Συμμετοχή της Ελ. Φτακλάκη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INSTALL

Η δια βίου μάθηση στην Ελλάδα

Ομιλήτρια στο εθνικό συνέδριο με θέμα “Η Διά Βίου Μάθηση αρωγός στην αντιμετώπιση της κρίσης” το οποίο λαμβάνει χώρα στην Αθήνα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INSTALL για τη δια βίου μάθηση στην Ελλάδα είναι η αντιπεριφερειάρχης Ελευθερία Φτακλάκη.

Το “παρών” στη διημερίδα που πραγματοποιείται από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλο, έδωσαν ο Γ.Γ του υπουργείου Αθ. Κυριαζής, η Γ.Γ. της δια βίου μάθησης Ελ. Καραντζόλα και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Α. Κατσιφάρας. Στο εθνικό συνέδριο συμμετείχαν όλες οι Περιφέρειες της Ελλάδας με τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

 

Ολοκληρωμένο σχέδιο και αποκέντρωση

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Φτακλάκη επεσήμανε μεταξύ άλλων τη σπουδαιότητα της δια βίου μάθησης και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, καταγγέλλοντας το γεγονός της παντελούς απουσίας ολοκληρωμένης πολιτικής για την εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή τόνισε και την ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων στις Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Επιπρόσθετα, η ίδια είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με ίδιους πόρους μέσω του ΚΕΚ Γ.Γεννηματάς, δράσεις που αξιοποιούνται από την τοπική κοινωνία καθώς, οι πολίτες διαφορετικών ηλικιών και ειδικοτήτων και ιδιαίτερα οι άνεργοι συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα προγράμματα, τα οποία ήδη ολοκληρώνονται, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα της δια βίου επιμόρφωσης και στην απασχόληση.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι κρίνεται απαραίτητο τα εν λόγω προγράμματα να αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες, που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας ενώ σημείωσε πως απαιτείται καλύτερος συντονισμός ανάμεσα σε Περιφέρειες και Δήμους.

Τέλος, εστιάζοντας την κριτική της στο γεγονός πως “παρόλο που έχουν ανακοινωθεί εδώ και δυο χρόνια, δεν έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα των Δήμων που χρηματοδοτούνται από τη Γ.Γ. της Δια Βίου Μάθησης”, υπογράμμισε μήπως “αυτή η καθυστέρηση καταδεικνύει τη δυσκαμψία του υπουργείου να υλοποιήσει προγράμματα για τους Δήμους και άρα, θα πρέπει τελικά να αποκεντρωθούν οι αρμοδιότητες αυτές”. Αξίζει να αναφερθεί πως, “η αντιπεριφερειάρχης έκανε σαφής την πρόταση από πλευράς Περιφέρειας, που αφορά στην ανάληψη ουσιαστικών αρμοδιοτήτων με την ανάλογη αντιστοίχηση των πόρων, κάτι που έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τους εκπροσώπους των Περιφερειών που συμμετείχαν”.