Διευρύνεται ο κατάλογος των διατιθέμενων προϊόντων στα κυλικεία των σχολείων

Τα επιτρεπόμενα είδη

Τι προβλέπει η εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης του υπουργείου Υγείας

Με την εφαρμογή της νέας υπουργικής απόφασης διευρύνεται για τα κυλικεία των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο κατάλογος των ειδών με πρόβλεψη κατά της παιδικής παχυσαρκίας και γενικότερα των χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με τη διατροφή.

Το υπουργείο Υγείας, θέτοντας αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής, καθαριότητας και παρασκευής τροφίμων εντός των κυλικείων, σύμφωνες με την ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία, περιγράφει ακριβώς τη διαδικασία με την οποία θα παραλαμβάνονται και θα φυλάσσονται τα τρόφιμα στα κυλικεία.

Όπως υπογραμμίζεται, τα προϊόντα που θα πωλούνται στους μαθητές θα είναι με χαμηλά λιπαρά και θα διατίθενται υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και σαλάτες.

Φρούτα – Λαχανικά

Πρώτη στη λίστα με τα επιτρεπόμενα προς πώληση είδη στα σχολικά κυλικεία είναι η κατηγορία των φρούτων και των λαχανικών. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε φρέσκα οπωροκηπευτικά ανάλογα με την εποχή, όπως μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα και βερίκοκα, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα, καθώς και σε αποξηραμένα φρούτα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμαρίων.

Περίοπτη θέση θα έχουν οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, που παρασκευάζονται εντός των κυλικείων χωρίς την παραμικρή προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Επιπλέον, συστήνεται να καταναλώνονται άμεσα μετά την παρασκευή τους σε ποτήρια μιας χρήσεις ανακυκλώσιμου υλικού.

Στην ίδια κατηγορία θα διατίθενται επίσης φρουτοσαλάτες που θα παρασκευάζονται εντός των καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής, χωρίς την προσθήκη γλυκαντικών ουσιών. Χωρίς αλάτι θα πωλούνται και σαλάτες από φρέσκα λαχανικά, καθώς επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.

Την κατηγορία ολοκληρώνουν συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250ml.

Γαλακτοκομικά

Στην κατηγορία των γαλακτομικών, περιλαμβάνεται γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500mil πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά), καθώς και σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max. 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.

Θα διατίθενται επίσης γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως και 200 γραμμάρια και ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα
παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης, ενώ απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων, καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.

Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν, μεταξύ άλλων, τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα και μαλακά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και τα ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

Αρτοπαρασκευάσματα - αρτοσκευάσματα

Αναφορικά με τα απλά αρτοπαρασκευάσματα επιτρέπονται: κουλούρια σησαμένια ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, κριτσίνια, φρυγανιές και κράκερς ολικής άλεσης ολικής άλεσης σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ. Ωστόσο, σημειώνεται ότι θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1% και νάτριο έως 0,5%.

Από την άλλη, από την κατηγορία των απλών αρτοσκευασμάτων επιτρέπονται μουστοκούλουρα και σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ. και μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία πρέπει να έχει κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τρανς λιπαρά έως 0,1% και νάτριο έως 0,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ, και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς η λιπαρή ύλη για τη ζύμη πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Τονίζεται δε, ότι δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας. Επιπροσθέτως, το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.

Πίτσα

Η πίτσα, ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων θα έχει μία θέση στα διατιθέμενα προϊόντα των σχολικών κυλικείων. Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο-νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι, ενώ δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

Σάντουιτς

Τα σάντουιτς, τα οποία αποτελούσαν πάντα μία σταθερή αξία στις σχολικές καντίνες μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου αυθημερόν. Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε
φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι, αρομικό ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική
πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης, ενώ δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να
περιέχει γλυκουρονικό νάτριο. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν λαχανικά όλων των ειδών, ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς, αβγό καλά βρασμένο, καθώς και να προσθέσουν μόνο ελαιόλαδο. Τέλος, επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

Γλυκίσματα και ξηροί καρποί

Από γλυκίσματα, επιτρέπονται: κρέμα και το ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ., χαλβάς και παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50 γρ., μέλι σε ατομική μερίδα και σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γρ.
Τέλος, στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία, ενώ απαγορεύονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.
Στην κατηγορία των υγρών, επιτρέπεται το εμφιαλωμένο νερό, ενώ οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να αγοράζουν αφεψήματα όπως χαμομήλι, φασκόμηλο και τσάι του βουνού χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ο καφές επιτρέπεται μόνο για το προσωπικό, ενώ απαγορεύεται η διάθεση αναψυκτικών.

Ωστόσο, η απορία είναι κατά πόσο οι ιδιοκτήτες των κυλικείων θα μείνουν πιστοί στις υποδείξεις του υπουργείου, αλλά και κατά πόσο οι μαθητές θα ανταποκριθούν στον -διευρυμένο μεν, με περιορισμούς δε- κατάλογο, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη προτίμηση των παιδιών στο έτοιμο φαγητό, το οποίο περνά παράτυπα τις πύλες των σχολείων.