Αύξηση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας

Θερμό Ρωσοτουρκικό επεισόδιο έξω από τη Λήμνο

Η ήδη οξυμμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, εντάθηκαν ακόμα περισσότερο με το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε εχθές, όταν Ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού, σε απόσταση μόλις 13,6 μιλίων ανοιχτά της Λήμνου.

Βαθαίνει η κρίση μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, γεγονός που πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία άμεσα γνωστοποίησε την πρόθεση της να προχωρήσει σε αντίποινα, στοχοποιώντας πολλούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Άλλωστε και σε στρατιωτικό επίπεδο ρητή υπήρξε η διαταγή του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, προς τον ρωσικό στρατό για «άκρως αυστηρή» απάντηση σε κάθε απειλή των δυνάμεων του.

Το «θερμό» επεισόδιο συνέβη μεταξύ τουρκικού αλιευτικού και ρωσικής φρεγάτας, η οποία βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς για να επιστρέψει στη Ρωσία πρέπει να λάβει την έγκριση των τουρκικών αρχών προκειμένου να μπορέσει να διέλθει από τα στενά των Δαρδανελλίων, την οποία και αναμένει.

Το επεισόδιο

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικό F-16, σηματοδότησε και την πλήρη διάρρηξη των σχέσεων των δύο χωρών, με ένα νέο επεισόδιο που αυτή τη φορά αφορούσε σε ανταπάντηση της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, εχθές στις 09.07 και σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τις ακτές της Λήμνου, ρωσικό πολεμικό πλοίο, κατόπιν συνεχών ειδοποιήσεων του, εξαπέλυσε πυρά κατά τουρκικού αλιευτικού, με την Μόσχα να κάνει λόγο για προειδοποίηση προς αποφυγή της σύγκρουσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Interfax, τουρκικό αλιευτικό πλοίο κινούνταν πλησίον ρωσικού πολεμικού πλοίου, από το οποίο υπήρξε ρίψη προειδοποιητικών βολών για την απομάκρυνση του.

Ο εντοπισμός του τουρκικού αλιευτικού έγινε από τα μέλη του πληρώματος του ρωσικού πλοίου «Smetlivy», όταν αυτό βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων και όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας «το αλιευτικό έπλεε ευθεία κατευθυνόμενο προς το "Smetlivy" και αγνόησε κλήσεις από τον ραδιοτηλέγραφο και τα οπτικά σήματα».

Οι προειδοποιήσεις του ρωσικού πολεμικού πλοίου επαναλήφθηκαν όταν το τουρκικό αλιευτικό σκάφος πλησίασε ακόμα περισσότερο, φτάνοντας σε απόσταση 600 μέτρων, χωρίς όμως να υπάρξει ούτε σε αυτή την περίπτωση καμία ανταπόκριση.

Το γεγονός της επικοινωνίας προειδοποίησης επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, σύμφωνα με το οποίο μέσω του καναλιού διεθνούς ναυσιπλοΐας («link 16») το ρωσικό πλοίο ενημέρωσε το τούρκικο αλιευτικό να μην πλησιάσει περισσότερο από δύο ναυτικά μίλια το Smetlivy.

Η επικοινωνία αυτή του ρωσικού πολεμικού με παραπλέοντα πλοία, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Τελικά η ένταση συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής με το τουρκικό σκάφος να δείχνει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις.

Τότε το ρωσικό πολεμικό έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον του, με την σχετική ανακοίνωση να αναφέρει συγκεκριμένα ότι «το ρωσικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά σε σημείο μπροστά από την τράτα, φροντίζοντας να μη χτυπηθεί».

Κατόπιν αυτής της ενέργειας το τουρκικό αλιευτικό αναγκάστηκε να απομακρυνθεί περνώντας πλησίον του «Smetlivy» σε απόσταση περίπου 540 μέτρων, όπως ενημέρωσε η ρωσική πλευρά.

Αντίδραση και σε διπλωματικό επίπεδο υπήρξε από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στη Μόσχα κλήθηκε στην τουρκική πρεσβεία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το επεισόδιο που σημειώθηκε.

Από την άλλη πλευρά ναι μεν συνιστάται «ηρεμία» προς τη Ρωσία δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποιώντας όμως παράλληλα πως υπάρχουν όρια στην υπομονή που επιδεικνύει η Άγκυρα.

Άλλωστε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο υπήρξε απαγόρευση στο προσωπικό του να ταξιδεύει στην Ρωσία, με κάθε εργαζόμενο να λαμβάνει ειδική άδεια και να αποδίδει λεπτομερή πληροφόρηση για κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό.

Ετοιμοπόλεμος ο οργισμένος Πούτιν

Μία μόλις ημέρα πριν από το επεισόδιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε σαφείς εντολές στις στρατιωτικές ρωσικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία να προχωρούν σε άμεση καταστροφή κάθε απειλής, αλλά και να επιδεικνύουν σκληρή αντίδραση σε κάθε πρόκληση που δέχονται.

Στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού κράτους», τον οποίο επικαλούνται οι εμπλεκόμενες πλευρές στις επιθέσεις κατά της Συρίας, ζητήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο να υπάρξει συντονισμός των στρατιωτικών ενεργειών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, με το Ισραήλ και τον διεθνή συνασπισμό, που δρα υπό αμερικανική διοίκηση κατά της Συρίας.

Ενημέρωσε δε πως στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών παρέχεται από την ρωσική πλευρά στήριξη και στις στρατιωτικές μονάδες της Συριακής αντιπολίτευσης, είτε με αεροπορική κάλυψη είτε με προμήθεια οπλισμού.

Επικαλούμενος την αποτροπή τρομοκρατικών απειλών για την χώρα του, καθώς όπως διευκρίνισε δεν ενεπλάκη στο θέμα της Συρίας εξαιτίας γεωπολιτικών συμφερόντων, σύνεστησε στις ρωσικές δυνάμεις να δράσουν με τον σκληρότερο τρόπο, καταστρέφοντας άμεσα τους στόχους στη Συρία που κρίνονται ως απειλή για τις ρωσικές δυνάμεις.

Παράλληλα, μιλώντας σε εκδήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και θέλοντας να περάσει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της ισχύος που διαθέτει η χώρα του, μίλησε για «την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων και την εφαρμογή προγραμμάτων διαστημικής άμυνας».

Ενώ το διεθνές ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις του καθεστώτος Άσαντ με την μετριοπαθή αντιπολίτευση, αρκεί οι συνομιλίες να γίνουν σε πολιτικό και όχι στρατιωτικό επίπεδο, όπως αξιώνει ο Σύρος πρόεδρος, η Τουρκία διευρύνει την στρατιωτική της δράση στην περιοχή, καθώς αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στο Β. Ιράκ.

Την κίνηση αυτή ενώ την παρουσίαζε η τουρκική πλευρά ως συνήθη εκπαιδευτική αποστολή, ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, είπε ότι πρόκειται για κίνηση έναντι της αυξημένης απειλής για την χώρα του.

Ετικέτες: