Συνέντευξη με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων κατά την παραμονή τους στη Σύρο

“Απαιτείται επανάσταση συνείδησης”

Οι Κώστας Διάκος και Χριστίνα Ευθυμιάτου μιλούν για την Πολιτική Οικολογία και την Πράσινη Οικονομία

Να τονώσουν τη σχέση τους με τους πολίτες και να “ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή τους” στα καθημερινά ζητήματα επιθυμούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με δεδομένο πως διανύουμε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη που απαιτεί “επαναπροσδιορισμό των αξιών” και “συνεργασία με το περιβάλλον”.

Την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, παραχώρησαν στην “Κοινή Γνώμη” δύο από τα στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου, Κώστας Διάκος και το στέλεχος της Περιφερειακής Γραμματεία των Οικολόγων στο Νότιο Αιγαίο, Χριστίνα Ευθυμιάτου.

Ενόψει της προεκλογικής περιόδου, όπως αναφέρουν, εντείνουν τις προσπάθειες της επικοινωνίας με τους πολίτες και στα νησιά, έχοντας ως σκοπό, όπως σημειώνει η κ. Ευθυμιάτου, “να ανταλλάξουμε απόψεις για πολλά ζητήματα και να εξετάσουμε ποιος θα είναι ο ρόλος στις επόμενες εκλογές”.

Δυναμώνουν την παρουσία μέσω της Αυτοδιοίκησης

Η συζήτηση με τα δύο στελέχη ξεκίνησε με την κ. Ευθυμιάτου να αναφέρει πως, “Υπάρχει η ανάγκη να γίνουν πιο κατανοητές οι θέσεις των Οικολόγων στον κόσμο, με δεδομένο ότι το “κακό” που όλοι βλέπαμε, ήρθε” εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσουμε τί είδους σύνδεση έχει η οικονομία με τη φύση και την κοινωνία”.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Διάκος και συμπληρώνοντας τα ανωτέρω, τόνισε, “Η απήχηση της Οικολογίας πλέον είναι τεράστια. Σήμερα, όσοι μέχρι χθες θεωρούσαν γραφικούς τους Οικολόγους έχουν στα προγράμματά τους ολόκληρες ενότητες περιβαλλοντικών θεμάτων”, λέγοντας ότι, “Στην Ελλάδα υπάρχει ένα δεδομένο πολιτικό σύστημα με νοοτροπία που είναι αντίθετη με εκείνη της άσκησης πολιτικής από την πλευρά της Πολιτική Οικολογίας. Η Πολιτική Οικολογία έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά. Τη λογική της συναίνεσης που σημαίνει κουβεντιάζουμε. Το δεύτερο στοιχείο είναι η ανοχή στο διαφορετικό και το τρίτο είναι το συνθετικό στοιχείο στις αποφάσεις και στις δράσεις. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι έχουμε την απόλυτη αλήθεια όπως υποστηρίζουν τα άλλα κόμματα. Εμείς θεωρούμε ότι λέμε αλήθειες και είμαστε διατεθειμένοι να τις διορθώσουμε αν κάνουμε λάθος” σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επίσης, ως βασική προϋπόθεση εφαρμογής όσων υποστηρίζει η Πολιτική Οικολογία ορίζεται “η συμμετοχή του πολίτη” στην καθημερινότητα, υποστηρίζοντας πως αυτό, προκειμένου να επιτευχθεί “πρέπει να γίνει μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Στόχος άλλωστε των Οικολόγων είναι και “η ευαισθητοποίηση των νέων”. Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε η κ. Ευθυμιάτου στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα πολλές συναντήσεις με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου με τους πολίτες.

Αλλαγή νοοτροπίας και αυτάρκεια

Δίνοντας έμφαση σε πρόσφατα περιστατικά που συνέβησαν στις Κυκλάδες, η συζήτηση έφερε στο προσκήνιο την πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων για αυτάρκεια σε τοπικό επίπεδο. “Το ατύχημα στη Σαντορίνη δεν είναι τυχαίο περιστατικό” επισημαίνει χαρακτηριστικά η κ. Ευθυμιάτου, λέγοντας πως, “θέτει επί τάπητος το θέμα της ιδιαίτερης ενεργειακής ανάγκης και των μεγάλων απαιτήσεων που έχουν τα νησιά σε αυτό το επίπεδο”. “Με το σύστημα που αυτές οι ανάγκες “καλύπτονται”, εκτός από την περιβαλλοντική επιβάρυνση προσθέτουν και μεγάλο κόστος”, αναφέρει η ίδια, στα λεγόμενα της οποία συμπληρώνει ο κ. Διάκος πως, “Η Πολιτική Οικολογία είναι υπέρ της τοπικής αυτάρκειας. Κάθε πρόβλημα σε έναν τόπο προκύπτει επειδή εξαρτάται από κάπου αλλού. Η Σαντορίνη που έχει ήλιο και αέρα, θα μπορούσε ευχερώς να έχει αυτάρκεια χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όμως αυτή η επιλογή περιορίζει το κόστος της εταιρείας που ετοιμάζουμε να ξεπουλήσουμε και λέγεται ΔΕΗ. Η χώρα μας είναι προνομιακή ενεργειακά και αυτό το λένε και οι Τροικάνοι”.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, συνδέοντας μάλιστα το θέμα της Οικολογίας και της Πράσινης Οικονομίας μιλούν “για διαφορετικό τρόπο σκέψης από τον επιβεβλημένο”. Χαρακτηριστικά ο κ. Διάκος προσθέτει ότι, “Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα οικονομικό μέγεθος και όχι ζημιά. Αποδίδει και δίνει θέσεις εργασίας”. Οι Οικολόγοι Πράσινοι μάλιστα όταν μιλούν για τοπική αυτάρκεια, εννοούν πως, “Απαιτείται να περιφερειοποιήσουμε και κατ΄ επέκταση να τοπικοποιήσουμε την οικονομία, κάτι που θα διαμορφώσει όρους κοινωνικής αλληλεγγύης” και θα οδηγήσει τους πολίτες “να επαναπροσιορίσουν τις ανάγκες τους. Αυτό για να γίνει χρειάζεται επανάσταση. Και όταν λέμε επανάσταση εννοούμε επανάσταση συνείδησης. Να αλλάξουμε τον εαυτό μας, να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, να αλλάξουμε τον κόσμο”.

Απονομή κέρδους και κοινωνική ανταποδοτικότητα

Στη συνέχεια, τα δύο στελέχη των Οικολόγων Πράσινων παραχώρησαν τη θέση τους αναφορικά και με τη δημιουργία αιολικών πάρκων στα νησιά, θέμα για το οποίο έχει χυθεί αρκετό μελάνι τους τελευταίους μήνες. “Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο το θέμα είναι πώς πρέπει να σχεδιαστεί η πορεία τους σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο”, τονίζει η κ. Ευθυμιάτου, αφού θα πρέπει “να προστατευθεί το περιβάλλον και φυσικά να μην αποτελεί ενέργεια μόνο για το κέρδος των επιχειρηματιών”. Ο κ. Διάκος μάλιστα, σχετικά με το θέμα υπογράμμισε πως “δεν είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτική πρωτοβουλία, όμως είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτική πρωτοβουλία που δεν σκοπεύει παράλληλα με την απονομή κέρδους και στην κοινωνική ανταποδοτικότητα. Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργεί στην κοινωνία ενάντια στην κοινωνία”.

Όσον αφορά στα αιολικά πάρκα “η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας μέσω δημοτικών επιχειρήσεων είναι απαραίτητη και με ποσοστό μεγάλο ώστε να μπορεί να αποφασίζει. Πρότασή μας είναι να δημιουργηθούν εταιρείες με ευρεία λαϊκή βάση και συνεταιριστική λογική”. Στο πλαίσιο των προαναφερθέντων η κ. Ευθυμιάτου ανέφερε πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στη Σίφνο παρουσία του κ. Χρυσόγελου ένα σεμινάριο, στο οποίο έχουν κληθεί να μιλήσουν Ευρωπαίοι συμμετέχοντες για την εμπειρία συνεταιριστικών σχημάτων στον τομέα της Ενέργειας.

“Η συνεργασία θέμα κουλτούρας”

Με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο περιβάλλον, στην ερώτηση αν σε εθνικό επίπεδο τους γινόταν πρόταση στο πλαίσιο μίας κυβέρνησης συνεργασίας να αναλάβουν το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κ. Διάκος απάντησε, “Οι Οικολόγοι Πράσινο έχουν την κουλτούρα της συνεργασίας. Εμείς θα μπορούσαμε αλλά οι άλλοι δεν το επιθυμούν”, επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι, “Οι Οικολόγοι δεν χωρούν στο πλαίσιο που θέλει το πολιτικό σύστημα να απορροφάται ο αδυνατότερος από τον δυνατότερο. Θα υπερασπίσουμε την πολιτική μας αυτονομία και το πολιτικό σκεπτικό μας και με όρους τέτοιους, συνεργαζόμαστε με όλους εκτός από ακραίες εθνικιστικές επιλογές για να είμαστε σαφείς. Είναι θέμα κουλτούρας”.

Οικολογική και όχι περιβαλλοντική Παιδεία

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τα δύο στελέχη των Οικολόγων, μίλησαν και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η Παιδεία να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά στο περιβάλλον και να αποκτήσουν συνειδητά επιλογή ζωής που θα σέβεται αυτό και όσα προσφέρει στον άνθρωπο. “Δεν μιλάμε για περιβαλλοντική εκπαίδευση”, διασαφηνίζει ο Κώστας Διάκος, ορμώμενος από σχετικό ερώτημα, εξηγώντας πως “Οι Οικολόγοι μιλούν για Οικολογική Παιδεία. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν εξαιρετικά κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και να μην υπάρχουν στα προγράμματα”, σχολιάζει, ενώ τονίζει ότι “θέση τους είναι να υπάρχουν σχολεία που θα ευνοούν την πρόσβαση των μαθητών στη φύση. Οι γονείς μαθαίνουμε τα παιδιά να καταναλώνουν ενώ ήρθε η ώρα να τα διδάξουμε πώς παράγουμε”.

Εν κατακλείδι, ο κ. Διάκος αναφερόμενος στη Σύρο, σημείωσε ότι, “είμαστε σε ένα νησί που διαθέτει μεγάλη οικολογική ευαισθησία και αυτό αποδεικνύεται στη στήριξη που έχουμε. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό και η οικολογική ευαισθησία των Συριανών οφείλεται στην ισχυρή πολιτιστική ταυτότητά της. Οι Συριανοί σκέφτονται, πράττουν και κρίνουν. Και είναι σημαντικό στην εποχή μας”.