Κοινοβουλευτική παρέμβαση Ρήγα για τα λιμενικά τέλη σκαφών 7,01 έως 10 μέτρων

Στο Κοινοβούλιο προώθησε τα αιτήματα των Συλλόγων Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου και Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Ομίλου Βάρης, ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ, Παναγιώτης Ρήγας, τα οποία αφορούν στην επανεξέταση των λιμενικών τελών για σκάφη 7,01 έως και 10 μέτρων. 

Συγκεκριμένα στην αναφορά του, τόνισε, "Σας αναφέρω την επισυναπτόμενη επιστολή διαμαρτυρίας των συλλόγων Ερασιτεχνών Αλιέων Σύρου και Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Ομίλου Βάρης, με την οποία ζητείται η επανεξέταση της τιμολόγησης των λιμενικών τελών για την κατηγορία σκαφών από 7,01 έως και 10 μέτρα. Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με την ΚΥΑ 8122./1/29/2014/16.07.2014 καθορίστηκε το ύψος των λιμενικών τελών που θα εισπράττουν τα κατά τόπους λιμενικά ταμεία ανά κατηγορία σκάφους. Από τον πίνακα κατανομής των τελών προκύπτει παράλογη αύξηση για συγκεκριμένες κατηγορίες σκαφών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, για ένα σκάφος 7,30 μέτρων τα τέλη αυξάνονται κατά 800% περίπου, από 92,93 ευρώ σε 889,14 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πολλά ερασιτεχνικά ξύλινα αλιευτικά σκάφη τα οποία έχουν ναυπηγηθεί πριν από 35 ή και 40 χρόνια σε παραδοσιακά ναυπηγεία και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη ελλιμενισμού

Είναι λοιπόν αναγκαίο να επανεξετάσετε τα τέλη σκαφών στην κατηγορία αυτή διαχωρίζοντας τα ερασιτεχνικά ξύλινα αλιευτικά σκάφη, από τα αντίστοιχα τουριστικά και σκάφη πολυτελείας της ίδιας κατηγορίας".