«ΡΟΔΙΑΚΗ»

Μ. Ιντζάς: «Στα 50 χρόνια τουρισμού δεν έχουμε βιώσει μία σεζόν... κανονική»

  • Τετάρτη, 8 Ιουνίου, 2022 - 06:26

Αισιόδοξος αλλά και ρεαλιστής για την πορεία της φετινής σεζόν, ο γνωστός ξενοδόχος, μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, ο κ. Μάκης Ιντζάς του ξενοδοχείου “Semiramis”, σε δηλώσεις του χθες, αναλύει τα δεδομένα της εποχής και τι σημαίνουν αυτά για την πορεία του ροδιακού τουρισμού και δίνει μαθήματα ψυχραιμίας λέγοντας ότι «στα πενήντα χρόνια τουρισμού δεν έχουμε βιώσει μία σεζόν…κανονική. Όλο και κάτι συμβαίνει».

Καταρχάς, κληθείς ο κ. Ιντζάς να αναλύσει τη φετινή σεζόν, λέει: «Αυτή τη στιγμή, η τουριστική σεζόν εξελίσσεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Ήδη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχείων της Ρόδου είναι σε πολύ υψηλή πληρότητα, με κυρίως αγορές από πρώτη τη Βρετανία, δεύτερη τη Γερμανία, τρίτη τη Σκανδιναβία (σ.σ. όλες μαζί οι χώρες και της Βόρειας Ευρώπης), και ακολουθούν οι υπόλοιπες, σε πολύ καλά νούμερα». Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι μετά από μία δύσκολη διετία-τριετία και καθώς έχουν αρθεί όλοι οι υγειονομικοί περιορισμοί, ο κόσμος πλέον έχει όλη αυτή τη δίψα να ταξιδέψει. Βέβαια, είναι τα θέλω και τα μπορώ: «θέλω να ταξιδέψω, από την άλλη πρέπει να σκεφτώ τι πακέτο θα ξοδέψω, τι θα καταναλώσω στον προορισμό που θα βρίσκομαι», αν είναι οικογένεια. Όλα αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο…

Οι αεροπορικές εταιρείες ταλαιπωρούν λίγο τους ταξιδιώτες, καθότι και αυτοί δεν μπορούν να βρουν προσωπικό. Εμείς πάλι από τη δική μας πλευρά, έχουμε σοβαρό θέμα με το προσωπικό στα ξενοδοχεία καθότι, λόγω της τριετίας ή άλλαξαν επάγγελμα ή έφυγαν εξωτερικό, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα στένεψαν. Ειδικότητες δεν υπάρχουν, δεν το συζητάμε. Προσπαθούμε να καλύψουμε με διάφορους τρόπους ό,τι συμβαίνει. Να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τη σεζόν και να πάνε όλα καλά».

Σύμφωνα με τον κ. Ιντζά, και μόνο ότι η Ρόδος, αυτή τη στιγμή, έχει καταφέρει σχεδόν να πατσίσει στα επίπεδα του 2019 μέχρι σήμερα, διότι τα έσοδα του πεντάμηνου για την Ελλάδα είναι κάτω, για τη Ρόδο είναι σχεδόν τα ίδια, και οι αφίξεις. Πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα είναι το δυνατό τετράμηνο, όπως σε όλη την ιστορία του τουρισμού, Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος, και ο Οκτώβριος έως τις 10-12, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κρατηθεί στα επίπεδα προ covid».
Όπως είπε, πρέπει να δώσουν ένα κλίμα αισιοδοξίας και τόνισε ότι στα πενήντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του ξενοδοχείου, ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπει συντονισμένες προσπάθειες, και από τους φορείς και από τους επιχειρηματίες, να μπορέσουν να προσπεράσουν όλη αυτή την κρίση.

Στη συνέχεια, ο έμπειρος ξενοδόχος ανέφερε, όμως, ότι τους ταλαιπωρούν πολλά πράγματα, όπως το ενεργειακό, που βέβαια το αντιμετωπίζουν όχι μόνο ως επιχειρηματίες αλλά και ως ιδιώτες, επίσης το θέμα των αναλωσίμων, καθώς έχουν αυξηθεί, κάτι που βλέπουμε όλοι από το καλάθι στο σουπερ-μάρκετ, με αποτέλεσμα τα κόστη, που ήταν ήδη πιεσμένα προ covid και όλες αυτές οι υποχρεώσεις που τραβούν οι επιχειρηματίες όλες αυτές τις δεκαετίες, την τελευταία ιδιαίτερα δεκαετία της κρίσεως, γιατί εμείς, προ-covid είχαμε και μία πολύ δύσκολη δεκαετία ως χώρα, το οποίο μας έχει επιβαρύνει περισσότερο. Είπε, λοιπόν, ότι, όλα αυτά, αρχίζουν και μειώνουν και συμπιέζουν πάρα πολύ.

«Δεν μιλάμε για κέρδος αλλά μιλάμε για τα θέματα επιβίωσης πάλι των επιχειρήσεων», είπε, ακόμη, και εξήγησε ότι είναι ένα κομμάτι το οποίο εκτός από τα μεγάλα fund που έρχονται και επενδύουν και ακούμε πολλά και διάφορα, πρέπει όμως να δώσουμε και έμφαση στον παραδοσιακό ξενοδόχο, «στον ξενοδόχο που έχει κτίσει όλο αυτό το κατασκεύασμα που λέγεται Ρόδος, διότι οι ξενοδόχοι είναι οι πρεσβευτές του τουρισμού-δεν θα είχαμε τουρισμό αν δεν υπήρχαν ξενοδοχεία», τόνισε.

Όσο για την ποιότητα των επισκεπτών, την εισοδηματική τους στάθμη σε σχέση με το 2019, ο κ. Ιντζάς είπε: «Είναι λογικό, μετά από μία πανδημία, οποιαδήποτε εισοδηματική κατηγορία να έχει πληγωθεί. Οπότε, ακόμα και τα υψηλά επίπεδα τουρισμού, εάν είχαν ένα μπάτζετ για παράδειγμα 1000 ευρώ, σίγουρα θα έχει πέσει στα 500-600 ευρώ. Άρα, πόσο μάλλον τα χαμηλά στρώματα, που επιθυμούν και θέλουν να φύγουν πλέον, να δουν λίγο ήλιο και θάλασσα που το βρίσκουν εδώ, ιδιαίτερα στη Ρόδο. Σίγουρα το ποσοστό που ξοδεύει ο μέσος όρος δεν θα είναι αυτά που γνωρίζαμε. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι και οι τιμές που έχουν αντικρίσει εδώ, γενικά έξω, εστίαση, ενοικιαζόμενα-διότι για να ενοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σήμερα, δεν είναι το κόστος της καθημερινής ενοικίασης, είναι η βενζίνη η οποία έχει φθάσει σχεδόν στα 2,5 ευρώ και ανεβαίνει. Αυτό το υπολογίζει. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει, απ’ ό,τι ακούω, και από τους tour-operator, τα τοπικά πρακτορεία, όπου και εκεί το κόστος για τα λεωφορεία τους έχει αυξήσει κάπως το κόστος των εκδρομών, είναι και αυτοί περιορισμένοι. Αλλά, πάνε πολύ καλύτερα από τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα». Δεν παρέλειψε, πάντως να πει ότι θεωρεί ότι από εδώ και πέρα όλοι θα δουλέψουν, θέλοντας και μη γιατί δεν θα υπάρχει και άλλο μέσο εάν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για να έρθουν στο νησί. Σχετικά με τους υγειονομικούς περιορισμούς που έχουν καταργηθεί, ρωτήθηκε εάν τους προβληματίζει ότι δεν υπάρχουν φέτος ξενοδοχεία καραντίνας και ποιο είναι το πρωτόκολλο που ακολουθείται αν υπάρξει κρούσμα σε πελάτη, που δεν χρειάζεται βέβαια νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει ένα μικρό ξενοδοχείο ή apartments για να μπορούν να φιλοξενούν εκεί όσους βρεθούν σ’ αυτή τη δύσκολη θέση αλλά από εκεί και πέρα είναι υποχρεωμένοι, ως ξενοδοχεία, να τους κρατούν μέσα, αν όχι στο ίδιο δωμάτιο, σε άλλο καθώς έχουν ένα ή δύο δωμάτια π ου έχουν γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Πάντως, θέλει να πιστεύει ότι δεν είναι τόσο σοβαρό όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια καθότι το 80% του πληθυσμού στην Ευρώπη έχει εμβολιαστεί ή το περνάνε πολύ ελαφρά δίχως άλλες επιπτώσεις και τόνισε ότι, όπως όλα τα χρόνια , οι ξενοδόχοι στηρίζουν και είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν τον πελάτη μέσα στο ξενοδοχείο με ασφάλεια, αναφέροντας ότι είναι οι ξενοδόχοι είναι οι «πρεσβευτές του τουρισμού».

Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού, καταρχάς επεσήμανε ότι, αυτή τη στιγμή στατιστικά, το 97% της οικονομίας του νησιού αντλείται από τον τουρισμό, άρα είναι πολύ σημαντικό η ΑΣΤΕΡ, ακόμα και αναβαθμισμένη, να μην ήταν η μοναδική Σχολή, αλλά έπρεπε να υπήρχαν και άλλες, οι οποίες να ήταν σε διάφορες βαθμίδες. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν χρειάζεται να βγάζουμε μόνο Διευθυντές καθώς οι κλάδος έχει ανάγκη από σερβιτόρους, καμαριέρες.

Άρα, τη στιγμή που αυξάνεται ο πληθυσμός σε τοπικό επίπεδο αλλά και γενικά η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό, θα πρέπει να προσανατολιστούν προς τα εκεί. Στη σημερινή εποχή με την ψηφιοποίηση, τις διαδικτυακές εφαρμογές και επικοινωνίες κτλ., θα μπορούσε να υπάρχει ένας σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός, να δυναμώσουν τα παιδιά, να έρθουν προς αυτό το επάγγελμα, να μπορέσουν να το στηρίξουν γιατί οι δυνατότητες είναι τεράστιες, είπε και συμπλήρωσε: «Μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι από αυτό ζούμε, από αυτό τρεφόμαστε γενιές και από αυτό πρέπει να συντηρήσουμε μελλοντικά».

Κλείνοντας, ο κ. Ιντζάς, είπε συμπερασματικά ότι η  εξέλιξη της σεζόν πάει ομαλά, βέβαια αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και παρακολουθούν τον γείτονά μας, αλλά με το ενεργειακό, το αυξημένο κόστος αλλά και τις ελλείψεις που ίσως παρουσιαστούν μετά τον Αύγουστο, και την κατάσταση στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει.  Ερωτηθείς, πάντως, εάν είναι ρευστά τα πράγματα και φέτος, είπε χαρακτηριστικά: «Στα πενήντα χρόνια τουρισμού δεν έχω βιώσει μία σεζόν…κανονική. Όλο και κάτι συμβαίνει»!

 

Ετικέτες: