Σήμερα ψηφίζεται από τη Βουλή η εξαίρεση των εργαζομένων του Ν. Αιγαίου από τη διαθεσιμότητα

Περνά με διάταξη

Με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή απ’ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο νομοσχέδιο «Νόμος περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών και άλλες διατάξεις», που έχει εισαγάγει προς ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με διάταξη νόμου, όπως είχε αναφέρει στο χθεσινό φύλλο η “Κοινή Γνώμη”, εξαιρούνται από το καθεστώς διαθεσιμότητας συνολικά 58 υπάλληλοι με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, οι όποιοι εργάζονται σε υπηρεσίες του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στο νησιωτικό χώρο.

Η ρύθμιση αφορά εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και καλύπτει όλες τις περιπτώσεις των ΙΔΑΧ που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στις προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται σήμερα η ψήφισή του.

Τι αναφέρει η σχετική διάταξη

Με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή απ’ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο νομοσχέδιο «Νόμος περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών και άλλες διατάξεις», που έχει εισαγάγει προς ψήφιση το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετουσιώνεται σε πράξη η υπόσχεση για εξαίρεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της αιρετής Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου απ’ το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, κατατέθηκε στο νόμο περί ναρκωτικών τροπολογία με θέμα: «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ρύθμιση θεμάτων υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και της Περιφέρειας Αιγαίου», στην οποία και αναφέρεται ότι συμπληρωματικά προστίθεται στις εξαιρέσεις απ’ τη διαθεσιμότητα (Ν. 4093/2012 όπως τροποποιήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 19/11/2012) και το ακόλουθο εδάφιο:

«Επίσης, η παρούσα διάταξη δεν καταλαμβάνει τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου της κατηγορίας Δ.Ε. των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων οι οποίοι κατέχουν οργανική θέση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υπηρετούν σε υπηρεσίες των ως άνω φορέων, που εδρεύουν στα νησιά. Οι ως άνω υπάλληλοι επιστρέφουν στη θέση τους από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εκτός εάν έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για μετάταξη και δεν υποβάλουν στο φορέα προέλευσής τους γραπτή δήλωση ανάκλησης της ανωτέρω αίτησης, εντός προθεσμίας πέντε ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».

Όπως φαίνεται στο τελευταίο μέρος της τροπολογίας, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εργαζόμενοι που να έχουν κινήσει ήδη τη διαδικασία και να θελήσουν να μεταταχθούν σε άλλη υπηρεσία, καταλαμβάνοντας κάποιες απ’ τις θέσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα.

“Η ρύθμιση “υπακούει” στη συνταγματική επιταγή για την ιδιαίτερη αντιμετώπθση του νησιωτικού χώρου”

“Η ρύθμιση αυτή «υπακούει» στην συνταγματική επιταγή για την ιδιαίτερη αντιμετώπιση του νησιωτικού χώρου από τον κοινό νομοθέτη και από τα όργανα της διοίκησης”, αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, Παναγιώτης Ρήγας.

Ο κ. Ρήγας, στη δήλωσή του όμως βάζει και κομματικές προεκτάσεις, ασκώντας κριτική σε όλους εκείνους που όπως χαρακτηριστικά τονίζει, προσδοκούσαν σε κομματικά οφέλη, από την αρνητική εξέλιξη του θέματος.

“Κυρίως όμως, συνιστά αποστομωτική απάντηση και πανηγυρική διάψευση όλων εκείνων που έπαιξαν με την δικαιολογημένη αγωνία των εργαζομένων και προσδοκούσαν κομματικά οφέλη από την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης”.

Λιτή η δήλωση του Γιάννη Μαχαιρίδη

“Περνά η συμφωνία, την οποία είχαμε κάνει με τον υπουργό και το Γενικό Γραμματέα και ήταν κάτι για το οποίο είχαμε ενημερώσει τους εργαζόμενους. Είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την εξέλιξη”, δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης στην “Κοινή Γνώμη”.