Σε αποχή οι δικηγόροι Σύρου- Νάξου

Επικυρώνοντας την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία τριήμερη αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους από σήμερα Τετάρτη έως και την Παρασκευή.

Η απόφαση αυτή είναι απόρροια της κατάθεσης του σχέδιου νόμου από τον αρμόδιο υπουργό, που αφορά στην τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο ωστόσο έρχεται σε αντιπαράθεση με την εξαγγελία περί διαλόγου με την νομική κοινότητα, καθώς αγνοήθηκαν οι εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις επί των άρθρων του σχεδίου του Κ.Πολ.Δ. όπως αυτές έχουν διατυπωθεί και γνωστοποιηθεί από το περασμένο Αύγουστο από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Παράλληλα μαζί με την ανακοίνωση τους για την συμμετοχή στην αποχή το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου Σύρου τονίζει ότι «η στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι αδιάλλακτη και συνιστά απρόκλητη επίθεση όχι μόνον κατά της νομικής κοινότητας, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία συνεχίζει να βάλλεται. Τέλος υποστηρίζει ότι «Η νομική κοινότητα ομονοεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο όχι μόνον δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση της πολιτικής δίκης, αλλά αντίθετα επιτείνει στην επιβράδυνση της πολιτικής δίκης κάτι το οποίο θα προκαλέσει στην πράξη σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, ανασφάλεια δικαίου και εν τέλει έλλειμμα δικαιοσύνης».

Με την σειρά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, αποφάσισε την προειδοποιητική αποχή των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Μεταξύ άλλων το Δ. Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου επισημαίνει ότι:

«Η αποχή καθώς και άλλες κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής αποφασίστηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιφνιδιαστική κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προωθείται προς ψήφιση, παρά τις αντιρρήσεις των νομικών κύκλων, που κατέθεσαν εμπεριστατωμένες προτάσεις για την τροποποίηση και βελτίωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων.Σύμφωνα με το σχέδιο του ΚΠολΔ, καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, διατηρούνται τα υψηλά παράβολα που καταβάλλουν οι διάδικοι που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και επανακαθορίζεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των οφειλετών των Τραπεζών.

Σημειώνεται ότι τις ημέρες της αποχής, δεν επιτρέπεται η κατάθεση δικογράφων, καθώς και η διενέργεια διαδικαστικών πράξεων στις Γραμματείες των Δικαστηρίων, σε Συμβολαιογραφεία, Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία. Άδειες θα χορηγούνται μόνο για τις περιπτώσεις προθεσμίας, παραγραφής, αναστολής πλειστηριασμών, προσωρινών διαταγών, συμπλήρωσης ορίων προσωρινής κράτησης, κρατουμένων, και αντιρρήσεων.

Ετικέτες: