Μειωμένη η διακίνηση επιβατών στα λιμάνια

  • Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, 2015 - 06:20

Μειωμένη η διακίνηση επιβατών στα λιμάνια κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε αντίθεση με τη διακίνηση εμπορευμάτων που κατέγραψε αύξηση.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη συνολική διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το Α΄ τρίμηνο 2015 σε σύγκριση με την αντίστοιχη διακίνηση του Α΄ τριμήνου 2014 παρουσίασε μείωση κατά 2,9%.

Οι διακινούμενοι επιβάτες ανήλθαν σε 5,36 εκατ. φέτος, έναντι 5,52 εκατ. το α' τρίμηνο του 2014.

Η επί μέρους μελέτη των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ καταδεικνύει πως η μείωση της διακίνηση επιβατών οφείλεται στον μειωμένο κατά 3,2% αριθμό μετακινήσεων των επιβατών εσωτερικού, που ήταν 5,1 εκατ. έναντι 5,3 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Η διακίνηση επιβατών από το εξωτερικό παρουσίασε αύξηση κατά 3,8% σε σχέση με πέρυσι, με τους διακινούμενους επιβάτες να φτάνουν τους 228.404, έναντι 220.120 το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Εκτός των επιβατών, τα στοιχεία αφορούν και στη διακίνηση εμπορευμάτων από τα ελληνικά λιμάνια, που παρουσίασε αύξηση κατά 4,4% στο Α΄ τρίμηνο 2015 σε σύγκριση με την αντίστοιχη διακίνηση του Α΄ τριμήνου 2014, με την μεγαλύτερη αύξηση 5,1% να παρουσιάζει η διακίνηση εξωτερικού, ενώ η διακίνηση εμπορευμάτων εσωτερικού αυξήθηκε οριακά κατά 1,9%.

Η έρευνα διακίνησης επιβατών, εμπορευμάτων και κινητών μονάδων στους ελληνικούς λιμένες διενεργείται σε μηνιαία βάση από το1960 και παράγει τριμηνιαία και ετήσια αποτελέσματα.

Η έρευνα αυτή διεξάγεται σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε., η οποία προβλέπει την εναρμόνιση των στατιστικών καταγραφών θαλάσσιων μεταφορών επιβατών, εμπορευμάτων και κινητών μονάδων στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή στατιστικών στοιχείων σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές και η διάθεση των στοιχείων αυτών στους ενδιαφερόμενους χρήστες, Σπουδαιότερος των οποίων είναι η Eurostat.