Αντιδράσεις δήμων και δημοτικών υπαλλήλων για τις νέες αποφάσεις

Σε "πολιτικό" αναβρασμό οι Δήμοι

Υπό τον κλοιό της προεκλογικής περιόδου και τις απαιτήσεις του νέου έτους, τίθενται σε εφαρμογή κυβερνητικές αποφάσεις που παρουσιάζουν βασικούς αποδέκτες τους δήμους και τους δημοτικούς του υπαλλήλους. Οι νέες μεταρρυθμιστικές προσεγγίσεις ωστόσο βρίσκουν αντιμέτωπους τους άμεσα εμπλεκόμενους, με κίνδυνο να τιναχθούν «στον αέρα» οι εκλογές.

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών, η χώρα έρχεται αντιμέτωπη για ακόμη μια φορά με μια τάση ανακατατάξεων, που κλονίζουν τα έως τώρα δεδομένα των δήμων. Αντιδράσεις προκαλούν οι αποφάσεις που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών με σκοπό να διασφαλίσουν την ορθή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίες, αφού οι υπουργικές τους πρωτοβουλίες χαρακτηρίστηκαν «παράνομες» τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους αποδέκτες τους. Τη μη παραχώρηση κανονικών αδειών στους δημόσιους υπαλλήλους, ακολουθεί η ρύθμιση μη καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης του 2012 και του 2014 στους δημοτικούς υπαλλήλους. Υπό το πρίσμα των γεγονότων αυτών οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προχωρούν σε αποχή,θέτοντας σε κίνδυνο την διεξαγωγή των εκλογών, προσδοκώντας την αναστολή των υπουργικών αποφάσεων. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος θέτει εκτός του προγράμματος «Εξοικονομώ», έργα 39 δήμων εν αγνοία της ΚΕΔΕ.

Εκλογές υπό προϋποθέσεις

Με απεργία-αποχή από κάθε εκλογική εργασία απειλούν οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαιτίας της μη καταβολής της εκλογικής αποζημίωσης του 2012 και του 2014, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμη Μπαλασόπουλο, δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα στους Δήμους, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις εκλογές στης 25 Ιανουαρίου. Σε συνάντηση της Εκτελεστική Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, συζητήθηκε και ζητήθηκε από την πλευρά των Δήμων η καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης του 2012, όπως και αυτήν του 2014. Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχαρίδης προέβαλλε την απάντηση του αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων των δημοτικών υπαλλήλων που αποδεδειγμένα απασχολούνται με την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των Βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας πως «Δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα στους Δήμους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η καταβολή της αποζημίωσης».Είναι άξιο να αναφερθεί ότι, στις 15 Μαΐου 2014, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με τν οποία η δαπάνη που θα απαιτηθεί για την αποζημίωση του παραπάνω προσωπικού θα βαρύνει τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέρχεται στο ποσό 15.500.000 €.

Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του μάλιστα, τονίζει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «Έχουμε να κάνουμε με ένα ποσό εξευτελιστικό για τους δημοτικούς υπαλλήλους, 152 ευρώ καθαρά, την στιγμή που οι υπάλληλοι των Υπουργείων πήραν χιλιάδες ευρώ». Στο ζήτημα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, μέσω της οποία ζητά την άμεση έκδοση εγκύκλιου, προκειμένου να αποδεσμευτούν τα κονδύλια που αφορούν το εκλογικό επίδομα των υπαλλήλων των ΟΤΑ, τονίζοντας πως κινδυνεύει η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.«Διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή διεξαγωγή της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, από τη δικαιολογημένη άρνηση του προσωπικού των Ο.Τ.Α. να συμμετάσχουν σε αυτήν» διευκρινίζει συγκεκριμένα στην επιστολή του, προετοιμάζοντας το Υπουργείο για τον κίνδυνο που ενέχει η μη εφαρμογή της εν λόγω αποφάσεως. Ταυτόχρονα, ο κ. Πατούλης κάνει λόγο για καταχρηστική ενέργεια από πλευράς υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, αφού κατάσχονται επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ που εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Οι αντιδράσεις των φορέων

Στις 8 Μάιου του προηγούμενου χρόνου το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, κάνει λόγο για τον εμπαιγμό που υφίστανται οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τον καθορισμό της εκλογικής αποζημίωσης για τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές ενώ σε δηλώσεις του συμπληρώνει ότι «Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο εσκεμμένα να κωλυσιεργεί και να μην έχει προσδιορίζει εάν οι απασχολούμενοι θα αποζημιωθούν και πόσο για την επιπρόσθετη απασχόλησή τους. Προφανώς η κωλυσιεργία αυτή καταδεικνύει πως και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών υιοθετεί την απαξιωτική, εξευτελιστική λογική απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που είχε επιλεγεί στις Εθνικές Εκλογές του 2012 (Μάιος και Ιούνιος)». Σε κοινή γραμμή κινείτο και η αντιπολίτευση καθώς δηλώνει πως «Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, είναι εντελώς παράνομη και λανθασμένη, καθώς πρόκειται για δεδουλευμένα τα οποία δεν μπορεί να παρακρατούνται, ούτε να συμψηφίζονται εξαιτίας των ολιγωριών της δημοτικής αρχής και των προβλημάτων του Δήμου που αφορούν την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας. Άλλωστε, στη συγκεκριμένη διαδικασία ο Δήμος ουσιαστικά λειτουργεί ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και τους εργαζόμενους».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ζητά την Έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα επιτρέπειτην ύπαρξη εξαίρεσης από την αναστολή προσλήψεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες προσωπικού των ΟΤΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στη λειτουργία των Δήμων, σε κρίσιμους τομείς όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι παιδικοί σταθμοί, τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή όμως, απεντάχθηκανέργα, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, από 39 δήμους που εντάσσονταν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα έργα που αναστάλθηκαν εν αγνοία της ΚΕΔΕ, αφορούσαν ενέργειες που δεν παρουσιάζουν πρόοδο σε σχέση με τις κύριες συμβάσεις που υπεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα. Όπως υπολογίζεται, τα ποσά που χάνουν οι Δήμοι από την παύση των έργων του προγράμματος, κυμαίνονται από 500.000 έως 1,4 εκατομμύρια.

Ετικέτες: