Προς την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Η διαπλοκή εκκαθαρίζεται

Με τη διαδικασία του επείγοντος, προωθείται από την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση περί διαπλοκής των μέσων ενημέρωσης με την πολιτική εξουσία, το τραπεζικό σύστημα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Την εκκαθάριση του μιντιακού χώρου, αλλά και την αύξηση των εσόδων της επιζητά η κυβέρνηση, προκαλώντας ανακατατάξεις στον χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, το μέγεθος των οποίων όμως θα καταγραφεί στο τέλος, καθώς ακόμα οι προθέσεις των μεγάλων «παικτών» που κρατούν τα ηνία των καναλιών δεν έχουν γίνει γνωστές.

Από την άλλη πλευρά, το παρόν νομοσχέδιο κρίνεται ως μέσο «σφαγής» των μικρών περιφερειακών σταθμών, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους είναι αποτρεπτικά στοιχεία για την διατήρηση τους.

Παρά του ότι εκ μέρους της κυβέρνησης δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός των αδειών που θα δοθούν, όπως και το κόστος αυτών, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από νέους ενδιαφερόμενους, τόσο από το εσωτερικό της επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και από οίκους ενημέρωσης του εξωτερικού.

Κύριο στοιχείο που θα πρέπει να συνυπολογιστεί είναι και ο υπέρογκος δανεισμός που βαρύνει το σύνολο των καναλιών, με τις οφειλές τους να ανέρχονται σε περίπου 900 εκ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το Σάββατο το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς, με την διαδικασία του επείγοντος που αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, ολοκληρώνεται σήμερα η επεξεργασία του από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έλειψαν οι εντάσεις και η πυροδότηση αρνητικού κλίματος μεταξύ των συμμετεχόντων βουλευτών.

Πάντως ήδη έχει ανακοινωθεί η καταψήφιση του από την αντιπολίτευση, η οποία ούτως ή άλλως διαμόρφωσε επί χρόνια την πολιτικής της μέσω του ισχύοντος καθεστώτος διαπλεκόμενων συναλλαγών με τα Μέσα.

Το σημείο που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης, καθώς είναι στη δικαιοδοσία του η έκδοση των σχετικών προκηρύξεων αδειοδότησης και η διενέργεια της δημοπρασίας, όπως και οι σχετικοί έλεγχοι για την τελική κατακύρωση.

Επιχειρηματικές συμπεριφορές

Στα όρια της πρόκλησης κινούνται πλέον οι μεγαλομέτοχοι των καναλιών εθνικής εμβέλειας, που ενώ φέρονται ως οι κυρίαρχοι εκφραστές της διαπλοκής και φέρουν στις πλάτες τους εκατοντάδες εκατομμύρια εκκρεμών δανείων, οι ίδιοι αρθρώνουν λόγο περί «νταβατζήδων της ενημέρωσης», στοχοποιώντας παράλληλα την κυβερνητική πρόθεση εκκαθάρισης του τηλεοπτικού τοπίου.

Η πορεία των καναλιών και η δράση που ανέπτυξαν με την επιβολή ενός φθηνού πολιτικού συστήματος, την ανάδειξη του ευτελούς ως στοιχείο υποβάθμισης της κουλτούρας του κοινωνικού συνόλου, τις οικονομικές εκμεταλλεύσεις, τα οφέλη των επιχειρηματικών τους συμφερόντων μέσω πολιτικών αποφάσεων και την μονοπωλιακή τους παρουσία στον χώρο, υπήρξε καθοδική έως του σημείου της πλήρους κοινωνικής απαξίωσης.

Στοιχείο άξιο αναφοράς αποτελούν τα ιδιαιτέρως υψηλά ποσά οφειλών προς τις τράπεζες, λόγω των υπέρογκων δανειοδοτήσεων που έχουν λάβει, όχι μόνο ως Μέσα Ενημέρωσης αλλά και οι συνδεόμενες με αυτά επιχειρήσεις, που φτάνουν περί τα 900 εκ. ευρώ στο σύνολο των Μέσων.

Οι προσωρινές αδειοδοτήσεις με τις οποίες λειτουργούν επί μία 25ετία, άφηναν επί όλο αυτό το διάστημα τα περιθώρια αλληλοεξυπηρετήσεων των καναλαρχών με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με χαρακτηριστικές τις χαριστικές τροπολογίες προς αποφυγή καταβολής των αναλογούντων στα κανάλια φόρων.

Όσον αφορά δε στην οικονομική διαχείριση των Μέσων, ακολουθείται την τελευταία πενταετία της οικονομικής κρίσης η τακτική των γενικευμένων απολύσεων, σημειώνοντας τα κανάλια μεγάλες μειώσεις προσωπικού, αλλά και η γενικευμένη περικοπή μισθών των εργαζομένων, οι αμοιβές των οποίων, να σημειωθεί πως ουδεμία σχέση έχουν με τις αμοιβές των προβεβλημένων ατόμων της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Προβλέψεις του νομοσχεδίου

Αδειοδοτήσεις χωρίς τις απαραίτητες διευκρινίσεις της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, αλλά και του αριθμού τους, που αναμένονται να ανακοινωθούν από την σύσταση του ΕΣΡ και μετά, του οποίου η σύνθεση είναι ελλιπής, λόγω της μη αναπλήρωσης των τριών μελών του των οποίων η θητεία έχει λήξει.

Άλλωστε αυτό είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο το οποίο επιφορτίζεται με την διεξαγωγή της δημοπρασίας, η οποία θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Υψηλά τα ποσά του μετοχικού κεφαλαίου που ορίζεται στο νομοσχέδιο ως βάση για τη συμμετοχή των υποψηφίων στη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών, το οποίο για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού-ενημερωτικού περιεχομένου είναι στα 8 εκ. ευρώ, για ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου είναι στα 5 εκ. ευρώ και για άδειες μη ενημερωτικού περιεχομένου είναι στα 2 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά στις άδειες περιφερειακής εμβέλειας, το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού με αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις τίθενται όσον αφορά και στο απασχολούμενο προσωπικό των καναλιών, το οποίο πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης και συγκεκριμένα για κανάλια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού περιεχομένου 400 άτομα, για κανάλια ενημερωτικού - θεματικού χαρακτήρα 200 άτομα, για μη ενημερωτικά κανάλια 50 άτομα και για περιφερειακά κανάλια 20 άτομα.

Πέραν αυτών, στο παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται να τεθεί τέρμα και στην μονοπωλιακή επικράτηση της Digea, όπως και στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανεπαρκή κάλυψη ψηφιακού σήματος, καθώς προβλέπεται η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ Α.Ε., που θα φέρει την επωνυμία «ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής - ΕΡΤnet ΑΕ», το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται στα 7 εκ. Ευρώ και θα λειτουργεί ως πάροχος δικτύου.

Σε περίπτωση που οι προτάσεις που θα υποβληθούν είναι λιγότερες από τον αριθμό των αδειών, τότε θα υπάρξει ματαίωση της δημοπρασίας, ενώ οι τίθενται και συγκεκριμένοι όροι για την ανάκληση των αδειών σε περιπτώσεις μη εμπρόθεσμης καταβολής των δικαιολογητικών, μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου κατά το διάστημα ισχύος της άδειας ή μείωσης του αριθμού του απασχολούμενου προσωπικού.

Ετικέτες: