Δηλώσεις της πολιτικής υπευθύνου στον τομέα Εργασίας του Ποταμιού, Αντιγόνης Λυμπεράκη με αφορμή τη νέα παρουσία της στη Σύρο

Οι Κυκλάδες σταθμός του προσυνεδριακού διαλόγου

Κομμάτι του παζλ του προσυνεδριακού διαλόγου που αναπτύσσει πανελλαδικά το Ποτάμι ενόψει του Συνεδρίου του, τον Φεβρουάριο, αποτέλεσε η Σύρος, με την πολιτική υπεύθυνο του τομέα Εργασίας, Αντιγόνη Λυμπεράκη να μεταβαίνει στο νησί και να συζητά όλα τα θέματα που έχουν τεθεί επί τάπητος με φίλους κι εθελοντές του κόμματος από το νομό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νησί, το Σάββατο το μεσημέρι, η ίδια προέβη σε δηλώσεις στην εφημερίδα όσον αφορά στους άξονες επάνω στους οποίους κινείται ο προσυνεδριακός κύκλος του Ποταμιού, όσο όμως και σχετικά με την πορεία της κυβέρνησης μετά και τις πρόσφατες εκλογές.

Σημειώνεται ότι, αν και η διεξαγωγή του Συνεδρίου αρχικά είχε προγραμματισθεί για τον Δεκέμβριο, ωστόσο υπήρξε χρονική μετάθεση της ημερομηνίας για τον Φεβρουάριο, γεγονός που αφήνει μεγαλύτερο περιθώριο επαφής του κόμματος με την κοινωνία.

Αποτίμηση και οργανωτική ανάπτυξη

“Στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη εμείς οι άνθρωποι που στηρίξαμε το Ποτάμι να μιλήσουμε μεταξύ μας και γι αυτό που έγινε, αλλά κυρίως για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε από δω και μπρος” ανέφερε αρχικά η κ. Λυμπεράκη, καθιστώντας σαφή την ανάγκη που προκύπτει ο διάλογος ανάμεσα στο Ποτάμι και τους πολίτες να αναπτυχθεί έντονα, ώστε να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα με φόντο και το εκλογικό αποτέλεσμα που σημείωσε πτώση. Όσον αφορά στα κύρια θέματα του προσυνεδριακού διαλόγου, η ίδια τόνισε μεταξύ άλλων πως, “Έχουμε ορισμένες θεματικές ενότητες που θα μας απασχολήσουν στο Συνέδριο. Η μία είναι η αξιολόγηση του πώς πήγαμε στις εκλογές, αλλά και του πώς πορευθήκαμε στην προ των εκλογών εποχή, η οποία ήταν ένας πολύ πυκνός χρόνος. Θα συζητήσουμε γι αυτό το διάστημα και για τις εμπειρίες που αποκομίσαμε από τη Βουλή από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ θα μιλήσουμε σχετικά και με το πώς ανταποκριθήκαμε, ποια λάθη κάναμε, σε ποια ζητήματα πρέπει να αναστοχαστούμε”. Πέραν της πρώτης οργανωμένης αποτίμησης, η ίδια συμπλήρωσε πως, ένα ακόμη βασικό ζήτημα είναι να εξετάσει το Ποτάμι τίνι τρόπο θα φανεί χρήσιμο στην κοινωνία το προσεχές διάστημα. “Οι επόμενοι μήνες που έρχονται θα είναι πραγματικά δύσκολοι. Είναι μήνες που η κοινωνία θα ζορίζεται πάρα πολύ οικονομικά και που πραγματικά ο βαρύς λογαριασμός των κακών κυβερνητικών λογαριασμών θα φανεί ακόμη πιο έντονα στην τσέπη και στη ζωή του καθενός και της καθεμίας” σημείωσε, εξηγώντας παρακάτω πως, βάσει αυτών, “Παρουσιάζεται η ανάγκη ύπαρξης ενός ψύχραιμου κόμματος που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις και στη λογική ανάπτυξη της χώρας”. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, συμπλήρωσε πως, απαιτείται εκ μέρους του Ποταμιού, “σωστός προγραμματισμός για να υπάρξει ένα πιο γερό κόμμα. Θα πρέπει να αναπτύξουμε και οργανωτικά τις δυνάμεις μας για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη Δημοκρατία, αλλά και περισσότερη επαφή με την κοινωνία που είναι το πιο σημαντικό”.

“Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από προχειρότητα”

Στην κριτική της όσον αφορά στην πορεία της κυβέρνησης και μετά τις εκλογές η ίδια επισημαίνει πως, δυστυχώς, δεν άλλαξαν για τον ΣΥΡΙΖΑ πολλά πράγματα, αν και υπήρξε ένα σημαντικό εσωτερικό ξεκαθάρισμα. “Έγινε ένα μεγάλο εσωτερικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα περίμενε κανείς με τέτοιας έκτασης ξεκαθάρισμα να υπάρξει μεγαλύτερη αλλαγή του τρόπου του πολιτεύεσθαι και του τρόπου της κυβέρνησης. Δυστυχώς, ενώ άλλαξαν πάρα πολλά πρόσωπα, ο τρόπος με τον οποίον πολιτεύεται η κυβέρνηση δεν άλλαξε” διαπιστώνει η π. βουλευτής, εξηγώντας πως στο πολιτικό κυβερνητικό προσκήνιο παραμένουν “Μεγάλα λόγια, λίγες πράξεις, πολύ συζήτηση εκτός θέματος με μεγάλες ιδέες και μεγάλες υποσχέσεις και τελικά καμία αποφασιστικότητα στα καθημερινά πράγματα”. Όπως συμπληρώνει δε, “ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση μιλά σα να διαπραγματεύεται. Είναι τρομερό αυτό”. Σχετικά δε, με τον τρόπο που χειρίζεται τα εσωτερικά θέματα στη Βουλή, η ίδια σε καυστικό τόνο, υποστηρίζει πως, “Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από τρομερή προχειρότητα. Θέτει τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφίσουμε μαζί με διάφορες άλλες ρυθμίσεις που τακτοποιεί διάφορες ομάδες δικών της ψηφοφόρων και ουσιαστικά μας δυσκολεύει στο να ξεχωρίσουμε ποια είναι τα απαραίτητα και ποια είναι τα πελατειακά”. Καταλήγοντας, όσον αφορά στην αντιπολιτευτική στάση του Ποταμιού, προσθέτει πως, “Έχουμε μία πιο σαφή αντιπολιτευτική φωνή. Κατανοούμε φυσικά ότι δεν μπορούμε να γίνουμε ανεύθυνοι και λαϊκιστές και να υποστηρίζουμε όχι σε όλα, αλλά δεν μπορούμε να επιβραβεύουμε και αυτόν τον τρόπο διακυβέρνησης”.