Το υπουργείο Εσωτερικών απαντά στην ΠΟΕ – ΟΤΑ για τους δημοτικούς υπαλλήλους

Διευκρινίσεις για την κατάταξη

Με μία λιτή ανακοίνωση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Κιντή παραχωρούνται διευκρινίσεις προς την ΠΟΕ – ΟΤΑ όσον αφορά στην κατάταξη των δημοτικών υπαλλήλων και στη σχέση εργασίας που θα διατηρούν στο εξής.

Σχέση δημοσίου δικαίου... αναδρομικά

Ειδικότερα, στην απαντητική επιστολή, ο κ. Κιντής τονίζει πως “Σύμφωνα με το άρθρο 21, παρ. 4 του ν. 3584/2007 “Οι προσληφθέντες που περιλαμβάνονται και στον πίνακα διοριστέων συνεχίζουν να απασχολούνται μέχρι την προηγούμενη της ορκωμοσίας τους, που θα γίνει μετά τη δημοσίευση της πράξης διορισμού στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”, προσθέτοντας ότι “Η πράξη διορισμού των περιλαμβανομένων στον πίνακα διοριστέων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί με βάση τον πίνακα κατάταξης θα έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία της αρχικής κατά τα ανωτέρω πρόσληψής τους”. Σημειώνει μάλιστα πως, “Ο χρόνος που διανύουν οι ανωτέρω στους ΟΤΑ μέχρι την ορκωμοσία τους θεωρείται πραγματική δημόσια υπηρεσία” αλλά και πως “από την αριθμ.16/1999 απόφαση της Μείζονος Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, η οποία είχε εκδοθεί για την ερμηνεία προγενέστερης διάταξης ομοίου περιεχομένου (άρθρο 9 παρ.12 του ν.2623/1998) ορίζεται ότι η σχέση εργασίας των διορισθέντων μετατρέπεται σε δημοσίου δικαίου αναδρομικά, δηλαδή από την αρχική πρόσληψή τους βάσει των αρχικών πινάκων επιλογής”.

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του, επισημαίνει ακόμη ότι, καθίσταται σαφές πως “στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης προϋπηρεσίας, αλλά κατάταξης του προσωπικού με βάση τα οριζόμενα από τις διατάξεις του ν.4024/2011 για το μόνιμο προσωπικό, και με ημερομηνία έναρξης εκείνη της αρχικής τους πρόσληψης”.