Θετική αναγνώριση Ευρωπαίων αξιωματούχων για την «έξοδο» της Ελλάδας από τα μνημόνια

  • Τρίτη, 21 Αυγούστου, 2018 - 06:23

Τα δικά τους μηνύματα για την 21η Αυγούστου, η οποία σηματοδοτεί την «έξοδο» της χώρας από τα μνημόνια στέλνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναφέροντας ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα τροχιά, δίνοντας συγχαρητήρια στην Ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία σημειώνεται ότι «Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας».

Για το τριετές πρόγραμμα στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναφέρεται ότι «Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος είναι απόδειξη των προσπαθειών του ελληνικού λαού, της δέσμευσης της χώρας για μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης των ευρωπαίων εταίρων».

Στη δήλωση του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει ότι «Η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας αποτελεί σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι εταίροι επέδειξαν την αλληλεγγύη τους και ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση με χαρακτηριστικό θάρρος και αποφασιστικότητα. Πάντα αγωνίστηκα για να παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Καθώς ο ελληνικός λαός αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του, θα μπορεί να βρίσκει πάντα σ' εμένα έναν σύμμαχο, έναν συνεργάτη και έναν φίλο».

«Ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα»

Για μία ξεχωριστή ημέρα για την Ελλάδα κάνει λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος αναφέρεται σε ένα δύσκολο και μακρύ δρόμο από τον οποίο όλοι πήραν το «μάθημα» τους.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα. Το πρόγραμμα διάσωσής της τελειώνει μετά από ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο από τον οποίο όλοι μάθαμε το μάθημά μας.

Αλλά αυτό ανήκει πλέον στην ιστορία. Σήμερα η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα, η οικονομία έχει μεταρρυθμιστεί και εκσυγχρονιστεί. Ξέρω ότι αυτά τα οφέλη δεν γίνονται αισθητά σε όλο τον πληθυσμό. Αλλά σταδιακά θα γίνουν. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα. Όχι άλλα προπαιτούμενα αλλά και όχι νέες εκταμιεύσεις. Η Ελλάδα ξανακέρδισε τον έλεγχο για τον οποίο αγωνίστηκε. Με τον έλεγχο έρχεται και η ευθύνη. Οι Έλληνες πληρώσανε σαφώς για τις κακές πολιτικές του παρελθόντος. Η επιστροφή σε αυτές θα ήταν ένα κακό λάθος. Η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια θέση όπου μπορεί να απολαμβάνει σε πλήρες βαθμό τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, δεσμευόμενη από τους ίδιους κανόνες όπως κάθε άλλο μέλος. Με αυτήν την έννοια, η Ελλάδα επέστρεψε σήμερα στην ομαλότητα. Καλώς ήρθατε», αναφέρει, ο κ. Σεντένο.

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της»

Τα συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους πολίτες της δίνει μέσω του διαδικτύουo πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα καταφέρατε! Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και στο λαό της για τον τερματισμό του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Χάρη στις τεράστιες προσπάθειες και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, κερδίσατε το αύριο», έγραψε στα ελληνικά μέσω «Twitter» o Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Ελλάδα μπορεί επιτέλους να γυρίσει σελίδα, κανένα νέο μέτρο»

Για την έξοδο από τα μνημόνια που σηματοδοτούν μία νέα σελίδα, χωρίς κανένα νέο μέτρο, κάνει λόγο ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

«Τα πιο δύσκολα βρίσκονται πίσω μας. Όμως το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος του δρόμου και ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για να διασφαλιστεί η μονιμότητα της ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα έκανε περισσότερες προσπάθειες από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ για να εκσυγχρονίσει τη διοίκησή της και την οικονομία της. Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος εφαρμόστηκαν 350 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες βελτίωσαν τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δίνοντας ως παράδειγμα τη μετατροπή ενός δυσθεώρητου δημοσιονομικού ελλείμματος το 2009 σε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2017».

Ο Γάλλος επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η ενισχυμένη εποπτεία θα είναι σε κάθε περίπτωση «πολύ ελαφρότερη» από ένα πρόγραμμα και δεσμεύτηκε πως η Επιτροπή θα φροντίσει να εφαρμοστεί με «ομαλό» τρόπο με τέσσερις αποστολές το χρόνο -δυο εκ των οποίων θα συμπίπτουν με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο- και σεβόμενη την «ακεραιότητα και την κυριαρχία» της Ελλάδας.

«Δεν θα υπάρχει πια η τρόικα, δε θα υπάρχει τίποτα παρόμοιο, ποιοτικά η διαφορά θα είναι μεγάλη. Η Ελλάδα θα είναι «ελεύθερη να ορίζει τη δική της οικονομική πολιτική».

Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε επίσης στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής διοίκησης και της οικονομίας που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά που έγιναν έφεραν αποτελέσματα, όπως η μετατροπή του ελλείμματος 15% το 2009 σε πλεόνασμα το 2017, η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η βελτίωση του περιβάλλοντος των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας, η εξυγίανση του συνταξιοδοτικού συστήματος και του συστήματος περίθαλψης και κοινωνικών παροχών, μέσα από τη δημιουργία ενός μόνιμου και οικουμενικού αλληλέγγυου κοινωνικού εισοδήματος».

«Μέρα γιορτής»

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε διαδικτυακό μήνυμα του μιλά για «Μέρα γιορτής», καθώς όπως σημειώνει «Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα του ΕSM και θα επανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία».

Αναδρομή στην έναρξη των μνημονίων κάνει ο κ. Ρέγκλινγκ, με επισημάνσεις όμως για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας συγκεκριμένα «πριν από οκτώ χρόνια η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Η Ελλάδα είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχασε την πρόσβαση στις αγορές. Έκτοτε η ελληνική οικονομία, ο ελληνικός λαός δούλεψαν πολύ σκληρά για να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα, να εκσυγχρονίσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν ξανά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου η ελληνική οικονομία να γίνει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ελλάδα δεν θα είναι μόνη της. Ο ESM θα είναι ένας μακροχρόνιος εταίρος της Ελλάδας. Έχουμε συμφέρον να τα πάει καλά στο μέλλον η ελληνική οικονομία»

 

Ετικέτες: