Σκληρή παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΠΕΑ Ευάγγελου Βαμβακάρη στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης

“Παραμένει αδιάφορος και αλαζόνας”

- Την “ανεπάρκεια” του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ο ίδιος στην επιστολή του - Ζητά “τα αυτονόητα” για τους ερασιτέχνες αλιείς και δη στις Κυκλάδες

“Αναξιόπιστος, αλαζόνας ανεύθυνος και αδιάφορος” χαρακτηρίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων), Ευάγγελο Βαμβακάρη στην επιστολή που απέστειλε προς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ειδικότερα, ο κ. Βαμβακάρης, επισημαίνει το σταθερό αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων για χρήση διχτυών, τονίζοντας ότι κρίνεται αναγκαίο να στηριχθούν όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο μέσω της ύπαρξης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα τους επιτρέπει να ψαρεύουν με δίχτυα και παραγάδι καθώς έχει δοθεί το “πράσινο φως” από την Ευρωπαία Επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη.

Μάλιστα ο πρόεδρος μετά από την παρούσα επιστολή εάν δεν έχει ανταπόκριση, προτίθεται να ζητήσει την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να προασπιστεί η παραδοσιακή τέχνη της αλιείας, με την οποία όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη περίοδο, όπως εξηγεί, “στηρίζουν τις οικογένειές τους”.

“Δεν έχει θεσμοθετηθεί ανάλογη ρύθμιση”

“Εγώ, αλλά και χιλιάδες παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες κυρίως της νησιωτικής Ελλάδας, με μεγάλη αγανάκτηση, καταγγέλλουμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη ως αναξιόπιστο αλαζόνα, ανεύθυνο και αδιάφορο υπουργό”, καθώς “δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις του”.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαμβακάρης μέσα από δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” υπενθύμισε πως, “ο κ. Τσαυτάρης είχε δεσμευθεί απέναντι στη διοίκηση της ΠΟΠΕΑ ότι αν η Επίτροπος Αλιείας της Ε.Ε. συμφωνήσει με το αίτημά μας για νομιμοποίηση της ημιεπαγγελματικής αλιείας με δίχτυα – παραγάδια, τότε άμεσα θα θεσμοθετηθεί παρόμοια ρύθμιση όπως στην Κύπρο και την Ισπανία και για τους Έλληνες παραδοσιακούς αλιείς”.

Μάλιστα ο κ. Βαμβακάρης, τόνισε ότι, απέστειλε επιστολή προς την κ. Δαμανάκη που είναι επίτροπος αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ορμώμενος από τα επιχειρήματα του υπουργού, που ήθελαν να μην πραγματοποιείται το αίτημα των χιλιάδων ερασιτεχνών αλιέων, καθώς η ευρωπαϊκή πλευρά δεν αποδεχόταν το “υλοποιήσιμο” του αιτήματος.

“Ο υπουργός, όχι μόνο αδιαφόρησε, αλλά συγχρόνως μας εξαπάτησε εκθέτοντας την κ. Δαμανάκη” και “ισχυριζόμενος εγγράφως αλλά και προφορικά μέσω των συνεργατών του, πως τόσο η ΕΕ όσο και η κ. Δαμανάκη δεν εγκρίνουν παρόμοια νομοθετική ρύθμιση. Μετά από επιστολή μου στην κ. Δαμανάκη και μετά από επανειλημμένες επικοινωνίες που είχα στις Βρυξέλλες με συνεργάτες της, η Επίτροπος Αλιείας διαψεύδει τον υπουργό”, ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι έχει στην διάθεσή του τη σχετική επιστολή.

Αιχμές... για την αδιαφορία του υπουργού

Στο περιεχόμενο της επιστολής του προς τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο κ Βαμβακάρης, αναφέρει πως, παλαιότερα, με την “ιδιότητα του πολιτευτή και του περιφερειάρχη Κυκλάδων της Πολιτικής Άνοιξης”, είχε προωθήσει ζητήματα αλιείας “που το κόμμα τότε, μου είχε αναθέσει λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου με το αντικείμενο”. Λέγοντας πως, για να μην ικανοποιηθεί ένα αίτημα, “εκείνο που έχω διαπιστώσει με την εμπειρία μου ως πολιτευτής και ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση” αφού “δεν κυβερνούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και υπουργοί, αλλά οι υπάλληλοι των υπουργείων και οι άσχετοι συνεργάτες των υπουργών”, πρόσθεσε ακόμη πως, “Μπορεί ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης να είναι ένας άριστος καθηγητής, μπορεί να έχει master και διδακτορικά, μπορεί να γνωρίζει τα αγροτικά θέματα, όμως δε διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις σε ζητήματα αλιείας”. Ακριβώς γι αυτό, όπως συμπληρώνει “θα έπρεπε λοιπόν μετά την επιστολή της κ. Δαμανάκη να δώσει εντολή στους συνεργάτες του και ιδιαίτερα στο διευθυντή της Διεύθυνσης Αλιείας του υπουργείου του, σε διάστημα 3 μηνών, να εφαρμοστεί παρόμοια νομοθετική ρύθμιση όπως της Κύπρου. Όμως ο κ. υπουργός παραμένει αδιάφορος και αλαζόνας της εξουσίας”.

Η “απαθής” στάση του υπουργού, για τον πρόεδρο, ενδεχομένως να σημαίνει και κάτι ακόμη. “Εκτός βέβαια αν όλη αυτή η αδιαφορία του, υποκρύπτει προσπάθεια συγκάλυψης πώλησης των αλιευτικών δικαιωμάτων επί των αχρησιμοποίητων 4.349 GT και 9.352 KW βάσει της κοινής ΚΑΠ 2012 (Διακρατικές συμφωνίες παραχώρησης Εθνικών Αλιευτικών Δικαιωμάτων) και φοβάται την κατακραυγή που θα προκαλέσει μία τέτοια ενέργεια σε βάρος των Ελλήνων ψαράδων”, υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Ως τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κληθείς να παραχωρήσει τις δηλώσεις του σχετικά με το πόσο σημαντική θα ήταν η εξέλιξη που θα αφορούσε στην ικανοποίηση του αιτήματος των ερασιτεχνών αλιέων, ο Ευάγγελος Βαμβακάρης δήλωσε, “Το θέμα είναι σημαντικό. Πολλοί συνταξιούχοι, μικροσυνταξιούχοι ή και υπάλληλοι που έχουν πληγεί με τις περικοπές, βοηθούν τις οικογένειές τους με το ψάρεμα”. Σημείωσε ακόμη πως, “πολλοί είναι εκείνοι οι ψαράδες που με καλούν και με ρωτούν τί πρόκειται να γίνει με αυτά που ζητάμε”. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ομοσπονδία ανήκουν δεκαπέντε σύλλογοι και στις Κυκλάδες υπάρχουν εκατοντάδες ψαράδες.

Ο κ. Βαμβακάρης, εκφράζοντας την πρόθεσή του να μη θέσει τέλος “στο δίκαιο και αυτονόητο αγώνα”, αναφέρει πως, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση κι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα αποστείλει ανάλογη επιστολή και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία από τη στιγμή που η κ. Δαμανάκη ανέφερε ότι μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο. Θα απευθυνθώ ακόμη και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη μετά από την επιστολή μου”, σημειώνει ολοκληρώνοντας το θέμα.

Ετικέτες: