Κύριες εξαγγελίες στις προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών

Μέσω των προγραμματικών δηλώσεων των υπουργών δόθηκε το στίγμα των κινήσεων της κυβέρνησης, με τις προτεραιότητες που τίθενται ανά υπουργείο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η νομοθέτηση εκκρεμών θεμάτων αλλά και να δρομολογηθεί η πορεία καίριων αποφάσεων.

Πέραν της αντιπαλότητας σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κωδικοποίηση των όσων οι υπουργοί της κυβέρνησης προανήγγειλαν από το βήμα της Βουλής.

Φορολογικοί έλεγχοι και ρυθμίσεις

Η πάταξη της φοροδιαφυγής τίθεται πρώτη στην ατζέντα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, σύμφωνα με τις προγραμματικές του δηλώσεις, θέτοντας ως προτεραιότητα τους ελέγχους επιχειρηματιών που διατηρούν δεσμούς με πολιτικά πρόσωπα η Μέσα Ενημέρωσης.

Ο υπουργός απέκλεισε πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο των ελεγκτικών μηχανισμών, δίνοντας προθεσμία ολοκλήρωσης των ελέγχων για πολλούς από τους οποίους υπάρχουν ήδη εισαγγελικές εντολές, το επόμενο 5μηνο.

Εντός του επόμενου δίμηνου διαστήματος πρόκειται να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής οι οποίες ελέγχονται ώστε να δοθεί παράταση της παραγραφής τους.

Για την εξαγωγή αδήλωτων κεφαλαίων στο εξωτερικό θα δοθεί το δικαίωμα εθελοντικής αποκάλυψης εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, καθώς μετά θα δρομολογηθούν ενέργειες βάσει των διεθνών συμβάσεων.

Στο μικροσκόπιο των φορολογικών ελέγχων θα τεθούν εντός του επόμενου έτους οι επιχειρήσεις προμηθευτών του δημοσίου, τεχνικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων, τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, εκμετάλλευση οδικών οδών κλπ.

Σε ότι αφορά στη λίστα Λαγκάρντ, ο υπουργός διευκρίνισε πως «Η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται 31/12/2015, και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην γίνει αυτό».

Πέραν αυτών αναφέρθηκε στην πολιτική φορολογικής δικαιοσύνης που θα ακολουθηθεί, με μεταφορά των φορολογικών βαρών από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και στα πολύ μεγάλα, ενώ θα υπάρξει και φορολογική ενίσχυση των επιχειρήσεων που εμφανίζονται φορολογικά συνεπείς.

Θα καθιερωθεί η πραγματοποίηση συναλλαγών των πολιτών, ακόμα και με τις εφορίες, με πλαστικό χρήμα, ενισχύοντας και τις επιχειρήσεις στην προμήθεια μηχανημάτων για τις κάρτες.

Όσον αφορά στα μέτρα που επιβάλλονται από το μνημόνιο, ο υπουργός ανέφερε ότι «Η Κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα που δεν είναι στο ιδεολογικό της πλαίσιο. Ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος παραμένει και το 2015 δεν είναι μια πολιτική μας επιλογή, είναι μια πολιτική αναγκαιότητα. Ο ΦΠΑ στα νησιά που αναγκαστήκαμε να επιβάλλουμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα είναι μέτρα που δεν είναι πολιτική μας επιλογή αλλά αναγκαιότητα», όμως συμπλήρωσε πως εντός του 2016 θα εξεταστεί το μέτρο της απόδοσης φορολογικών αποζημιώσεων για τους κατοίκους των νησιών.

Εθνικό Σχεδίου Δράσης κατά της διαφθοράς

Με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις θα προχωρήσει η θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της διαφθοράς, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σημειώνοντας πως έχουν ήδη τεθεί 47 στόχοι και 123 δράσεις.

Με πιο συγκεκριμένες αναφορές, ο υπουργός μίλησε για αναβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών, τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό, τη συγχώνευσή τους, την εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου, την αναμόρφωση του συστήματος συμβάσεων στο δημόσιο και στον τομέα της υγείας, την πάταξη του λαθρεμπορίου καύσιμων, καπνού και αλκοόλ, τη νέα νομοθέτηση για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε ειδική αναφορά και σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργών της δικαιοσύνης λέγοντας ότι μετά από 30 χρόνια που υπηρέτησε της δικαιοσύνη «Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, και γνωρίζω νομοθετικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι».

Συμπλήρωσε δε πως «Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην έχει εξαρτήσεις….Η Δικαιοσύνη αναπνέει, οι δικαιϊκοί μηχανισμοί λειτουργούν απρόσκοπτα» προσθέτοντας πως «τα αποτελέσματα είναι ορατά, αλλά είναι πιο σημαντικά αυτά που θα ακολουθήσουν».

Ισονομία και κράτος δικαίου

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, τίθενται η ισονομία και το κράτος δικαίου.

Ιδιαίτερης σημειολογίας κρίθηκε η εξαγγελία του για τη νομοθετική ρύθμιση του της νέας μορφής του συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης, με την αναγνώριση γάμου ομοφύλων και ετεροφύλων.

Σε ότι αφορά στις απολύεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως «η πρόσφατη νομοθεσία καινοτόμησε μόνο σε ότι αφορά τις απολύσεις ειδικών κατηγοριών κρατουμένων, δηλαδή, αναπήρων, υπερηλίκων, ανηλίκων και φιλοξενούμενων αλλοδαπών».

Για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης ο υπουργός διευκρίνισε πως «Το θέμα είναι ανοιχτό διότι σπάνια μπορεί να υπάρξουν σύντομες λύσεις. Η επέμβαση που απαιτείται θα είναι μακρόχρονη και πολυεπίπεδη στη νομοθεσία, στην απονομή της δικαιοσύνης και στη διοίκηση. Ήδη έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που επεξεργάζονται τα νέα εργαλεία. Η ανάπτυξη το σχετικού νομοθετικού έργου θα στηριχθεί κυρίως σε κωδικοποιήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διάσπαρτης, δυσεύρετης και δύσχρηστης πολυνομίας».

Εκ βάθρων αλλαγή της Δημόσιας Διοίκησης

Συνολική και άμεση αλλαγή του συστήματος Δημόσιας Διοίκησης εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, λέγοντας πως η κυβέρνηση «δεν σκοπεύει να διατηρήσει ένα διοικητικό σύστημα που απέτυχε να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Έρχεται για να αλλάξει εκ βάθρων μια διοίκηση που έχει διαβρωθεί από την αφανή ή και αδιαφανή ιδιωτικοποίηση, την οικονομική διαπλοκή, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, την περιθωριοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της».

Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξει άμεσα νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θα θεσπιστεί το Εθνικό Μητρώο για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με υψηλά εκπαιδευτικά και διοικητικά προσόντα για τη στελέχωση των επιτελικών θέσεων του δημόσιου τομέα, νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή προϊσταμένων, νέο σύστημα εσωτερικής κινητικότητας στο δημόσιο, διοικητική απλοποίηση των διαδικασιών για τις αποσπάσεις και μετατάξεις, με προτεραιότητα στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις του πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των περιπτώσεων διάπραξης σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων, αλλά και περιπτώσεων πειθαρχικής δικαιοσύνης.

Τέλος επιτελικό ρόλο θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ώστε μέσω της αναβάθμισης του να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αποκλείονται οι οριζόντιες συνταξιοδοτικές μειώσεις

Τον αποκλεισμό επιβολής οριζόντιων μειώσεων στις συντάξεις, αλλά και την επιβεβαίωση του κουρέματος των υψηλών συντάξεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις άμεσες παρεμβάσεις που θα υπάρξουν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα λειτουργήσει προς εξουδετέρωση των δεσμεύσεων του μνημονίου, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος απέκλεισε την επαναφορά του ευρωπαϊκού μοντέλου καθώς υπήρχαν μεγάλες ανισότητες.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα θέσει ομοιόμορφους κανόνες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προκειμένου να εκλείψουν οι συντάξεις «φιλοδωρήματα», αλλά και να δοθεί η ευκαιρία στους εργαζόμενους να πάρουν σύνταξη.

Οι προϋποθέσεις που έθεσε για την επιτυχία της μεταρρύθμισης αφορούν αρχικά στη στήριξη από το μαζικό κίνημα και την αλλαγή του διεθνούς και ευρωπαϊκού συσχετισμού δυνάμεων, με τον πόλεμο κατά των φτωχών που μαίνεται στα εργασιακά θέματα.

Ο υπουργός έθεσε το σκεπτικό της πολιτικής της κυβέρνησης περί του ασφαλιστικού λέγοντας πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όμως ταυτόχρονα θα επιχειρήσει να εξουδετερώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις, μέσω ενός ασφαλιστικού συστήματος προοδευτικού, δίκαιου και προστατευτικού προς όσους λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις.

Ετικέτες: