Σκοπός η μείωση του λειτουργικού κόστους και η τόνωση της επιβατικής κίνησης

Εξορθολογισμός στην ναυτιλία

Στην ηλεκτρονική εποχή περνά η διαδικασία της έκδοσης εισιτηρίων για τα επιβατηγά πλοία, στα πλαίσια μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, την οποία προωθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Την εφαρμογή μιας ανάλογης πρακτικής, όπως αυτή του online boarding pass, η οποία ισχύει στις αεροπορικές εταιρίες, ανακοίνωσε ο Υ.Ν.Α., κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως ένα πρώτο βήμα σε μία σειρά αποφάσεων, που στοχος τους είναι ο εξορθολογισμός της εμπορικής ναυτιλίας για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την τόνωση της επιβατικής κίνησης, καθώς, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η ελληνική ακτοπλοΐα δεν έμεινε ανεπηρέαστη από το σαρωτικό πέρασμα της οικονομικής κρίσης, η οποία επηράσε αρνητικά το μεταφορικό της έργο κατά 35%, εντός της τετραετίας 2009-2013.

Μεταρρυθμίσεις που «κοιτούν» το μέλλον

Κάποιοι από τους βασικούς άξονες στους οποίους θα στηριχθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής ακτοπλοΐας, είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν και αφορούν την αλλαγή του είδους των καυσίμων στα πλοία, την επανεξέταση των γραμμών, τη χρηματοδότηση της Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και της μετασκευής των πλοίων της ακτοπλοΐας, προκειμένου να καταναλώνουν τα φθηνότερα, αλλά και φιλικότερα προς το περιβάλλον καύσιμα, τα οποία εντάχθηκαν στη Διακήρυξη των Αθηνών, αλλά και το θέμα της νησιωτικότητας εν γένει.

Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ή e-ticket, που θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του Υ.Ν.Α και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εντάσσεται στην προσπάθεια των υπευθύνων, ώστε να παρουσιάσουν ένα ακτοπλοϊκό προϊόν, το οποίο θα είναι πιο ελκυστικό τόσο για τον ξένο, όσο και για τον Έλληνα τουρίστα, καθώς επίσης και για το πολύ σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού των νησιωτών, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα πλοία πολύ συχνότερα, ως μέσο μετακίνησης, για τη διεκπεραίωση διαδικαστικών υποθέσεων.

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός, κ. Βαρβιτσιώτης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η υπηρεσία της ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων, μπαίνοντας ενεργά στην καθημερινότητα του πολίτη, θα διευκολύνει τον επιβάτη στις συναλλαγές του αφ’ενός και αφ’εταίρου θα απλοποιήσει τις μετακινήσεις με τα ακτοπλοϊκά μέσα, καθώς επίσης και το σύστημα κρατήσεων, αφού εκείνοι που χρησιμοποιούν συχνότερα πλοία, τουρίστες και νησιώτες δηλαδή, θα μπορούν να προχωρούν στην έκδοση του εισιτηρίου τους με μεγαλύτερη άνεση, χρησιμοποιώντας απλώς τα «έξυπνα» κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Υ.Ν.Α. φαίνεται να αναφέρει στους συνεργάτες του την ανάγκη του εξορθολιγισμού της ναυτιλίας με γνώμονα τις ανάγκες κυρίως του νησιωτικού πλυθισμού, με την αναθεώρηση όλων, όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, σκεπτόμενοι με διαφορετικό από τον συνηθισμένο, δημιουργικό τρόπο.

Οι ριζικές αλλαγές προ των πυλών

Καθώς η διαδικασία για την θέσπιση του νομικού πλαισίου γύρω από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αυτό της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, οι ακτοπλοϊκές εταιρίες σε συνεργασία πάντα με το Υ.Ν.Α, έχουν ήδη προχωρήσει στο σχεδιασμό, ο οποίος απαιτείται για την μετάβαση στην ηλεκτρονική εποχή, με την δημιουργία εφαρμογών για τα λεγόμενα «έξυπνα» τηλέφωνα, ή smartphones, μέσω των οποίων οι καταναλωτές θα μπορούν να καθοδηγούνται για την έκδοση του εισιτηρίου τους.

Οδηγός των εταιριών, για αυτή τη μορφή έκδοσης εισιτηρίων, είναι η διαδεδομένη χρήση της υπηερσίας στις κρατήσεις των αεροπορικών εταιριών, κυρίως του εξωτερικού, με το σύστημα e-boarding pass, το οποίο επιτρέπει στον επιβάτη, αφού καταχωρήσει τα στοιχεία της έκδοσης εισιτηρίου στην εφαρμογή, να «κατεβάσει» στο κινητό του τηλέφωνο έναν γραμμωτό κώδικα (barcode), που περιέχει όλες τις πληροφορίες του και «διαβάζεται» από ειδικό σαρωτή κατά την επιβίβαση, ελευθερώνοντας το χρόνο του καταναλωτή από την αναμονή στα γκισέ των αεροδρομίων.

Με το Προεδρικό Διάταγμα, καθιερώνεται επίσης και μια ολοκληρωμένη πληροφοριακή πλατφόρμα, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Κράτησης Θέσεως, Εκδοσης Εισιτηρίων Επιβατών και Αποδείξεων Μεταφοράς Οχημάτων (ΗΣΚΘΕΕΑ), στην οποία θα καταχωρούνται οι ηλεκτρονικές κρατήσεις και η έκδοση παραστατικών για επιβάτες, οχήματα και αγαθά, ώστε:

- Να αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφαλείας των επιβατών, των οχημάτων και των αγαθών που διακινούνται με πλοία

- Να εκσχυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο, που αφορά την έκδοση παραστατικών θαλάσσιας μεταφοράς

- Να αξιοποιηθούνται τα σχετικά συλλεχθέντα στοιχεία, με στόχο την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συμβάλλει στην παροχή ποιοτικών θαλάσσιων ενδομεταφορών και στη δημιουργία κατάλληλων λιμενικών υποδομών και τέλος,

- Να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα στον τομέα της επιβατηγού ναυτιλίας με την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης και θεώρησης των προβλεπόμενων βεβαιώσεων.

Μέσα στις προβλεπόμενες αλλαγές στο σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, αναθεωρούνται και επανακαθορίζονται τα αναγραφόμενα στοιχεία, ενώ καθίσταται πλέον εφικτή και η έκδοση ομαδικών εισιτηρίων. Δίνεται η δυνατότητα έκδοσης άυλων παραστατικών θαλάσσιας μεταφοράς και η, υπό προϋποθέσεις και για συγκεκριμένους λιμένες, έκδοση εισιτηρίων επί του πλοίου, ώστε να αντιμετωπιστουν περιπτώσεις λιμανιών με χαμηλή επιβατική κίνηση, όπου δεν υπάρχει ναυτικός πράκτορας, ενώ τίθεται εντός θεσμικού πλαισίου η «κάρτα επιβίβασης», σκοπός της οποίας είναι η καταγραφή των κατόχων ομαδικών εισιτηρίων, καθώς και των επιβαινόντων βρεφών. Επίσης, προβλέπεται η έκδοση εισιτηρίων από αυτόματα μηχανήματα και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, γεγονός που απαιτεί πλέον την αλλαγή τους σε τρίπτυχα δελτία.

Για τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, οι επερχόμενες αλλαγές σημαίνουν εξοικονόμηση δυνάμεων για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, αλλά και για το ίδιο το υπουργείο, «καθώς με την εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. μειώνονται ο διαχειριστικός φόρτος και η οικονομική επιβάρυνση των εταιρειών για την παρακολούθηση των βεβαιώσεων με τη μείωση του αριθμού των τακτικών επιθεωρήσεων των συστημάτων ΗΣΚΘΕΕΑ/Καταγραφής. Την ίδια στιγμή, μειώνεται και ο φόρτος εργασίας της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου», ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι παρεχόμενες στο κοινό υπηρεσίες.