Ο υπουργός Εσωτερικών για τους εργαζόμενους στους Δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Ακόμη δεν μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να υπολογίσει τον αριθμό των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου που εργάζονται στους δήμους, δήλωσε χθες το πρωί ο υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Ο υπουργός δήλωσε εκ νέου ότι θα κλείσουν όλες οι ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε μισθό διευθυντή δημοτικής επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης της επαρχίας, που αγγίζει τα 7.000 ευρώ.

Ο κ. Γρηγοράκος άφησε υπαινιγμούς για διευθυντή ΔΥΕΑ που αμείβεται με το μισθό των 7.000 ευρώ, τονίζοντας ότι και οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα μπουν στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου.

Οι δηλώσεις

Για τον αριθμό των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, αλλά και για τις δημοτικές επιχειρήσεις μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή.

Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι στους δήμους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, εργάζονται αυτή τη στιγμή 93.973 υπάλληλοι. Από αυτούς, 66.821 υπάλληλοι είναι δημοσίου δικαίου και ΙΔΑΧ, 12.363 είναι έκτακτο προσωπικό, 10.110 είναι το τακτικό προσωπικό των ΝΠΔΔ και 4.679 είναι το έκτακτο προσωπικό στα ΝΠΔΔ.

Όσον αφορά όμως τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου που εργάζονται στους ΟΤΑ, το υπουργείο δεν έχει κανένα στοιχείο για τον αριθμό τους και δεν μπορεί να τους υπολογίσει.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα κλείσει τις ζημειογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, παρ' όλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους.

“Θα μπει λουκέτο μόνο στις ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται και από τον “Καλλικράτη”. Το ποιες θα είναι αυτές δεν το γνωρίζει ακόμα το υπουργείο, καθώς από τις 750 δημοτικές επιχειρήσεις, μόνο οι 520 έχουν αποστείλει στοιχεία, ενώ απομένουν 230 για να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση”.

Ο κ. Γρηγοράκος αναφέρθηκε και στα δημοτικά ραδιόφωνα ρίχνοντας το μπαλάκι στους δήμους. “Αν μπορούν οι δήμοι να συντηρήσουν τα δημοτικά τους ραδιόφωνα, ας τα συντηρήσουν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για ποια ΔΕΥΑ χτυπά το “καμπανάκι”;

“Υπάρχουν ακόμα δημοτικοί υπάλληλοι που παίρνουν μισθούς μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρώ”, δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος και ανέφερε ως παράδειγμα μισθό διευθυντή δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) στην επαρχία που ο μισθός του αγγίζει τα 7.000 ευρώ.

“Αυτός είναι και ο λόγος που θα εντάξουμε τις Δ.Ε.Υ.Α. στο ενιαίο μισθολόγιο”, είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι “δεν θα πειράζουμε τους 4.500 υπαλλήλους των Δ.Ε.Υ.Α., αλλά η κατάσταση αυτή με τους μισθούς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατόν οι μισοί δήμοι της χώρας να διαθέτουν το 85% των πόρων τους σε μισθούς”.

Ετικέτες: