτεχνικών ζητημάτων για το ΦΠΑ των νησιών, λέγοντας συγκεκριμένα πως «Πρέπει να οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει σε σχέση με το ΦΠΑ στα νησιά και να βγει η σχετική νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι επιχειρήσεις που θα πρέπει να τον εφαρμόσουν από την 1η του μήνα. Έχουμε ήδη καθυστερήσει λόγω της προεκλογικής περιόδου και δεν είναι ανοιχτή και η Βουλή, υπάρχουν κάποια νομοτεχνικά ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε».

Καθώς δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι εργασίες της Βουλής, αναμένεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να οριστούν τα νησιά από τα οποία θα ξεκινήσει η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος και τα οποία θα είναι η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος και η Σκιάθος.

Εφαρμογή στα τουριστικά νησιά

Κατά το προηγούμενο διάστημα προ των εκλογών και επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, υπήρχαν εισηγήσεις στο υπουργείο Οικονομικών για να ληφθεί υπόψη κατά την τελική απόφαση των νησιών που θα ενταχθούν στην πρώτη ομάδα εφαρμογής του μέτρου από 1η Οκτωβρίου, είτε το κριτήριο τα εγγύτητας των νησιών στην ηπειρωτική χώρα είτε της τουριστικής τους ανάπτυξης.

Στην περίπτωση υπερίσχυσης της πρώτης πρότασης, σήμαινε πως το σύνολο των νησιών των Κυκλάδων θα ήταν αυτά από τα οποία θα ξεκινούσε η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Μεταξύ των διαφορετικών παραμέτρων που ετέθησαν προς το υπουργείο για την επιλογή των νησιών, φαίνεται πως υπερίσχυσε το κριτήριο της τουριστικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα η ελληνική πρόταση να φορά στα νησιά υψηλής τουριστικής ανάπτυξης, αφήνοντας εκτός των νησιά που υποδέχονται το μεγάλο κύμα μεταναστών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης πως «Θα επιλέξουμε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση και νησιά που δεν είναι στα σύνορα της χώρας. Δεν μπορεί να μπουν νησιά τα οποία αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και λειτουργίας με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Το υπουργείο Οικονομικών κινείται με ρεαλισμό και ευαισθησία και αυτό που θα βγάλουμε θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα».

Το μέγα πρόβλημα που έγινε εμφανές κατά τη χθεσινή συνάντηση, σύμφωνα και με την ενημέρωση του Ν. Συρμαλένιου, είναι η απουσία στατιστικών στοιχείων ανά νησί, καθώς όλα τα στατιστικά στοιχεία και τα πορίσματα μελετών που προσκόμισαν αφορούν στο σύνολο της Περιφέρειας του Ν. Αιγαίου και χονδρικά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές, ζητώντας την εξαίρεση του συνόλου των νησιών, παράθεσαν όλα τα στοιχεία που αφορούν στα ποσοστά ανεργίας των νησιών, πληθυσμιακά στοιχεία, όπως και στοιχεία φτώχιας, χωρίς να υπάρχουν τα δεδομένα ανά νησί ώστε να διευκολυνθεί και να τεκμηριωθεί πιο ουσιαστικά η ελληνική πρόταση.

Αντίμετρα για μελλοντική άρση του μέτρου

Από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως ενημέρωσαν σχετικά και οι βουλευτές Ν. Συρμαλένιος και Α. Συρίγος, που μετείχαν στη συνάντηση, υπάρχει στόχευση για ουσιαστικά αποτελέσματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να γίνει χρήση της δυνατότητας επανεξέτασης για το 2016 των συντελεστών του ΦΠΑ των νησιών.

Όπως επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός «υπάρχει σαφέστατη διάταξη που λέει ότι το 2016 θα δοθεί δυνατότητα να επανεξετάσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ, με μια προϋπόθεση: να έχουμε πιάσει φοροδιαφυγή πιο πάνω από τον στόχο…Επειδή αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα και είναι και ένας στόχος για την κυβέρνηση να ξέρετε ότι θα πιάσουμε στόχο στη φοροδιαφυγή πολύ περισσότερο από αυτόν ο οποίος θα υπάρχει στον προϋπολογισμό».

Μία τέτοια προοπτική απομακρύνει το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου από 1η Ιουνίου του 2016 στη δεύτερη ομάδα νησιών, καθώς τα αντίμετρα που μπορούν να ληφθούν θα είναι ικανά να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στη Σύρο, μιλώντας στην εφημερίδα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα του ΦΠΑ, επιβεβαιώνοντας την προοπτική των αντίμετρων που μπορούν να ληφθούν για την άρση του μέτρου της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Τα αντίμετρα είναι μέσα στη λογική της κυβέρνησης για όλα τα μέτρα της τρίτης συμφωνίας εξόδου από την κρίση. Θέλω να καταστήσω κάτι σαφές. Μέσα στην τριετή συμφωνία υπάρχει μία ρήτρα δέσμευση κι από μέρους του κουαρτέτου, η οποία λέει πως αν το 2016 έχουμε πιάσει τους στόχους μας στη φοροδιαφυγή, τότε μπορούμε να άρουμε ότι μέτρο δύσκολο έχουμε επιβάλλει. Κι αυτό γιατί το έκαναν γιατί επιτέλους το ελληνικό κράτος πρέπει να πιάσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Επειδή οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πελάτες αυτούς που είναι μέσα στις λίστες Λαγκάρντ, Siemens κ.λ.π., εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους δεσμεύσεις. Δεν έχουμε τέτοιου είδους πελάτες. Δεν έχουμε κανέναν Παπασταύρο να κυκλοφορεί πίσω από τις πλάτες μας. Θα την πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Εξάλλου θα επανασυσταθεί και η μόνιμη Διυπουργική Επιτροπή για την πάταξη της διαφθοράς. Άρα, νομίζω ότι αυτό είναι μία επιβολή αύξησης του ΦΠΑ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και θα επανέλθουμε ξανά στα ίσα μας».

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Σε εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας, θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, για την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών κατά 30% στον Φ.Π.Α.

Με την απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα.

Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνουμε:

1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκ.».

Ετικέτες: