Αντίδραση 97 φορέων στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό

Ακτές ώρα μηδέν

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά στην «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», το οποίο οδήγησε στη δημιουργία του πανελλαδικού δικτύου «Ακτές ώρα μηδέν», που στοχεύει όχι μόνο στην μη ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και την οριστική απόσυρση του.

Ενώ κατά την περίοδο του Πάσχα το επίμαχο νομοσχέδιο είχε δοθεί στη δημοσιότητα, ο φόβος εκδήλωσης αντιδράσεων και ο αντικατοπτρισμός τους στις κάλπες που ακολουθούσαν, οδήγησαν στην προσωρινή απόσυρση του.

Τώρα, μετά την εκλογική αναμέτρηση και εκμεταλλευόμενη η κυβέρνηση την θερινή ραστώνη, το επαναφέρει, προωθώντας το προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής.

Μέσω αυτού του νομοσχεδίου επιχειρείται η απόδοση διευκολύνσεων προς τους ιδιώτες επιχειρηματίες, που υπό της πρόφασης των επενδυτικών προτάσεων τους θα εμφανιστούν ως κύριοι κάτοχοι αιγιαλών και λιμναίων χώρων, με ότι αυτό σημαίνει σε σχέση με την εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου.

Έναντι της προσχηματικής αξιοποίησης, που το νομοσχέδιο ευαγγελίζεται, αντιτάσσεται το δίκτυο, υπερασπιζόμενο τον δημόσιο χαρακτήρα και την προστασία του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας.

Υπέρ της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης

Η επιχειρηματική κατάληψη των αιγιαλών της χώρας διευκολύνεται από τις νομοθετικές διατάξεις που καταργούν τα όρια παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, ουσιαστικά σημαίνοντας την κατάργηση της κοινόχρησης του, με τον ιδιοκτήτη επιχειρηματία να έχει τη δυνατότητα απόφασης για να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».

Εκτός αυτού επιτρέπεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών εάν αυτές κριθούν απολύτως απαραίτητες «για την επίτευξη του επιχειρηματικού σκοπού», με τους επιχειρηματίες των τερατωδών τουριστικών μονάδων να διαθέτουν την άνεση επιχωμάτωσης εντός της θάλασσας, σε έκταση έως και 5 τ.μ. ανά ξενοδοχειακή κλίνη, ενώ παραχωρείται ακόμα και θαλάσσιος ή λιμναίος χώρος για τοποθέτηση πλωτών εξεδρών έως 150 τ.μ.

Σε όλα αυτά, καθώς και σε πλήθος, αυθαίρετων όμως εξυπηρετικών προς τις ξενοδοχειακές μονάδες, κατασκευών στον αιγιαλό, παρέχεται η απόλυτη νομιμοποίηση, καταργώντας κάθε διάταξη υπέρ της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό και αγνοώντας την όποια περιβαλλοντική αλλοίωση.

Η απαξίωση της προστασίας του περιβάλλοντος, γίνεται εμφανής και από την απαξίωση του νόμου περί βιοποικιλότητας, που επέβαλλε την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».

Η δημιουργία του δικτύου

Εκπρόσωποι 97 επιστημονικών, κοινωνικών, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, κατόπιν συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, αποφάσισαν την δημιουργία δικτύου υπέρ της διάσωσης των αιγιαλών, της απρόσκοπτης πρόσβασης, της βιώσιμης ανάπτυξης τους και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, που το προωθούμενο νομοσχέδιο καταργεί.

Από τους φορείς, κατόπιν των προτάσεων για την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που κατατέθηκαν, αποφασίστηκε η οργάνωση και πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων στο σύνολο της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα οδηγήσουν στην αφύπνιση των πολιτών που θα επέλθει κατόπιν της ενημέρωσης τους επί του θέματος.

Ήδη ξεκίνησε, μέσω του διαδικτύου η συγκέντρωση υπογραφών, μέσω των οποίων ζητείται η απόσυρση του νομοσχεδίου, που οδηγεί στην υποβάθμιση του αιγιαλού και την παραχώρηση του δημόσιου πλούτου προς ιδιωτική εκμετάλλευση.
Το δίκτυο «Ακτές ώρα μηδέν», των 97 φορέων κατέληξε σε ένα κοινό ψήφισμα- καταγγελία, το οποίο καλούνται να υποστηρίξουν οι πολίτες με την υπογραφές τους και το οποίο αναφέρει:

«…Μετά τη δημόσια γη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο βωμό της «ανάπτυξης» επιχειρείται τώρα να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.

Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημοσίων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις.

Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμα και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι οργανώσεις που υπογράφουν το παρόν ψήφισμα δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στη μαύρη τρύπα του χρέους να καταπιεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας, δηλ. την ίδια την επιβίωση, φυσική, ηθική και πνευματική του λαού της για το παρόν και το μέλλον.

Ενώνουν τη φωνή τους με τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών που ήδη σε αριθμό 111.930 και πλέον ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούν τους βουλευτές και τα κόμματα να γνωστοποιήσουν στους πολίτες άμεσα τη σαφή θέση τους απέναντί του».

Ετικέτες: