Ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μοχλός σύγχρονης ανάπτυξης

Την ανάγκη αξιοποίησης του πολιτισμού ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής και βασικό μοχλό σύγχρονης ανάπτυξης επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Επί τάπητος τέθηκαν θέματα που αφορούν στη στήριξη και την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι συνδυάζει την προώθηση της γνώσης, της ιστορίας, της τέχνης και του τρόπου ζωής των κατοίκων της περιοχής, με στόχο την ευρύτερη ανάδειξή της.

“Δεξαμενή” για τον τουρισμό

Με την εκτίμηση ότι το 2014 θα είναι δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, επειδή ο πήχης είναι ήδη ψηλά, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που θα μπορούσαν να αποτελέσουν “δεξαμενή” για τον ίδιο. Στόχος των επιχειρήσεων είναι πέρα από την παγίωση της ανόδου που σημειώθηκε το 2013, να επιτευχθεί και νέα άνοδος στις αφίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχε επίσης ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) Θεόδωρος Σούμπασης.

Ενδιαφέρον από τις τουριστικές επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, αναφερόμενος στη φετινή αύξηση του τουρισμού εξέφρασε την προσδοκία των Τουριστικών επιχειρήσεων να υποδεχτούν στη διάρκεια του νέου έτους ακόμα περισσότερο κόσμο, περίπου 18,5 εκ. επισκέπτες, που θα αποδώσουν 13,5 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα. Οι εκπρόσωποί τους εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συνεργαστούν με το υπουργείο και τη νέα διοίκηση του ΤΑΠΑ, με επίκεντρο την αξιοποίηση της τουριστικής άνθησης. Οι ίδιοι ενδιαφέρθηκαν να συνταχθούν προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας τεχνογνωσία την οποία έχουν εφαρμόσει με επιτυχία ξένοι οργανισμοί, όπως ο English Heritage. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο εν λόγω οργανισμός, σε συνεργασία πάντοτε με τον αρχαιολογικό κόσμο, ειδικεύεται στην προστασία και την προβολή της ιστορικής κληρονομιάς της Βρετανίας.

“Εφόδιο” για την προβολή της χώρας

Με τη σειρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι ο πολιτισμός δεν θα πρέπει να θεωρείται μόνο βασικό στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και ένα εφόδιο για την προβολή της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιπλέον, κατέστησε γνωστό ότι το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επιθυμώντας να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη της Ελλάδας, εξετάζει σε πρώτο επίπεδο την επέκταση του ωραρίου σε μια σειρά αρχαιολογικών χώρων, την αύξηση του αριθμού των πωλητηρίων του ΤΑΠΑ, την καλύτερη οργάνωση του e-ticketing και της παρουσίασης των ελληνικών μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων στο διαδίκτυο.

Νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τόνισε μάλιστα ότι το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας είναι η νομοθετική ρύθμιση που ο ίδιος εισήγαγε προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Η ρύθμιση προβλέπει την επέκταση του ωραρίου των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με αύξηση και των εσόδων του δημοσίου, αλλά και των αποδοχών των εργαζομένων.

Καταλήγοντας, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας δύναται να συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με απαραίτητη προϋπόθεση να διατηρείται πάντα ο δημόσιος χαρακτήρας της και να υπάρχει σεβασμός προς την επιστημονική κοινότητα, με την οποία ο τουριστικός κόσμος πρόκειται να συνεργαστεί”.

Παράλληλα, συμφώνησε με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ στη δημιουργία ενός μνημονίου προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα οφέλη του πολιτιστικού τουρισμού

Αναφορικά με τον πολιτιστικό τουρισμό, σημειώνεται ότι πρόκειται για μία μορφή τουρισμού που περιλαμβάνει εκπαιδευτικές περιηγήσεις, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ, προσκυνήματα, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, καθώς και τη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος, του λαϊκού πολιτισμού και της τέχνης. Ο ίδιος συνδυάζεται και με άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού υπαίθρου, συνεισφέροντας στη δημιουργία ενός ελκυστικού διαφοροποιημένου τουριστικού προϊόντος. Μέσω αυτού, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την ιστορία και την αρχαιολογία του τόπου, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική, το γαστρονομικό πλούτο του, αλλά και να γνωρίσει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική δομή και τα διάφορα φεστιβάλ της περιοχής.

Σε λάθος δρόμο ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο πολιτιστικός τουρισμός αναπτύσσεται με ρυθμό 15% τον χρόνο και το 37% όλων των διεθνών ταξιδιών περιλαμβάνει ένα πολιτιστικό στοιχείο. Ωστόσο, τα άκρως απογοητευτικά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής κίνησης της Σύρου μαρτυρούν ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η “μήτρα” των πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νησιωτικό χώρο κατά τους θερινούς αποτελεί για μία ακόμη φορά η εξαίρεση στον κανόνα.

Επιπλέον, μέσα από από την απόφαση για έκδοση ημερολογίου με τους ναούς και τις μονές της Σύρου και όχι με το Θέατρο “Απόλλων” το οποίο φέτος συμπληρώνει 150 χρόνια από την ίδρυσή του, ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης αποδεικνύει ότι αγνοεί τη δύναμη του πολιτιστικού τουρισμού, συνεχίζοντας τις λανθασμένες τακτικές που στερούνται σχεδιασμού και μεθόδου.

Ετικέτες: