Σήμερα η συνάντηση της ΚΕΔΕ με το υπουργείο Εσωτερικών για ζητήματα κινητικότητας

Αντιδράσεις για τον χριστουγεννιάτικο “μποναμά”

Π. Κροντηράς: Αυξάνονται οι αρμοδιότητες, λιγοστεύει το προσωπικό, ερημοποιούνται τα νησιά

Άμεσο ήταν το κύμα των αντιδράσεων που προκλήθηκε μετά την επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους της χώρας, μέσω της οποίας καθορίζονται τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα τεθούν σε κινητικότητα οι “πλεονάζοντες υπάλληλοι”.

Η ΚΕΔΕ με επιστολή της απαίτησε επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ληφθεί καμία οριστική απόφαση προτού ενημερωθεί αναλυτικά το Συλλογικό Όργανο των δήμων, το οποίο θέτει επί τάπητος ξανά τα προβλήματα λειτουργίας που βιώνει η Αυτοδιοίκηση με τις αυξημένες αρμοδιότητες και το – σε έλλειψη – προσωπικό.

Η συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.30 το πρωί σε μία προσπάθεια του υπουργείου να μειώσει την ένταση των αντιδράσεων.

Πάντως, άμεση ήταν η διαμαρτυρία των δημάρχων από την πλευρά των Κυκλάδων, οι οποίοι τόνισαν στο χθεσινό άρθρο της “Κοινής Γνώμης” ότι δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια ενώ χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς απέστειλε ανακοίνωση στα Μέσα Ενημέρωσης, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του στα σχέδια της κυβέρνησης που θίγουν – όπως ξεκάθαρα υποστηρίζει – το νησιώτικο χώρο.

ΚΕΔΕ: Ζητάμε επειγόντως συνάντηση

Η ΚΕΔΕ μετά τη φωνή διαμαρτυρίας των δήμων πανελλαδικά, απαίτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικά για την ατζέντα του υπουργείου που περιλαμβάνει ένα νέο ακόμη χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή που στάλθηκε, τονίζεται πως, “Μας είχατε διαβεβαιώσει ότι οποιαδήποτε σχετική μελέτη, πριν καταλήξει σε συμπεράσματα και δημοσιοποιηθεί θα είχε τεθεί υπόψη μας. Αντιθέτως, το υπουργείο προχώρησε σε ανακοίνωση των συμπερασμάτων για κάθε δήμο χωριστά, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί μεγάλες απορίες, ερωτηματικά και εύλογες αντιδράσεις για τις προτάσεις της μελέτης. Η μελέτη φέρεται να περιλαμβάνει κριτήρια και παραδοχές χωρίς να γίνεται κατανοητή η επιστημονική αναγκαιότητα αυτών των κριτηρίων”.

Για όλα τα παραπάνω, η ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι αντιπροσωπεία της, πρέπει “επειγόντως” να συναντηθεί με τους αρμοδίους.

Το αίτημα φαίνεται να έγινε αποδεκτό καθώς ήδη προγραμματίστηκε σήμερα το πρωί η αντιπροσωπεία των ΟΤΑ να επισκεφθεί το υπουργείο.

Ρίχνουν τους τόνους

Η αποδοχή του αιτήματος των δήμων, όπως όλα δείχνουν γίνεται ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος, εν μέσω διαμαρτυριών, προέβη σε διευκρινίσεις λέγοντας ότι θα πρέπει να καταγραφεί ακριβώς ο αριθμός των υπαλλήλων ώστε να είναι γνωστό πόσοι είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, προκειμένου να είναι εφικτή η επικαιροποίηση των στοιχείων. Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου κατά πάσα πιθανότητα θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι δε θα θιγούν οι δομές – κοινωνικές και προνοιακές – ενώ θα υπογραμμισθεί η ανάγκη σύστασης ομάδας εργασίας από την ΚΕΔΕ, η οποία θα χρειαστεί να συνεργαστεί με το υπουργείο Εσωτερικών.

Π. Κροντηράς: Η κυβέρνηση αγνοεί τη ρήτρα της νησιωτικότητας

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας του, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς μετά την επιστολή του υπουργείου, καταθέτει την πλήρη αντίθεσή του με τις αλλαγές που επιχειρείται να προωθηθούν, τονίζοντας ιδιαίτερα, την ανάγκη να διαφυλαχθεί η οντότητα των δήμων.

Ξεκινώντας από τη χρονική στιγμή που επέλεξε το υπουργείο να κοινοποιήσει το έγγραφο με το οποίο ζητείται η καταγραφή των υπαλλήλων για να “ανάψει το πράσινο φως” της διαδημοτικής κινητικότητας, σημειώνει ότι, “από μόνη της η επιλογή αυτού του χρόνου είναι μια πολιτικά και ανθρωπιστικά καταδικαστέα ενέργεια, που εκθέτει ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της”, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι, “η κεντρική διοίκηση επιμένει να αγνοεί τη συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας”.

Διαφωνούμε τον “μποναμά” του υπουργείου

Όσον αφορά στα δεδομένα που αλλάζουν για το δήμο Τήνου, ο κ. Κροντηράς σημειώνει ότι, “ο δήμος μας προέρχεται από την συνένωση τριών ΟΤΑ, έχει την ευθύνη ολόκληρης της Τήνου, προβληματική ενδοεπικοινωνία και επικοινωνία με το διοικητικό κέντρο της Σύρου και διαρκώς διευρυνόμενες αρμοδιότητες που έρχονται χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη νέων πόρων (αντισυνταγματικό) και νέου προσωπικού”. Συμπληρώνει μάλιστα, πως “Ειδικά όμως για την Τήνο, ξεχάσατε κοι αρμόδιοι ότι η Τήνος ως έδρα του πανορθόδοξου προσκυνήματος της Παναγίας αλλά και διαρκώς αναπτυσσόμενος τουριστικά τόπος, έχει να παρουσιάσει άνω του 1.000.000 αφιξοαναχωρήσεις κατ έτος, με ό,τι αυτό σημαίνει για το Δήμο του νησιού”.

Ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία του, ο δήμαρχος, δηλώνει ότι, “Χωρίς περιστροφές δηλώνουμε απογοητευμένοι με τον “μποναμά” του υπουργείου και ταυτόχρονα τη συμπαράστασή μας στους εργαζομένους του δήμου και τους συναδέλφους τους ανά την χώρα. Θα είμαστε δίπλα τους στα δεινά που διαφαίνεται ότι έρχονται γι αυτούς. Εξυπακούεται ότι κάθε κινητικότητα ή όπως αλλιώς ονομαστεί με δεδομένη την ευρηματικότητα της κεντρικής διοίκησης και τον πλούτο της γλώσσας μας, θα μας βρίσκει αντίθετους εκτός αν περιορίζεται σε γνήσια εθελοντική και μόνο. Τέλος προτρέπουμε το αρμόδιο υπουργείο να μελετήσει καλύτερα όχι μόνο τη συνταγματική ρήτρα περί νησιωτικότητας αλλά και τις συνθήκες ζωής ενός νησιού και τις υποχρεώσεις που γεννά για ένα δήμο όπως αυτός της Τήνου”.

Ετικέτες: