Έντονες κινητοποιήσεις με πορείες επαγγελματικών κλάδων και μπλόκα αγροτών, ακόμη και στη Νάξο, ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο

Πανελλαδική αγανάκτηση

Σε ένα μέτωπο συσπειρώθηκαν ο αγροτικός, εμπορικός, επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και όχι μόνο, ενάντια στο νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ δεν έλειψαν επεισόδια και διαπληκτισμοί στην «καρδιά» των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Σε λαοθάλασσες μετατράπηκαν οι πορείες διαμαρτυρίας, κυρίως της Αθήνας, αλλά και σε όλο το εύρος της Επικράτειας, καθώς το σύνολο των επαγγελματικών κλάδων, αντιτίθεται στην ψήφιση και εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχέδιου, που «κατεβάζει» σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση στη Βουλή.

Στο κέντρο της Αθήνας μάλιστα, συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της Αθήνας, πάνω από 6.000 διαδηλωτές, κατευθυνόμενοι προς τη Βουλή ή τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να δώσουν το στίγμα της αντίθεσής τους στα νέα μέτρα, τα οποία κατά γενική ομολογία των επαγγελματιών, πρόκειται να περάσουν «θηλιά ασφυξίας» στην ελληνική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί, Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα, προγραμματίζεται για την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα το ασφαλιστικό.

«Αναγκαστήκαμε να βγούμε στους δρόμους»

Στους δρόμους βρέθηκαν οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατευθυνόμενοι προς τη Βουλή, ενώ εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΔΟΕ) συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην είσοδο της ΓΑΔΑ, συγκεντρώθηκαν ακόμη και αστυνομικοί, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στα νέα μέτρα.

Εργαζόμενοι του ΝΑΤ, ναυτεργάτες και πολιτικοί υπάλληλοι, συγκεντρώθηκαν στην Πύλη Ε3 του λιμένα του Πειραιά, πραγματοποιώντας πορεία έως και το κτίριο του υπουργείου Ναυτιλίας, ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και υπέρ της διατήρησης της αυτονομίας του ΝΑΤ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα 14 σωματεία της ΠΝΟ, αποφάσισαν επανάληψη της 48ωρης απεργίας για την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη.

Σε πορεία εξαναγκάστηκαν όμως και τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς όπως σημείωσε ο πρόεδρός του, «είμαστε άνθρωποι που δεν βγαίνουμε στον δρόμο. Αυτή τη φορά αναγκαστήκαμε να βγούμε. Θέλουμε να δούμε από την κυβέρνηση διάθεση να συζητήσουμε τα προβλήματά μας.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από την πλευρά των φαρμακοποιών, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Σύλλογο, να δηλώνει, ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να κατατεθεί στους φορείς, αφού πρώτα θα είχε προηγηθεί συζήτηση με τους αρμόδιους και τον ελληνικό λαό. Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους αυτό το άδικο, το αντιαναπτυξιακό αντιδημοκρατικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Αποστόλου: «Ευνοϊκό το ασφαλιστικό για τους αγρότες»

Τεράστια ήταν η κινητοποίηση των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο, με τους παραγωγούς να «μπλοκάρουν» τους δρόμους σε πολλά σημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και των νησιών, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης.

Το μεγαλύτερο «μπλόκο» δε, στήθηκε στα Τέμπη, με τουλάχιστον 1.000 τρακτέρ να βρίσκονται παραταγμένα και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού. Από το μπλόκο των Τεμπών, απευθύνθηκε κάλεσμα προς τους εκπροσώπους και των λοιπών μπλόκων, προκειμένου από το Σάββατο 23 Ιανουαρίου να συντονίσουν τις ενέργειές τους, για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Έως τότε, το κομβικό σημείο των Τεμπών θα παραμένει ανοιχτό, με τους αγρότες να αναμένουν τις ενέργειες του Πρωθυπουργού, ενώ ανάλογα με την τροπή που θα πάρει το θέμα, θα διαμορφώσουν και την περαιτέρω στάση τους.

Τα αιτήματα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, αφορούν σε μηδενική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, στη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, απαιτώντας αξιοπρεπείς συντάξεις και την ανάκληση του ορίου των 67 ετών, που ισχύει έως σήμερα, με σφράγιση όλων των βιβλιαρίων υγείας, χωρίς όρους και πρϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, ζητούν να μη φορολογείται το αγροτικό εισόδημα από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, να μη ζητείται 100% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, να μειωθεί το κόστος στα γεωργοκτηνοτροφικά και αλιευτικά μέσα και εφόδια, αλλά και τέλος στην ποινικοποίηση των αγροτικών κοινωνικών αγώνων.

Σοβαρά επεισόδια, με επέμβαση δυνάμεων των ΜΑΤ, αλλά και ενδεχόμενο τραυματισμό ενός αγρότη, σημειώθηκαν στην Κομοτηνή, την οποία επισκέφτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Ωστόσο, εν μέσω των δυναμικότατων κινητοποιήσεων, ο υπουργός διεμήνυσε, πως θεσπίζεται άμεσα με ΚΥΑ η προστασία των επιδοτήσεων από κατασχέσεις έναντι χρεών, με τον ορισμό ορίου ακατάσχετου των επιδοτήσεων. Σε επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ θα κατάσχεται το 10% του ποσού, σε επιδοτήσεις έως 10.000 ευρώ το 20% και σε επιδοτήσεις άνω των 10.000 δίνεται η δυνατότητα κατάσχεσης έως και 50% του ποσού.

Όσον αφορά στο αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων κάτω των 12.000 ευρώ, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε, πως «πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προστάτεψε με αυτόν τον τρόπο τους αγρότες, αφού από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα».

Παράλληλα, στο ζήτημα του ασφαλιστικού για τους αγρότες, ο υπουργός τόνισε πως βρίσκεται «στον αέρα», αντιμετωπίζοντας προβλήματα μεγαλύτερα, ακόμη και από αλλους κλάδους. «Το 85% των ποσών που καταβάλλονται στους αγρότες για τις συντάξεις τους το πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης 350.000 αγρότες, περίπου οι μισοί από τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, δεν πληρώνουν τα ασφάλιστρά τους», σημείωσε.

Εντούτοις, χαρακτήρισε ευνοϊκό το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, σε σχέση με άλλους κλάδους, δεδομένου ότι εξασφαλίζεται η προσαρμογή των ασφαλίστρων σε βάθος τετραετίας, ενώ το εισόδημα που ορίζεται ως βάση, για τον υπολογισμό της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς, ανέρχεται στο 80% του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργαζόμενου.

Υπογράμμισε, πως «είναι μια αύξηση συνολικά 63% στην τετραετία, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάθε περιθώριο για τη μείωση της επιβάρυνσης που θα έχουν οι αγρότες από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού».

Δυναμικές οι κινητοποιήσεις και στη Νάξο

Από τις Κυκλάδες, τα «φώτα» της δημοσιότητας συγκέντρωσε η Νάξος, ως ίσως η μεγαλύτερη κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγός του νησιωτικού συμπλέγματος, με τους εκπροσώπους των αγροτών, να φιλοξενούνται σε μεγάλα κανάλια, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα επερχόμενα μέτρα.

Μάλιστα, η κινητοποίηση των αγροτών κλιμακώθηκε, φτάνοντας μέχρι το λιμάνι της Νάξου, το οποίο και απέκλεισαν για μερικές ώρες.

Οι ναξιώτες παραγωγοί συγκεντρώθηκαν, μαζί με τα τρακτέρ τους, τα οποία ξεπερνούν τα 200 σε αριθμό, σε παράσταση διαμαρτυρίας. Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποί τους, οι οποίοι μίλησαν σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, η φοροεπιδρομή που δέχονται οι αγρότες, σε συνάρτηση με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, αναμένεται να καταστρέψει τον κλάδο, δεδομένου, ότι το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους, θα «εξανεμίζεται» και οι ίδιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συντηρήσουν την παραγωγή και τις οικογένειές τους.

Μοναδικό «μελανό σημείο» στην κατά τ’ άλλα μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Νάξου, υπήρξε το περιστατικό με ρεπόρτερ μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, να παρακινεί δύο αγρότες, να χύσουν δύο δοχεία με γάλα, γεγονός που έκανε το γύρο του διαδικτύου και αποδοκιμάστηκε από όλες τις πλευρές, με τις αποδοκιμασίες να στρέφονται κατά του ρεπόρτερ και όχι των Ναξίων αγροτών.