Συνάντηση εργασίας της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με το Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε.

Περιφερειακές διευθετήσεις

Ο θεσμικός ρόλος των Περιφερειών και η δυνατότητα αύξηση των οικονομικών πόρων τους αποτέλεσαν τα κύρια θέματα που συζήτησαν οι περιφερειάρχες της χώρας με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Κατόπιν των συναντήσεων που πραγματοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός, Γιάννης Μπαλάφας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κώστας Πουλάκης, με τους εκπροσώπους του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης, σειρά πήραν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών, καθώς υπήρξε συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, στην οποία τέθηκαν τα προβλήματα, που απαιτούν άμεση δρομολόγηση επίλυσης.

Η αύξηση των οικονομικών πόρων των Περιφερειών, η περεταίρω στελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών, αλλά και η απαιτούμενη νομοθετική διαδικασία που θα διευκολύνει την επίλυση λειτουργικών αγκυλώσεων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες, τέθηκαν προς τον υπουργό εκ μέρους των Περιφερειαρχών.

Τα αιτήματα των Περιφερειαρχών

Σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση της ΕΝ.Π.Ε., ο Πρόεδρος της και τα μέλη του ΔΣ εξέθεσαν αναλυτικά τους όρους της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών.

Συγκεκριμένα κατέθεσαν αναλυτικές προτάσεις και έτοιμες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων των αποκεντρωμένων διοικήσεων στους τομείς που δεν υπάρχει συνταγματικό κόλλημα.

Επίσης παρουσίασαν συγκεκριμένες προτάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας.

Τόνισαν ότι οι περιφέρειες είναι βιώσιμοι θεσμοί αλλά όπως προβλέπεται και από το σύνταγμα και τον Καλλικράτη οι αρμοδιότητες τους πρέπει να συνοδεύονται και από πόρους.

Επεσήμαναν τον κίνδυνο ότι το προσεχές διάστημα απαιτούνται επενδυτικοί πόροι για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της συντήρησης των δρόμων, των αποχιονισμών, της διευθέτησης ρεμάτων, της άρσης καταπτώσεων και των αποκαταστάσεων ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έθεσαν το θέμα της άμεσης απόφασης για τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων περιοχών από τις πρόσφατες θεομηνίες αλλά και το συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων με τις περιφέρειες για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Ζήτησαν την άμεση προώθηση ενός σχεδίου νόμου που θα περιλαμβάνει τα πιο επείγοντα ζητήματα που απασχολούν τις περιφέρειες.

Ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία να ενταθεί η επικοινωνία και η συνεργασία με τις περιφέρειες και δεσμεύθηκε να συσταθεί άμεσα κοινή επιτροπή από την ΕΝΠΕ και το υπουργείο για την άμεση προώθηση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε ότι «στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τη αυτοδιοίκηση ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας γρήγορης και αποτελεσματικής, αξιοκρατικής και απρόσωπης δημόσιας διοίκησης γιατί πιστεύουμε ότι μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση μπορεί να συμβάλλει στο ξεπέρασμα της κρίσης. Θέσαμε τις βάσεις για μια ειλικρινή και αξιόπιστη συνεργασία, το αποτέλεσμα της οποίας διαχέεται στην κοινωνία. Αισιοδοξούμε στο επόμενο διάστημα με σχέδιο και χρονοδιάγραμμα να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές για την ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας».

Υπουργικές δεσμεύσεις

Την ανάγκη στενής συνεργασίας του υπουργείου με τις Περιφέρειες τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, λέγοντας «Θα λύσουμε μαζί τα προβλήματα», ενώ φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση των θεσμικών ζητημάτων καθώς όπως ο ίδιος είπε «Δεν μπορώ να σας πω για τα οικονομικά, γιατί όπως ξέρετε ακόμη και φέτος διαχειριζόμαστε τον προϋπολογισμό, που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά σε ότι αφορά τα θεσμικά ζητήματα πολύ σύντομα θα είναι παρελθόν, γιατί δεν δέχομαι να βράζουμε στο ζουμί μας μέσα σε μια τέτοια στασιμότητα».

Κύριο σημείο στις τοποθετήσεις του υπουργού αποτέλεσε η διοικητική δομή του «Καλλικράτη», για την οποία φάνηκε αποφασισμένος να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές στις «αδυναμίες» που όπως είπε παρουσιάζει, για να πάψουν οι τοπικές κοινωνίες να υφίστανται τα αποτελέσματα της άνισης διοικητικής διάρθρωσης των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «Χρειάζεται μια ειρηνική, θεσμική επανάσταση» και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η μόνιμη επιτροπή που θα λειτουργήσει στο υπουργείο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης ώστε να συναποφασιστούν όλες οι απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων λέγοντας πως «Εάν αυτό δεν το πιστέψουμε όλοι, τότε ο πολιτικός αυτισμός θα είναι το χαρακτηριστικό μας» και συμπλήρωσε «Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποκέντρωση και να εννοούμε υπερσυγκέντρωση και αθηναϊκό κράτος».

Στα οικονομικά δεδομένα της χώρας, που δεν αφήνουν περιθώρια για «θαύματα» αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφας, λέγοντας ότι μέσα στο «σκληρό και δεδομένο οικονομικό πλαίσιο….δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, δεδομένης της επικείμενης συζήτησης για το χρέος», συμπληρώνοντας όμως ότι από την πλευρά του υπουργείου θα αναζητηθούν οι τρόποι στήριξης των Περιφερειών, ενώ παράλληλα έκρινε απαραίτητη την έναρξη της συζήτησης «για τη μείωση γραφειοκρατίας».

Στην κατάθεση νέου νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ αναφέρθηκε ο γ.γ. Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, το οποίο είχε συνταχθεί από την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου, τώρα θα επανακατατεθεί, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεψαν την ψήφιση του.

Όσον αφορά στις θεσμικές αγκυλώσεις, ο κ. Πουλάκης ενημέρωσε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν σε νέο νομοσχέδιο, προκειμένου να αρθούν οι αγκυλώσεις που περιορίζουν την λειτουργία των Περιφερειών .

Ετικέτες: