Συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτού με "Το Ποτάμι", Λίλης Αγγελοπούλου

“Ισχυρή φωνή σαν τρίτο κόμμα”

Πρεσβευτή της κοινής λογικής που λείπει από τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας χαρακτηρίζει η υποψήφια βουλευτής, Νικολίτσα (Λίλη) Αγγελοπούλου, “Το Ποτάμι” του Σταύρου Θεοδωράκη, το κίνημα με το οποίο συντόνισε τις δυνάμεις της, διεκδικώντας την ψήφο των Κυκλαδιτών προκειμένου να το ενισχύσει και να αναδειχθεί μία “ισχυρή φωνή” στην τρίτη θέση.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” και η οποία συνολικά προβάλλεται στο web tv ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου, η ίδια μιλά για τις κόκκινες γραμμές που θέτει το Ποτάμι σε περίπτωση συνεργασίας είτε με Σύριζα, είτε με Νέα Δημοκρατία για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ καθιστά ξεκάθαρο, πως μία πιθανή νέα εκλογική μάχη θα οδηγούσε σε περιπέτειες τη χώρα.

· Έχετε θέσει τον εαυτό σας στην κρίση των πολιτών σε μία εκλογική μάχη ιδιαίτερα κρίσιμη μετά τη Μεταπολίτευση. Πώς οδηγηθήκατε στη συγκεκριμένη απόφαση;

“Πράγματι είναι κρίσιμες οι εκλογές που προκηρύσσονται πρόωρα. Το Ποτάμι εξ αρχής είχε αναφέρει ότι πρόωρες εκλογές, χωρίς πρόεδρο της Δημοκρατίας θα άφηναν το πολιτικό τοπίο μετέωρο. Μάλιστα, είχε προτείνει να γίνουν εκλογές μετά από την ομαλή πορεία της τουριστικής περιόδου, τον επόμενο Νοέμβριο. Ωστόσο, ακριβώς επειδή είναι κρίσιμες οι εκλογές και Το Ποτάμι εκφράζει ουσιαστικά την κοινή λογική που τόσο πολύ λείπει από το πολιτικό τοπίο ήταν ένας λόγος που με ώθησε να ασχοληθώ με την πολιτική και κυρίως με Το Ποτάμι καθώς, δεν υπάρχει άλλος χώρος που θα μπορούσε να με εκφράσει”.

· Σκοπός του Ποταμιού όπως υποστηρίζουν μέλη, είναι να αναδειχθείτε σε μία ισχυρή τρίτη δύναμη. Ποιος είναι ο ρόλος που θέλει να διαδραματίσει ως κίνημα στα πολιτικά πράγματα;

“Το Ποτάμι φαίνεται πως θα είναι τρίτη δύναμη από όλες τις δημοσκοπήσεις. Το θέμα όμως, είναι να είμαστε μία ισχυρή τρίτη δύναμη που θα κληθεί να καθορίσει τις εξελίξεις. Να δράσει καταλυτικά ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν φαντάζομαι την πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών – καθώς δεδομένης και της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας -, ως σενάριο, θα οδηγούσε τη χώρα σε μία προεκλογική περίοδο δύο ή τριών μηνών. Ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα στις τράπεζες. Δεν θεωρώ ότι η χώρα αντέχει μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Ως εκ τούτου, απαιτείται να έχει ισχυρή παρουσία ώστε να μπορεί ο λόγος του να μετρήσει. Και είναι απαραίτητο, καθώς το Ποτάμι είναι το κίνημα που θέτει με τον πιο καθαρό τρόπο το θέμα των ευρύτερων συνεργασιών όλων των προοδευτικών κομμάτων. Επιπλέον, πρέπει να σκεφθούμε πως, αν δεν είμαστε τρίτο κόμμα, επόμενο σενάριο είναι η Χρυσή Αυγή με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό, για την πορεία της χώρας. Ποιά εικόνα θα έχουμε παγκοσμίως με ανθρώπους υπόδικους από τη φυλακή να αναλαμβάνουν την τρίτη διερευνητική εντολή;”.

· Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πρώτο κόμμα τον Σύριζα. Σε περίπτωση τοποθέτησής σας, ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές του Ποταμιού για μία ενδεχόμενη συνεργασία;

“Η συνεργασία είναι πρώτα απ΄ όλα θέληση του Ελληνικού λαού. Ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιο κόμμα θέλει να πάρει τα ηνία ώστε να κυβερνήσει την επόμενη ημέρα. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι γνωστές. Αδιαπραγμάτευτο για το Ποτάμι είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η οικογένειά μας και πρέπει να φροντίζουμε να την κάνουμε καλύτερη και να υψώνουμε το ανάστημά μας ώστε να έχουμε σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει παιδική φτώχεια. Πρέπει επίσης, να θεσμοθετηθεί και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Τρίτη κόκκινη γραμμή είναι η πεποίθησή μας να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Μόνη διέξοδος γι αυτό είναι η πολιτική σταθερότητα για να δημιουργηθούν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Το 2015 δεν μπορούμε να μιλάμε για κρατικοποιήσεις, όταν γνωρίζουμε την κατάσταση του δημόσιου τομέα που μας οδήγησε εδώ που είμαστε. Επίσης, θέτουμε σαν αρχή μας, τη δικαιοσύνη. Δεν λέμε μόνον να λειτουργούν σωστά τα δικαστήρια ή να έχουμε προϋποθέσεις ισονομίας κ.α., αλλά να υπάρξουν οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν οι πολιτικοί. Όποιοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα πρέπει να ελέγχονται απόλυτα και να υπάρχει διαφάνεια. Τέλος, σημαντικό ζήτημα είναι η δημόσια διοίκηση. Δεν θα αλλάξει τίποτα στη χώρα, αν δεν θέσουμε την έννοια της σωστής δημόσιας διοίκησης που να απαγκιστρώνεται από τα κόμματα που έχουν κάθε φορά την εξουσία. Έχουμε τα καλύτερα μυαλά στον κόσμο και τα διώχνουμε από τη χώρα μας. Όλα αυτά πρέπει να τα διεκδικήσουμε και να τα προασπιστούμε”.

· Αν προκύψει ανάγκη νέων εκλογών, με πρώτη δύναμη τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι πώς θα τοποθετηθεί με δεδομένη και μία γνωστή πραγματικότητα μνημονιακών δεσμεύσεων;

“Δεν θέλω να σκεφθώ το σενάριο δεύτερων εκλογών. Οπότε, θα τοποθετηθώ σχετικά με την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας ως πρώτης δύναμης. Το μόνο που αλλάζει σχετικά με τον Σύριζα είναι ότι κόκκινη γραμμή είναι η παραμονή μας στην Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο ταυτιζόμαστε. Οπότε για όλα τα άλλα, θα πιέσουμε να γίνουν καθώς δεν έχει γίνει τίποτα με τη συγκυβέρνηση έως τώρα αφού έχει αποτύχει παντελώς να διαχειριστεί το μεγαλύτερο δάνειο που έχει υπάρξει σε χώρα έως τώρα ώστε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δόθηκαν άπειρα χρήματα έγιναν λάθη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρόικα αλλά δεν παρουσιάσαμε σχέδιο για την Παιδεία, για την Υγεία. Σε αντίθεση μάλιστα με αυτό, κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, αλλάζουν όλα. Θα παλέψουμε για να τεθούν οι βάσεις και να δουλέψει το κράτος με αξιοκρατία. Όποιος και να είναι πρώτη δύναμη το Ποτάμι θα παλέψει σκληρά. Άλλωστε, εν τη γεννέσει του, ακολουθεί το δρόμο της αλήθειας και της δουλειάς. Είμαστε έντεκα μηνών κίνημα κι έχουμε διαμορφώσει θέσεις με σημαντικότερη εκείνη της δημόσιας διοίκησης”.

· Στις 99 θέσεις, το Ποτάμι αναφέρει πως για να είναι αποτελεσματική η οικονομία, πρέπει να υποστηριχθεί η οικονομία της αγοράς.

“Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αναδειχθεί η οικονομία της χώρας. Η οικονομία είναι μείζον εθνικό θέμα για τη χώρα. Εάν δεν βελτιωθεί, δεν οδηγούμαστε πουθενά. Για να επιτευχθεί αυτό, πέραν της συγκράτησης των δαπανών, πρέπει να εξετάσουμε πώς θα φτιάξουμε ένα σημείο αναφοράς ώστε το κράτος να είναι φιλικό με τους επενδυτές και τους ελεύθερους επαγγελματίες και την αγορά. Πρέπει να απλοποιηθούν πράγματα και να μειωθεί η φορολογία. Να υπάρχει ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Χρειαζόμαστε τις επενδύσεις, θέτοντας όμως κάποιες σημαντικές πατριωτικές αρχές. Πρέπει να υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας που να λένε ότι θα πρέπει να βγάζουμε κέρδος ως χώρα και να υπάρχουν οι προϋποθέσεις να καλύπτουν όσα θέλει η Ελλάδα. Πρέπει το κράτος να στέκεται φιλικά απέναντι στους επιχειρηματίες και να μην είναι εχθρός”.

· Αν εκλεγείτε βουλευτής μετά τις 25 Ιανουαρίου, τί θα προτάξετε προς όφελος του νησιώτικου χώρου;

“Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα είναι πως το κράτος είναι Αθηνοκεντρικό. Είναι μεγάλο θέμα και συντηρείται από τους πολιτικούς. Εκλέγονται από την επαρχία και κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα. Ο πολιτικός πρέπει να είναι στον τόπο του (σε περίπτωση εκλογής μου, δεν θα αφήσω τη Σύρο), ώστε να μπορεί να καταγράφει τα προβλήματα και να μεταφέρει τα θέματα στη Βουλή. Αμφιβάλω αν η Αθήνα έχει καταλάβει ότι μεταξύ τους τα νησιά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Δεν το γνωρίζουν. Επίσης ενώ στηρίζεται η οικονομία της χώρας σε ένα σημαντικό ποσοστό στον Τουρισμό της, δεν έχουν εξετάσει σοβαρά πώς θα τονωθεί ο Τουρισμός και κάνουν αναφορές ακόμη και για αυξήσεις ΦΠΑ. Όλα αυτά είναι παράλογα και θα τοποθετηθώ αναλόγως. Προσωπικά ονειρεύομαι μία νησιωτική περιοχή που θα μπορεί μέσω του Τουρισμού της να εκθέτει τον πολιτισμό και τα προϊόντα της. Πρέπει να ενισχύσουμε και την παραγωγή σε κάθε νησί”.

· Απομένουν λίγες ημέρες έως και την εκλογική αναμέτρηση. Πιστεύετε ότι “μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τίποτα;”.

“Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα και παράλληλα, δεν πρέπει να γκρεμίσουμε τίποτα. Μπορούμε, αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Προσωπικά, πάντοτε βασιζόμουν στις δυνάμεις μου και θεωρώ ότι και στη δύσκολη εποχή που ζούμε, μπορούμε να παλέψουμε ακόμη και για το αδύνατο και να αλλάξουμε πραγματικά τη χώρα μας. Τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε”.

Ετικέτες: