«Φιλέτα» και «ευκαιρίες με θέα τη θάλασσα» η Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές

«Ρεσάλτο» στα ελληνικά ακίνητα

«Φιλέτα» και «ευκαιρίες με θέα τη θάλασσα» η Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές

«Ρεσάλτο» στα ελληνικά ακίνητα

Σε παράδεισο μετατρέπεται η ελληνική αγορά ακινήτων για τους ξένους επενδυτές, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τόσο την μείωση των αντικειμενικών αξιών λόγω οικονομικής κρίσης, όσο και των προνομιακών προγραμμάτων, τα οποία προωθεί η κυβέρνηση.

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά στις επενδυτικές ευκαιρίες, που έχουν παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά ακινήτων, από τα διεθνή μέσα και κυρίως τις οικονομικές έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες, οι οποίες μετά και την σημείωση της «έκρηξης» στον τουριστικό τομέα την διετία 2013-2014, παρακινούν το επενδυτικό κοινό, να αδράξει την ευκαιρία για αγορά φθηνών ακινήτων στη χώρα μας, στην παρούσα ευνοϊκή φάση, που οι ιδιοκτήτες πλήττονται από υπερφορολόγηση και η αξία της ακίνητης περιουσίας έχει, ουσιαστικά, ευτελισθεί, πριν ανακάμψει σε προηγούμενα επίπεδα, λόγω ζήτησης.

Κατά την άποψη των κυβερνώντων, αυτή η «επίθεση» των ξένων αγοραστών στα εγχώρια ακίνητα, θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την τόνωση της, εδώ και αρκετά χρόνια τελματωμένης, αγοράς ακινήτων, ενώ πρόθεση της πολιτείας, είναι να καταστεί ακόμη ελκυστικότερη, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες θα παρέχουν ειδικά προνόμια στους επενδυτές από άλλες χώρες.

Αγορά κατοικίας με «δώρο» την άδεια παραμονής

Στις 22 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε ειδική απολογιστική και ενημερωτική εκδήλωση του Οργανισμού Enterprise Greece, του αρμόδιου εθνικού φορέα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση εξαγωγών, υπό την εποπτεία των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητα και Εσωτερικών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα στοιχεία συγκριτικής έρευνας, σχετικά με τα αποτελέσματα των 14 πρώτων μηνών εφαρμογής του προγράμματος «Άδειες Διαμονής Πολιτών Τρίτων χωρών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα».

Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, στα πλαίσια του Νόμου 4146/2013 του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, περί διαμόρφωσης φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να διευκολυνθεί η παραμονή επενδυτών από τρίτες χώρες, των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές, μέσω της παροχής διευρυμένων χρονικών ορίων παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων, όπως και των συνεργατών τους. Παράλληλα, παρέχεται και η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη των οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκριτικής έρευνας, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα και η Κύπρος, στην Ελλάδα, έως την 30η Σεπτεμβρίου του 2014, εισπράχθηκαν 67 εκατ. ευρώ, με μέσο όρο 317.000 ευρώ ανά κατοικία, εκδόθηκαν συνολικά 436 άδειες παραμονής, με την πλειοψηφία των αγοραστών να προέρχονται από Ρωσία, Κίνα και Αίγυπτο, ενώ από τον Μάιο του ’14, οπότε και αποσαφηνίστηκαν ζητήματα σε σχέση με το φόρο μεταβίβασης, εκδόθηκαν 210 άδειες για νέους ιδιοκτήτες, όπως επίσης και 182 άδειες για μέλη των οικογενειών τους.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Enterprise Greece, κ. Στέφανος Ησαΐας, επεσήμανε, πως «από τα στοιχεία προκύπτει ότι το πρόγραμμα Αδειών Διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων, τον πρώτο ενάμιση χρόνο εφαρμογής του, που προφανώς αντιμετωπίστηκαν και θέματα εφαρμογής και υλοποίησης, έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα, έχει αποδειχθεί αναλογικά το πλέον επιτυχημένο και είναι από τα πιο ανταγωνιστικά στην εφαρμογή του. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για τη συνέχεια».

Σε αυτό το σημείο, σημειώνεται, πως κάθε χώρα παρέχει μια γκάμα προνομίων, με την Ελλάδα να παρέχει στους κατόχους της άδειας παραμονής, πρόσβαση στην ζώνη Σένγκεν, δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου σε τρίτο και την αγορά ακινήτου μέσω νομικού προσώπου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπ. Εσωτερικών, κ. Άγγελο Συρίγο, έως το τέλος του έτους, οι αρμόδιοι φορείς θα προβούν σε περαιτέρω νομοθετικές βελτιώσεις, για την παροχή περισσότερων προνομίων, με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητά του.

Από την κυβέρνηση, προωθούνται αλλαγές ούτως ώστε μέσω του προγράμματος να δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στην ιθαγένεια και τη μακροχρόνια διαμονή, όπως και η δυνατότητα άδειας παραμονής και στους ανιόντες των ιδιοκτητών που έχουν άδεια. Παραδείγματος χάριν, αν ο απόγονος μιας οικογένειας αγοράσει κάποιο ακίνητο, θα μπορεί παρασχεθεί άδεια παραμονής και στους γονείς. Αν ο απόγονος νυμφευθεί, θα μπορεί να παρασχεθεί άδεια στη σύζυγο, αλλά και στους γονείς της συζύγου.

Επίσης, αλλάζει ο τρόπος παρουσίασης του προγράμματος, καθώς δεν θα πρόκειται για πενταετή άδεια, αλλά για μακροχρόνια άδεια που θα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια και θα αποκαλείται «μόνιμη άδεια παραμονής επενδυτή», ενώ η μεταβίβασή της θα προσδιορίζεται με σαφήνεια. Η ιδιοκτησία θα μπορεί να μεταβιβάζεται εντός της πενταετούς ισχύος και ο νέος ιδιοκτήτης θα δύναται να πάρει άδεια διαμονής, αφού τερματιστεί η άδεια του παλαιού ιδιοκτήτη.

«Ευκαιρίες με θέα τη θάλασσα»

Παράλληλα με τις προσπάθειες του κράτους να προσελκύσει επενδυτές από τρίτες χώρες, εντός της Ε.Ε., τα δημοσιεύματα, τα οποία παρακινούν τους επίδοξους αγοραστές να κινηθούν τάχιστα προς απόκτηση φθηνών ακινήτων, πολλαπλασιάζονται στον ξένο Τύπο.

Το πρόσφατο εκτενές δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Ευκαιρίες στην Ελλάδα με θέα τη θάλασσα», όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, τονίζει στο αναγνωστικό κοινό, πως όποιος επενδύει σήμερα μπορεί να αγοράσει ένα ακίνητο σε σχετικά χαμηλή τιμή, καθώς τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

Βασικό προτέρημα, σύμφωνα με την Handelsblatt, η μεγάλη αύξηση την τελευταία διετία στις αφίξεις τουριστών, στους οποίους φαίνεται να αρέσει τόσο πολύ η Ελλάδα, που αποφασίζουν να ψάξουν για ένα εξοχικό.

Στο άρθρο, αναφέρεται ως παράδειγμα η περίπτωση ενός Γερμανού συνταξιούχου, ο οποίος προ δύο μηνών πραγματοποίησε αγορά κατοικίας 85τ.μ. στο Σούνιο, πληρώνοντας μόλις 98.000 ευρώ, αφού, όπως επισημαίνεται, ο Έλληνας προκάτοχος είχε άμεση ανάγκη τα χρήματα.