Οικονομικά και κοινωνικά οφέλη
- Τρίτη, 11 Μαρτίου, 2014 - 06:10
Η δυναμική και τα οφέλη που μπορεί να αποδώσει στην οικονομία και την κοινωνία ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, σε μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού από άλλες περιοχές του κόσμου, ανέπτυξε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη στη σχετική Διάσκεψη που ξεκίνησε χθες στο μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνόδου Υπουργών Τουρισμών της ΕΕ.
Η διάσκεψη αποτέλεσε αφορμή για την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών, σχετικά με τον παράκτιο τουρισμό, τον τουρισμό κρουαζιέρας, το γιώτινγκ, τη διαχείριση των ακτών, τα θαλάσσια clusters, την θαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά και την συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η προώθηση του αειφόρου θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού στην ΕΕ.
Πυλώνας ανάπτυξης και ανάκαμψης
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, η υπουργός υπογράμμισε πως ο τουρισμός αντιπροσωπεύει έναν από τους πιο ανθεκτικούς τομείς ενάντια στην κρίση, έναν πυλώνα ανάπτυξης, ανάκαμψης και ανταγωνισμού όχι μόνο για τις εθνικές οικονομίες αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη συνολικά. Εξήγησε μάλιστα πως η τουριστική βιομηχανία αποτελεί έναν βασικό τομέα της ευρωπαϊκής οικονομίας, που δημιουργεί πάνω από 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ (άμεσα ή έμμεσα), απασχολώντας 20 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνεισφέροντας στην κοινωνική συνοχή σε όλη την ήπειρο. Κατέστησε δε σαφές πως η Ελλάδα, ως παράκτια χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη παράκτια ζώνη στην Ευρώπη, επενδύει στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, δεδομένου ότι η ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρώπης, είναι μεταξύ άλλων, πρώτιστη προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας.
Από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι ο τουρισμός είναι ένα σημαντικό μέσο προώθησης της εικόνας της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας το ευρωπαϊκό μοντέλο, που είναι αποτέλεσμα πολιτιστικών ανταλλαγών, γλωσσικών διαφοροποιήσεων και δημιουργικότητας επί αιώνες. Δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική στοχεύει στην προώθηση του τουρισμού για να διατηρήσει την θέση της Ευρώπης ως πρωταρχικού προορισμού και να μεγιστοποιήσει την συνεισφορά του τομέα στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Καταλήγοντας, ενημέρωσε πως η δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στη συνεισφορά των διαδικτυακών τεχνολογιών και των εργαλείων μάρκετινγκ της τουριστικής προώθησης. Στο πλαίσιο των εργασιών του, θα εξεταστεί ο μέχρι σήμερα ρόλος τους, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν οι αρχές και η πρακτική του ανθρωποκεντρικού μάρκετινγκ, που συνδέεται με την τρέχουσα εξελισσόμενη μεγάλη τάση για επανεξέταση του μάρκετινγκ.
Βελτίωση των περιφερειακών περιοχών
Σημειώνεται ότι στη διάσκεψη για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η συμβολή του στην βελτίωση περιφερειακών περιοχών και τοπικών οικονομιών, η δυνητική συνεισφορά του στην τόνωση της απασχόλησης. Επιπροσθέτως, έγιναν αναφορές σε πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για διευκόλυνση της εφαρμογής πολιτικών που θα συμβάλλουν στην ταχεία ανάπτυξη των άμεσων και έμμεσων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ΕΕ -σύμφωνα με Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- αποσκοπεί στην τόνωση του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην Ευρώπη αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στο τομέα. Μέσα από τη συγκεκριμένη στρατηγική, θα δοθεί στις παράκτιες περιφέρειες και επιχειρήσεις η δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ζητήματα που εστιάζουν σε επίπεδο γνώσης, στην ευμετάβλητη ζήτηση, στον υψηλό βαθμό εποχικότητας, στην έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων και καινοτομιών και στις δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση.
Μέτρα για την ανάδειξη των παράκτιων περιφερειών
Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων προτείνεται η δημιουργία οδηγού στο διαδίκτυο για ευκαιρίες χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η προώθηση διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χειριστές κρουαζιερόπλοιων, λιμενικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους και η ανάπτυξη της θαλάσσιας διάστασης σε τουριστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ. Επιπλέον, προβλέπεται η υποστήριξη των διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών και δικτύων, καθώς και εξειδικευμένων στρατηγικών, η προώθηση καινοτομιών στη διαχείριση με τη χρήση της ΤΠΕ, η βελτίωση της διαθεσιμότητας των δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό και η προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα σε βιώσιμες δράσεις. Τέλος, κρίνονται απαραίτητες η προώθηση στρατηγικών για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των αποβλήτων, η έναρξη έρευνας για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών και τη δημιουργία στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους και η διεξαγωγή έρευνας για την εύρεση καινοτόμων πρακτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μαρίνες και την ανάπτυξή τους.
“Ευρώπη, ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο”
Οι ειδικές αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα του “Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού” , καθώς και όλες οι προσεγγίσεις αποσκοπούν στο να καταστεί η Ευρώπη, “ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο – ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τον ευρωπαϊκό τουρισμό”, αλλά και να αναπτυχθεί ένας βιώσιμος, υπεύθυνος και ποιοτικός τουρισμός. Ωστόσο, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο ζήτημα της προσβασιμότητας στον τουρισμό.
Οι εκδηλώσεις του Υπουργείου Τουρισμού χαρακτηρίστηκαν από Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους ιδιαίτερης σημασίας για την προώθηση των στόχων της συνεχούς ανάπτυξης, της ποιοτικής αναβάθμισης και της αειφορίας του Ευρωπαϊκού τουρισμού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ελλάδα: Στους 10 top παγκόσμιους προορισμούς 2025 για μήνα μέλιτος
18 Ιουλ. 2025 - 9:33 - Ελλάδα: Τι αναζητούν οι τουρίστες - "Ανεβαίνει" η Πάρος από τις Κυκλάδες
5 Ιουλ. 2025 - 19:00 - Χατζηδάκης: Ο τουρισμός, τομέας "πρωταθλητής" στην ελληνική οικονομία
12 Ιουν. 2025 - 8:10 - Τουρισμός: Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν το 2025 - Ποια θέση έχει η Ελλάδα
25 Μαρ. 2025 - 14:43 - ΙΝΣΕΤΕ: Αυστραλοί και Αμερικανοί δείχνουν προτίμηση στην Ελλάδα
1 Μαρ. 2025 - 18:26