Παραπομπή στον εισαγγελέα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη

Την παραπομπή στον εισαγγελέα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, αποφάσισε η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής, για τα χρήματα που έβγαζε σε τράπεζες του εξωτερικού πριν τις εκλογές του 2012 και για μη υποβολή πόθεν έσχες την περίοδο2011-2012, που διατελούσε διευθυντής του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Με την αρμόδια ελεγκτική επιτροπή της Βουλής να συνεχίζει τον έλεγχο πρώην αλλά και εν ενεργεία πολιτικών προσώπων, όσον αφορά στην οικονομική τους συμπεριφορά, έχει ανοίξει ο δρόμος για την δικαστική πλέον διερεύνηση της τέλεσης των συγκεκριμένων αδικημάτων.

Πρόκειται για ένα σύνολο ατόμων μετεχόντων στην πολιτική ζωή της χώρας, με πολλούς εξ αυτών να έχουν διατελέσει και σε υπουργικές θέσεις, που ενώ νομοθετούσαν ή έστω διατύπωναν λόγο επί της οικονομικής κατάστασης της χώρας σε μία προσπάθεια αιτιολόγησης των επώδυνων οικονομικά μέτρων για το σύνολο των πολιτών, ως προσωπική πρακτική επέλεγαν την οικονομική τους ωφέλεια έστω και μέσω παράτυπων ακόμα και παράνομων ενεργειών.

Η έξοδος χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού και η μη δήλωση περιουσιακών τους στοιχείων, αποτελούν συνήθη τακτική πολλών πολιτικών, τις ανάλογες ενέργειες των οποίων ελέγχει η κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει οριστεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Εκ μέρους της επιτροπής ζητήθηκε να ολοκληρωθεί η υπηρεσιακή διαδικασία για την ανάρτηση των δηλώσεων πολιτικών προσώπων στην ιστοσελίδα της Βουλής και εντός των επομένων ημερών θα γίνει και η δημοσίευση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του 2013 (χρήση 2012).

Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό και ελλιπές πόθεν έσχες

Την εξέταση των οικονομικών κινήσεων Χαρδούβελη είχε ζητήσει από τις 20 Ιανουαρίου του 2015 ο πρώην προϊστάμενος για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης, με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του.

Η έξοδος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό εκ μέρους του πρώην υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη, αποτελεί μία εξ αυτών των πολιτικών περιπτώσεων που ελέγχονται, με την σχετική υπόθεση να αποστέλλεται πλέον προς εισαγγελική διερεύνηση.

Κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε των εκλογών του 2012, ο Γκίκας Χαρδούβελης, έβγαζε με τμηματικές καταθέσεις σε τράπεζα του εξωτερικού ποσά που κυμαινόντουσαν από 7.700 έως το ανώτερο 9.800 δολ., αποφεύγοντας να ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ καθώς για ποσά άνω αυτού του ορίου θα ενεργοποιείτο άμεσα ο έλεγχος της τράπεζας της Ελλάδος, ως γνώστης των σχετικών διαδικασιών.

Καθ’ όλο το επίμαχο διάστημα έκανε συνολικά 56 μεταφορές ποσών στο εξωτερικό, συνολικού ποσού 362.417 ευρώ.

Όπως ο ίδιος είχε υποστηρίξει «Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ, όπως φοβήθηκε τότε όλη η Ελλάδα. Και εγώ όπως και πολλοί Έλληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματά μου για να μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου, φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, επρόκειτο για πλήρως φορολογημένα ποσά, τα οποία προέκυψαν ως έσοδα της πολυετούς μισθωτής εργασία του και της συζύγου του. Όσο δε για το ότι αυτά εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, αιτιολόγησε πως τους εν λόγω λογαριασμούς τους διατηρούσε στο εξωτερικό όπου είχε επί πολλά χρόνια έμμισθη προϋπηρεσία, διευκρινίζοντας παράλληλα πως οι μεταφορές των ποσών έγιναν σε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσε σε δημόσια θέση.

Πέραν των δεκάδων μεταφορών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό, από την επιτροπή της Βουλής επισημάνθηκε πως για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 ο Γκ. Χαρδούβελης δεν ήταν συνεπής και στην υποχρέωση του για κατάθεση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, κατά την περίοδο που ήταν διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Συγκεκριμένα από την έρευνα αποδίδονται στον πρώην υπουργό συγκεκριμένες ενέργειες, όπως κατέδειξε η έρευνα, σχετικά με το ότι:

- κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

- κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά, τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.

Ο πρώην υπουργός, για την μη δήλωση πόθεν έσχες την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, προβάλλει ως επιχείρημα ότι προέβη σε συμπληρωματικές δηλώσεις μετά την υπουργοποίηση του, στις οποίες εμπεριέχονται όλα τα στοιχεία.

Η αιτιολόγηση αυτή δεν κρίθηκε ικανή να μεταπείσει τα μέλη της επιτροπής, τα οποία έκριναν την μη μεταβολή της σχετικής απόφασης.

Ετικέτες: