Ενίσχυση των πόρων των Περιφερειών ήταν το κύριο ζητούμενο στη συνάντηση του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ με τον υπουργό Εσωτερικών

Αίτημα η αύξηση της χρηματοδότησης στις Περιφέρειες

  • Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, 2017 - 06:23

Η χρηματοδότηση των Περιφερειών ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία τους και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών με τον Υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη.

Ενώ από την πλευρά της ΕΝΠΕ γίνεται λόγος για ασυνέπεια του κράτους στην υποχρέωση του για χρηματοδότηση των Περιφερειών, εκ μέρους του ΥΠΕΣ γίνεται αναφορά στην αυξητική πορεία των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, συμφωνήθηκε ο ορισμός ομάδας εργασίας μεταξύ  ΕΝΠΕ και υπουργείου, η οποία άμεσα θα καταγράψει  τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και  προϋποθέσεις, οι οποίες εμποδίζουν υπέρμετρα την υλοποίηση έργων και προμηθειών από τις Περιφέρειες, με συνέπεια μεγάλες καθυστερήσεις, στασιμότητα πόρων και αναποτελεσματικότητα. Οι επισημάνσεις θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τα συναρμόδια υπουργεία και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, σημειώθηκε η συμφωνία που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών για ανταλλαγή απόψεων, καθώς θα διαμορφώνεται το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», με τον υπουργό να σημειώνει ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι τόσο ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης όσο ο δεύτερος και η κεντρική κυβέρνηση, ουσιαστικά βρίσκονται από την ίδια πλευρά σε σχέση με τις ανάγκες των πολιτών. Όταν κάτι δεν πάει καλά, η ευθύνη επιμερίζεται σε όλους».

Σε ότι αφορά στο θέμα των πόρων της αυτοδιοίκησης ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) για τις Περιφέρειες, οι οποίοι από το 2014 μέχρι και σήμερα, έχουν μία μικρή αυξητική πορεία, με την παραδοχή όμως ότι αυτό δεν αρκεί σε σχέση με τις μεγάλες ανάγκες.

Ενημέρωσε δε ότι 27 εκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευτούν φέτος, για πρώτη φορά από το 2013, για επενδυτικούς σκοπούς. Τις προηγούμενες χρονιές ήταν μηδενικό αυτό το ποσό.

Μείζον θέμα η χρηματοδότηση

«Οι Περιφέρειες εκπέμπουν SOS, το κεντρικό κράτος δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του για τη χρηματοδότηση των Περιφερειών», ήταν η επισήμανση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Κώστα Αγοραστού.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δήλωσε μετά τη συνάντηση «Θέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα.

Από το 2012 και μετά έχει μειωθεί η χρηματοδότηση των Περιφερειών κατά 60% και πλέον όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες τους, ενώ ειδικότερα οι επενδυτικοί ΚΑΠ έχουν μηδενιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, εμείς έχουμε προσαρμόσει τη λειτουργία μας με λίγα να κάνουμε πολλά, ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες Περιφέρειες θα έχουν πρόβλημα στο άμεσο μέλλον. Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι δεν θα δεχθούμε καμία μείωση χρηματοδότησης στα πλαίσια της επισκόπησης δαπανών (spending review).

Ο Υπουργός μας είπε ότι μέχρι τέλους του 2017 θα εκταμιευθούν 27 εκατομμύρια ευρώ για επενδυτικούς ΚΑΠ (αφορά δαπάνες όπως για συντηρήσεις δρόμων και ηλεκτροφωτισμό). Το ποσό είναι προφανώς μικρό αλλά στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο είναι μία κίνηση. Εμείς ζητάμε κι  ευελπιστούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Παράλληλα, ζητήσαμε από τον Υπουργό να διπλασιασθούν τουλάχιστον οι πόροι για λειτουργικές δαπάνες καθώς μας εκχωρούν διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς τους αναλογούντες ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους.

Μείζον θέμα για τις Περιφέρειες είναι οι παρακρατηθέντες πόροι, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των χρημάτων που αποδόθηκαν στις Περιφέρειες από τον προϋπολογισμό συγκριτικά με όσα προβλέπονται από το Νόμο του «Καλλικράτη» (4,2% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων και 4% επί των συνολικών ετήσιων εισπράξεων ΦΠΑ). Από το 2011 οι παρακρατηθέντες πόροι των Περιφερειών ξεπερνούν το 1,9 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Βεβαίως, στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν ζητάμε όλα αυτά τα χρήματα, αξιώνουμε, όμως εκείνα τα χρήματα για να μην κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες αλληλεγγύης και πρόνοιας προς τους συνανθρώπους μας καθώς και το στρατηγικό αναπτυξιακό χαρακτήρα των Περιφερειών, που είναι ένας εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας.

Ζητάμε τουλάχιστον άλλα 40 εκατομμύρια για να φθάσουμε στο σημείο να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των Περιφερειών στο σύνολό τους».